26 февруари 2011

Криворазбраната цивилизация



(…)Тъй имали европейците и тъй живеели, затова и ний, за да бъдем като тях хора цивилизовани, тъй тряба да имаме и тъй да живейме. (…)

(…) уважението към вероизповедните обряди много пътя е заместено с насмешни подигравки; почестта към старите — с презрение; учтивостта към нежния пол — с безочливост; срамът — с необюздана смелост. Гражданска добродетел, човеколюбие, братска любов, състрадание, социална привързаност: сички тия са избърсани из речника на мнимо образования. (…)



Ехх, откога още ги имаме тия комплекси и проблеми, да гоним европейското, да се правим на каквито не сме. Или просто историята се повтаря… Проблемът е, че от 150 години насам, поне, цивилизацията не можем да я разберем. Нито ние, нито те.

Цивилизацията е преходно понятие по принцип, отнасящо се до всеки период от 50 години на установени порядки, морал, технологично развитие, нрави и ценности в масите. Всички се имат за цивилизовани, а тези след тях ги имат за изостанали. Смятам, че сме достатъчно разумни, че да можем да наречем цивилизация, обществото от преди 5000 години, щом имаме наглостта да се наричаме по този начин. Използвам думата наглост, защото сме твърде далеч от собствения ми идеал за цивилизовано общество. До преди 20 години сме се изхождали в изкопи в земята, днес имаме метро, канали и вече сме на друго ниво… Вече отходните води отиват достатъчно далеч от полезрението ни, че да не ги мислим. Човекът е постигнал много, така е, факт, но така са мислели и в цивилизованото средновековие, когато боклуците са се изхвърляли през прозорците.

Ние сме цивилизовани,
♠ а на 1000 км радиус има сума забравени селца, племена, хора недокоснати от съвременната ни цивилизация.
♠ Цивилизовани, а безброй много хора вярват в догмите на религията и извършват нецивилизовани действия по нейните писания.
♠ Цивилизовани, а всеки си пази суеверията и се оглежда за църни маци.
♠ Цивилизовани, а колко хора още използват физическата саморазправа за решаване на проблеми и конфликти. Повече стават..
♠ Цивилизовани, а колко алчност и злоба бушуват и се възползват от положението си.
♠ Цивилизовани, а образованието ни е една отдавна излъгана система.
♠ Цивилизовани, а все още света е залят от войни, престъпност, никой не обръща внимание на гражданите и обществото…

Далеч сме от нивото да надживеем животното в себе си, че да се смятаме за нещо различно или по-значимо. Цивилизацията, както се казва и в творбата на Добри Войников, ни е в модата, постройките и лицемерието. А реално понятието не спира, нито пък започва от там. Човек може да е цивилизован и сам на луната, може и да е с праисторически акъл и в средата на метрото в големия град. Не можем да имаме цивилизация, без  участието на мнозинството. Не можем да се наричаме цивилизовани, когато за децата е модерно да си простак.

Малко пародийно и не отнасящо се за всички, но все пак – развили сме се до там, да имаме възможност да стигнем до луната. А не можем да идем до съседния квартал. Ако преди 1 000 години някой те обиди – отиваш и го биеш, друго решение е нямало. Ако сега някой те обиди – отиваш и го биеш! Е, има 20 цивилизовани начина, но никой от тях не действа. Жестоко… Ако преди 2500 години говориш странни за простолюдието неща (философии) на глас или вярваш в не-общоприети истории – те пращат в затвор или те игнорират. В днешни дни – почти същото. Във всяко едно стадо, болното и бавещото животно е изоставяно и изолирано от стадото, в днешни дни – същото.

Поне за момента ние продължаваме да се преструваме. Естествено, има и такива из нас, които искрено вярват в идеите си или им се ще да вярват в тях. Но докато сме толкова зависими едни от други и толкова застоели в развитието си, докато се спъваме взаимно, се опасявам, че ще си останем с преструването. Естествено, без него няма как и да прогресираме. Човекът е адаптивно създание, но не чак толкова бързо-променящо се. Само искрено се надявам един ден, докато продължаваме да играем тази пиеса на цивилизация, неусетно да сме сте станали една истинска такава. Но доста още има да се изпипват и изглаждат ограниченията и постановленията на свободите ни. Които, между другото, също са зле разбрани и зле поднесени, но за тях ще говоря в следващата тема.
 _______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери