14 февруари 2011

Свети Валентин, а Трифон жми!



Какво се случва с днешните празници Свети Валентин и Трифон Зарезан? Случва се това, от играта на думи в заглавието – Св. Валентин СВЕТИ, а Трифон Зарезан се отрязва и заспива рано-рано! Голяма група хора има проблеми с единия, друга пък има проблеми с другия празник. А какъв е проблемът да се празнуват и двете? Както казах и в темата си за празниците*, нека не си пречим един на друг да ПРАЗНУВАМЕ. Последната думичка не е измислена с цел да караме на тези дни, чии празник е по-достоен. Всъщност ако сумираме, ще открием колко много общо имат…


В интерес на истината, последните години поне, имам наблюденията, че Св. Валентин се празнува от корпорациите и медиите, не толкова от хората. Българина си е фен на Трифон и си го казва. Но в същото време още има дразнещи се от единия или другия празник. Болшинството обаче, вече изглежда е по-толерантно и започва да търси доброто в нещата, празнувайки и двата празника в комбинация. Това не звучи зле изобщо! Всъщност – какво щеше да прави Вальо, ако го нямаше Трифон?

Трифон Зарезан е празника на виното, не просто на пиенето, още по-малко на напиването. Денят на лозаря е народен празник в чест на свети Трифон, който отдавна вече не се слави с това, че е светия. Интересен е ритуала около оригиналния Зарезановден, който включва месена пита, печена кокошка и т.н. Но ритуалите са нещо присъщо за религиозните хора. А религиозността е нещо, което лека полека се изкоренява. Ако тръгнем да следваме църковните наредби, всъщност Трифон Зарезан вече се празнува на първи Февруари, а не 14-ти. За стар-стил нов стил абсурдите ще пиша друг път, но сега само ще спомена – ако имаха значение и ако действително религията играеше роля в животите ни, дали цяла България щеше да празнува по стар стил? И кога ли ще се премине на „нов”? Все едно да ни преместят Коледа след Нова година… кой ще го зачете? Хората сме си свикнали по един начин и доста трудно може това да се изкорени. Може, естествено, но .. да се върнем на празнуването!

Свети Валентин е празника на влюбените, а типичното за влюбените е чашата вино. Виното на Трифон! Двата празника са толкова обвързани и все пак толкова лъщи липсата на комерсиализация на страната ни! ЗАЩО навсякъде има сърчица, а никъде няма бутилки или лозя?! КАК един празник да стане популярен, да стане световен, да стане интересен, като няма НИКАКВА реклама и никакво популяризиране. Чудим се от години с Вешето, защо, аджеба, няма балони във формата на бутилки?! Е, явно защото в Китай не правят такива. А съм сигурен, че могат и че ще бъдат популярни! Няма кой да им поръча. Липсата на реклама на българското не спира само до празниците, но това е доста тежка и не-празнична тема.

Трифон и Валентин си вървят ръка за ръка и вместо да се питаме „какво празнуваш днес”, трябва да стане ясно, че Българина празнува и двете! На 14-ти февруари! И вместо да се вайкаме как световните празници ни „отнемат суверенитета”, по-добре да се помисли как да направим празника на лозята световен! Националното се губи, само ако му позволим да се загуби!

И за край, държа да отбележа неприятното на приятното. Трифон Зарезан е хубав празник, но изобщо не съм фен на „напиване за идеята”. Не смятам че и пиянстването може да допринесе за романтична нощ. Консумирайте умерено и отговорно – и пиенето и любовта!

Весело изкарване! И очаквайте по-късно една сладка рецепта =) 


_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

1 коментар:

  1. Добра тема... Наистина това със Св. Валентин и Трифон Зарезан си е голяма дилема... Аз лично смятам, че трябва да се празнуват и двете, НО със Св. Валентин прекаляват, а Трифон наистина го оставят на заден план. И ето това се чудя - защо повечето хора избират Вальо пред Трифон? Защо предпочитат Хелоуин пред нашите кукери примерно? Децата се маскират, защото така е модерно, ама защо само по селата има кукери? Защо само по селата се запазва традицията на Коледарите?!

    Но все пак, празнуването е ПРАЗНУВАНЕ и вместо да се чудим кой от двата да празнуване, то нека празнуваме и двата! ^^

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери