02 февруари 2011

Национално преброяване 2011 година, България




Ето че дойде моментът и голямото броене започна. От 1 до 28 февруари, 2011 г., в България ще се проведе статистическо преброяване и отчитане на населението и условията им на живот (грубо казано). Преброяването ще е на две фази – от 1.02.2011 до 24 часа на 9.02.2011 г. ще могат да се попълват формулярите онлайн, което е препоръчително (по мое мнение), а след това преброители ще тръгнат по жилищата, за да получат съответните номера при онлайн попълване, или на място да преброят тези, които не са го направили онлайн.


Идеята на преброяването е да се направи национална статистика на броя на хората, възраст, обвързаност, етническа принадлежност, вяра и т.н. Статистиката не изисква от нас кой-знае колко. Не се изискват и данни за самите условия, за собственост, за доходност или данъци. С това преброяване Националният Статистически Институт (НСИ) ще могат да изкарат статистика за това КОЛКО сме и в какви условия живеем, относително спрямо предни преброявания. Всичко което и както се изисква е описано в закон за преброяване 2011*. Според същия, и по-точно чл. 29, данните ще се използват само и единствено за статистика, тъй че едва ли има смисъл нещо да се пропуска нарочно в анкетните карти. Още по-малко, че и няма какво толкова да се „укрие”, както жадно са се разпалили медиите. По интервюта и новини гледам репортери гонещи с микрофоните хора със скандалният въпрос „ще укрият ли ДАННИ българите, отново?!?!”. Сякаш има кой знае какво или защо да се крие. А пък ако се крие, законът предвижда глоби. Честно казано след като попълних картата се учудих, че изискват толкова малко данни. Очаквах да е по-подробна и имуществено-ориентирана, но не е. Действително изглежда чисто статистическа.

За да се попълни през интернет, трябва да се регистрирате с ЕНГ, ЛНЧ и валиден мейл, на https://iscensus2011.nsi.bg/, да влезете в системата, попълните първите 4 раздела и спрямо това колко лица живеят във вашето жилище, да се попълни от всеки от тях по една анкетна карта с около 34 въпроса. Как изглежда тя, можете да видите на картинката вдясно. Сметнах, че не е проблем да направя скрийншот на част от въпросите, според бележката за права за копиране съгласно европейската комисия*. В крайна сметка популяризирането на попълването би следвало да е в полза на НСИ, също. 

Попълването действително става за 15-тина минути на човек, не всички въпроси са за попълване, тъй като едни са зависими от други. Системата сигнализира за грешка и я посочва, при невнимателно попълнени данни. Статистиката освен любопитен факт в курсовите работи на студенти, е и средство за планиране на дългосрочни стратегии и стартирането на програми насочени към подобряването на даден сектор.

Всъщност европейското преброяване тази година започва с нашето национално такова. А за първите 12 часа от електронното броене, вече 25 000 души са се преброили!
За повече информация посетете http://www.nsi.bg/, но не забравяйте „www” отпред, тъй като домейните не са регистрирани да се сочат взаимно…

http://www.nsi.bg/census2011/ тук ще намерите образци на въпросници, нормативна уредба, история и т.н. Не забравяйте – преброяването онлайн се извършва на https://iscensus2011.nsi.bg/ и е до 10-ти февруари. След тази дата по домовете ще тръгнат назначени контрольори и броячи, които ще събират информацията лично (тоест не става да си разпечатате копие на образците и да им го предадете).


Ами… Успешно броене! И дано видим резултатите по-скоро от очакваното.

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери