15 юни 2012

Протест (14.06.2012) за горите


Кликнете за по-голямо изображение. Случайни хора, случайно събрали се на езеро Ариана, Борисова градина, София и кончета излизащи от гората, проследяващи движението на тълпата =))


  Ще гледам да съм възможно най-кратък
   След множество протести, игнорирани от медийте (и как не, като са против спонсорите им) или не - неуспешни, вчера - 13.06.2012, след приемане на поправките в и без това издялканият закон за горите, София се вдигна на мирен протест за броени часове (или поне едно 2000 активни граждани от нея). Естествено, ответна реакция нямаше и естествено - медиите закъсняваха. След като може би настроението на премиера на РБ бе поразвалено след хубавата торта-магистрала (само на мен ли ми се струва, че това е подигравка? Или хайде - "груба закачка"), на следващият ден пък се гласува и разрешението за проучване за газ от шисти. Това съвсем уцели рудата и планираният от вчера протест за днес (14.06.2012, с обръщение към президента да наложи ВЕТО) събра 3-4000 души макар и да се знаеше, че няма да е изненада за никого и че мерки са взети. Събра хора с различни влечения, от различни социални групи, с различни футболни предпочитания, с идеята да се сложи край на поредната серия абсурди.
  Снимки ->> по-надолу
    Промените в закона и основанието за протестиране:
За мен тези протести не бяха просто заради поправките, които са поредната дупка във френското сирене или поредният пирон в ковчега на природата. Това бе просто повод, натрупаният и акумулиран гняв на хората, фитилче. Промените които аз лично осъзнах и заради които бях там са следните: снижаване на критериите (отпадане на такса и нужда да се променя предназначението == отдадената земя ще се води гора, въпреки, че няма да е) за отпускане на ГОРИ на търг, под паравана наречен "публичен". Това НЕ днес, не утре, не след година, но в даден момент, ще се окаже, че е родило нечовешки тиха и ЗАКОННА сеч, строителство и пране на пари. Това е недопустимо. Да не говорим, че offroad-а ще бъде позволен по паркове, до колкото разбрах, което тотално прецаква всякакви пътечки и горски пътища. Направо ми идеше да се просна на тавана сутринта като чух как някаква герберка, не смятам, че трябва да ѝ помня името, изръси нещо от сорта на "ама то я отдаваме за 30 години и тя после гората пак ще си поникне" по НОВА. Добре, че има гравитация =))
Доводите на г-н Борисов бяха, че тези протести са незначителни и неоправдани, а има сума народ желаещ ски-писти? Ок. Доста от тези хора бяха на протеста, но.. едва ли някой ще обърне внимание. Аз нямам против да се РЕСТАВРИРАТ съществуващите! Напротив. Но да се секат нови... защо не могат да се инвестират пари в по-добри карти, реклама и ЛЕТЕН, ГОРСКИ туризъм? Човек да прати чужденец да търси чудните мостове примерно, аз не знам как бих се оправил ако не говоря български...

  Как премина днес и снимки ->>
бележка: Ако някой има проблем с някоя снимка, от сорта "вижда ми се лицето - махни го" - няма проблем. Ако някой желае да премахна цяла снимка - ок, само кажете/докажете защо и как точно Ви пречи. Нямам против. Нито пък всеки който съм снимал непременно е участник в протеста. Ето аз примерно съвсем случайно обикалях наоколо =D


Както се и очакваше, полицията реагира адекватно и направи оградка от преди да се стигне до протест





От това което аз видях - полицията се държа супер адекватно и любезно

Блокадата от мотори в помощ на живия-плет =) 



Групата за въвеждане на ред бе аплодирана. 

Браво на тези хора...

..които добре се справиха с регулиране на движението!

Слънцето подкрепи каузата

Както и много други


!!!

Към края...
Няколко панорамки

Смели хора бяха с децата си там! Евала.



  Държа да отбележа, ако ще продължава, а то ще, под една или друга форма, когато и да е, най-важното:
- не се поддавайте на провокации и не провокирайте;
- с агресия и война нищо не се решава;
- спазвайте законите и препоръките по време на протест, предполагам вече ще стане навик да се пуска такъв списък за всяко събитие;
- полицията не е враг на гражданското общество;
- проблемът не е един, не са два, не са и 10. Проблемът е системата. За да се промени тя обаче, трябва едно 80% от народа НА ПЛАНЕТАТА да го осъзнае и да се изправи! Нищо хубаво не ни чака, за съжаление. Няма лесен преход - но има преходи. И ако ще се наричаме цивилизация, наближава времето да се отървем от най-старото средство за разделение и контрол - парите/капитализма.
- бъдете живи и здрави, търпеливи и спокойни!

  Добавка - коментар, който пуснах в социалните мрежи~~~ нека не търсим кой е по-по-най, кой кога се е осъзнал и кога е решил да излезе. Нека се радваме, че все повече излизат и все повече не ги е страх да излизат или виждат смисъл в това. Ако гледаме от стартовата гледна точка - София е 1,5-2-3 милиона души, какво са 4-5000? Пак са нищо, като на онези протести с по сто и под сто човека. МАСА народ видях по кръчмите и заведенията на прибиране. Дайте да нарамим и ние щитове и палки и да ги подкараме? Не става. Не че с убеждения става кой-знае колко повече, но шансовете са доста по-големи. А какво по-убедително от постоянството, спокойствието и демонстрирането на ВОЛЯ.
   Аз съм от хората загубили надеждата, че с протест ще се оправи нещо, някъде, някога. Следя какво става и в света, до колкото мога. Следя начина на действие на корпорации. Преди ходех на доста от тези протести от по 100- души, но по едно време просто се отказах.. глас в пустиня. Но това е проблем много по-голям от мен, нас, България и Витоша, Европа дори. Това е световен проблем и той се нарича капитализъм! Искрено се надявам това да е началото на края на капитализма. Началото на осъзнаването. Ако не се случи в информационната революция/ера, кога иначе?! Но няма да стане от веднъж, от 2-3 протеста, от гняв и омраза. Ще стане доста бавно и мъчително, но светът няма избор - или поема по пътя по който го тикаме, или свършва. И в последното изречение, разбира се, под "свят" имам предвид човешката цивилизация. Земята си е тук и ще си остане! И аз искам да остана с нея. А вие?

Завършвам със "щеше-да-бъде-много-красив залез" ;)


  Свързани теми:
Тези и още няколко снимки: https://picasaweb.google.com/116597109374672115429/142012
Какво е АНОН? http://www.sayanmk.info/2012/02/blog-post_11.html
Сбърканата система и виновните граждани http://www.sayanmk.info/2012/02/blog-post.html
За парите http://www.sayanmk.info/2010/10/blog-post_26.html
Светът, какъвто трябва да е! http://www.sayanmk.info/2010/11/blog-post_04.html
ох.. и т.н. D= Съжалявам за правописни грешки, но е късно, а и по принцип едвам се навивам да си саморедактирам текстовете х)) 


_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

21 коментара:

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери