25 февруари 2011

Абсурди: НАП

... кой каквото му е на сърце.. например.
 

Тъй наречената Национална Агенция за Приходите (НАП), се занимава със събирането и обслужването на данъци, отскоро и със задължителните здравноосигурителни вноски, ако не знаете още и т.н.*. В НАП също така ние, физическите лица, нормалните хора, сме длъжни да декларираме приходите си, съгласно Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ).


Абсурд 1: Плоският данък!
Плосък данък е такъв, при който всички приходи се облагат с един и същ процент. Плоският данък се прилага на национално ниво в ограничен брой страни, като по света е по-разпространен прогресивният данък върху доходите, при който гражданите или компаниите с по-висок доход плащат по-висока данъчна ставка от тези с по-нисък доход. В България бе приет плосък данък за физическите лица в размер на 10% от доходите. Проблемът (ми?) обаче е, че се премахна също така и необлагаемият минимум. Тоест границата пари, които можеш да си изкараш с честен труд, и да не ти се налага да ги отчиташ/облагаш и прочее. Сега такъв минимум няма.

Например: един граждански договор, за изпълнение на поръчка... или един хонорар... от който дохода ми е 10лв. Тези 10 лв, трябва да бъдат отчетени отчетеш. Друго не съм изкарал през тази година, но трябва!10% от 10лв = 1 лв. И този лев принадлежи на държавата! Да, това е страхотно, за хората изкарали 2000 лева да кажем, защото те при пропорционален данък трябва да платят повече от 10%. Още по-добре е за хората изкарали 20 000лв. Но за човек изкарал 200, тези 20лв имат доста по-голямо значение!

Абсурдното едва сега започва… 10лв е малко, но се случва и толкова да изкара човек. Извън да речем нормалният си трудов договор. Та този един лев, ако откажем да го декларираме, чл.80 от ЗДДФЛ ни предвижда глоба от 500лв!! Ако вземем да объркаме нещо, законът ни гони да плащаме още 1000лв глоба, за деклариране на неверни данни!! Тоест – дори да сме платили този данък, работодателя ни да го удържал още при изплащане на сумата, ние сме длъжни да декларираме, в противен случай подлежим на глоба! Това е може би най-абсурдното и безсмислено – вие сте си платили, всичко ви е чисто, вече сте забравили за тези 9 лева, които сте изкарали между другото, но трябва да ги декларирате!! В противен случай все едно укривате данъци! И сега идва пикът на абсурдността: процедурата по деклариране.

Декларация можем да подадем по няколко начина, като горещо препоръчвам да използвате „декларация с баркод § ”. В противен случай е малък ад. За да декларираме доходите си, за които дори не сме и длъжници, да речем горният един лев:
- можем да подадем онлайн декларация с баркод, чрез интернет, но с електронен подпис. Кажи го – безплатен вариант.
- ако нямаме ел. подпис обаче, имаме следните два варианта
1/ попълване на баркод декларация,  разпечатване, подаване към НАП. Малка сметка: попълване – безплатно и сравнително лесно, разпечатване = 12+ листа х 10 ст., тоест левче и 20 стотинки. Пращане по поща: 60 ст. (беше мин. год.). Разходката до пощата не я броя, че вече навъртяхме почти два лева. ДВА ЛЕВА. За да декларираме, че нищо не дължим! За да се докажем като невинни!
2/ разпечатване на хартиен вариант (КУПЧИНА ОТ ЛИСТА), попълване и сметки (успех с четенето на купчината и да ви е здрава елката), сверки (че нали инак дължим 1000лв глоба), пращане до НАП. Цената – няма да я коментирам. Само ще отбележа – отново, за да докажем, че сме невинни!

В тази държава си виновен до доказване на противното и това скоро няма да се промени изглежда. Лично знам за няколко случая, в които хора подаваха декларации от сорта на левче, и самото подаване им излезе три-четири пъти колкото въпросното левче, което вече им бе удържано! Какво става сега? Изкарали 20 лв, дали им 18, от тях те трябва да запазят 3-4, за да декларират на НАП, и какво остава за тях? Смешно…

§ - какво е декларацията с баркод. Това е pdf файл, отваря се с adobe reader 9+, който е подсигурен (що-годе) и съдържа автоматизирани полета тип таблица-сметало (ексел). Ако не сте разбрали предното изречение – игнорирайте. Представлява 12 страници, които имат автоматично пренасяне на данни и изчисления. С други думи, ако си препишете от служебните бележки в определените за това места цифрички, самият документ ще ви каже колко дължите, ако изобщо дължите. Елементарен е за попълване. Попълва се, проверява се сам за грешки, принтира се и така. Но все пак трябва да сте наясно кое приложение ви трябва.

Какво всъщност правим попълвайки декларация? Защо се иска това реално? НАП задължават не само нас, гражданите, но и работодателите ни да подават такива декларации. По принцип би било логично от техните декларации да се правят изводите и да ни се пращат известия, ако случайно дължим нещо. Но пък така става лесно укриването от юридически лица. Тоест – това е двойнствен контрол. От една страна – работодателя казва на НАП „На Петтко дадох Пет лева!”. От друга страна Петтко казва „Той ми даде 6лв!”. И тогава НАП ти начисляват 60 стотинки на теб и 1000лв на фирмата, че е декларирала грешни данни. Или обратното, разбира се. Забавно… Е, естествено, правят се проверки вероятно и прочее и естествено – надали някой от НАП се занимава с хората, които не са си декларирали 20 стотинки. Но е абсурдно, че по закон ние ставаме нарушители, за това, че сме честни и си декларираме труда. После върви обяснявай на хората да подписват договори. Защо? За да се въртят на грила на НАП после, за някакви мизерни пари? Особено младежи хванали се за по седмица на работа лятото, да изкарат колкото за 1/3 почивка/море…

Тоест – ние вършим работата на НАП. От тях се изисква после да сверят данните ни, да ни искат или пък върнат пари, защото да – и това е възможно, да построят нови офиси, да се издигнат като институция още повече…

Абсурд 2: Проверката на здравноосигурителен статус.
HTTPS е популярният http протокол, с добавена сигурност, чрез SSL/TLS сертификати. Целта им е да криптират връзката между вас и сървъра, за да се получи канал труден за подслушване и да можете да си пращате данните по-спокойно. За съжаление обаче, още на портала „nap.bg” откриваме важното съобщение:
От 7 януари 2011 г. на портала за Е-услуги на НАП https://inetdec.nra.bg/ е инсталиран нов сървърен сертификат, издаден от StampIT. За да ползвате безпроблемно електронните услуги е необходимо да инсталирате базовите сертификати на StampIT(…)
Гласящо, че трябва ръчно да инсталираме сертификатите на StampIT. Въпросните български издатели изглежда не са верифицирани от никой! Ако влезете през браузър като Хром или Мозила, те ще ви препоръчат да се разкарате от там, защото не се знае с кой се свързвате! Как е възможно на държавна институция, на сървърите да не им е подновен сертификата или доставчикът им да не е верифициран?!? С други думи, ако искам да си направя справка за здравно осигуряване, аз трябва да се доверя доброволно на „stampIT” и да си пратя данните по подсигурен канал, за който дори не получавам гаранция от самите НАП. Единственото което те съобщават в сайта си е „инсталирайте за да продължите”. Което браузъра ни го казва и без това, но поне там е добавено „на свой риск”. Вие бихте ли си пратили ЕГН-то? Всъщност защо не, но това ще е друга тема, свързана специално с „личните данни” …

Абсурд 3: В България човек трябва да е полу-юрист, за да се справя! Попълването на декларацията едно, проверката на здравния статус друго, това, че сами трябва да се сетим за последните две – трето. Да, в медиите се съобщава чат-пат, но за щастие, все още нямаме закон, който ни задължава да гледаме телевизия и новини. Но пък има закон, който да ни наказва и който ни обяснява, че като не си знаем правата, това си е наш проблем и не е оправдание. При положение, че вършим част от работата на институциите, обвързваме се със маса договори в живота си, накрая единственото което честният гражданин получава е едно „сам си си виновен”… е абсурдно! А единствено той е този, който ще се притесни от тези неща. Пределно ясна и видна е арогантността на тези, които вземат големите постове и големите пари. Наглостта я виждаме всеки ден – Те си знаят, че ще им се размине. Те си знаят, че си има начини и вратички. На Тях не им е нужно да си учат правата, тъй като имат на кой да платят да им ги тълкува. На Тях не им е нужно да присъстват при гласуване на закони – те за тях не важат! Но обикновения човек трябва да го отнесе, защото все някой трябва да е …..

Е да, третия абсурд е само частично свързан с НАП. За други не се сещам в момента, но тези 2-та и другите 10 мини-абсурди, които споменах между другото, са ми достатъчни, че да ѝ се „радвам” на тази институция.Рядко щастие е тя! И съм сигурен, че в близко бъдеще ще има нови и нови неща… предвид, че до колкото може да се прочете по новините, темпото им на налагане на данъци върху какво ли не, някой ден вероятно ще ги докара до там, да ни слагат данък „живот”, данък „дишане”, данък „виждане на света”, виждам го и данък „мислене” !!

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери