09 декември 2010

Науката като новата религия на 21-ви век

 Формула в икономическо-финансовата сфера, нещо свързано с риск и маркетинг.
Източник: Съинтегриран Търговски Модел за Ценообразуване (CCPM), Катсуши Накаджима и Казухико Охаши

 
21-ви век сме, готини сме, екологични сме, икономични сме, борим се с бракониерства, пазим животни и гори и въобще – 21-ви век сме. Вдига ни се изкуствено самочувствието все по-нагоре и забравяме леко от къде сме тръгнали (но не това ще говоря тук) и в това си възкачване (на технологии и знания), вече в 21-ви век няма място за религията, каквато я познаваме. 


А като каква я познаваме? Манипулираща, базирана на страховете на хората, използваща, опитваща се да ги вкара в правя път по мръсни начини, разчитаща на праисторически средства, норми и заплахи, обречена на не-развитие. Библията не може да се „ъпдейтва” (обновява), а вече живеем в твърде информационно общество, че да се променя и изкривява както на някой му е изгодно. Религията едно време е била далеч по-чиста. Била е „религия” в смисъла на думата, който не използваме днес – „задължение и връзка между хората и боговете, уважение на свещеното”. Но с времето, хората са осъзнали „цаката” и са създали не-политическата форма на управление на народа - съвременната религия. Институционализиране на църквата и използването ѝ за какво ли не.

И тук идва науката. Тя забива два шамара на религията, която на драго сърце си дава бузите (всъщност не, просто иронизирам, религията е захапала голям кокал и не възнамерява да го пуска, колкото и абсурдно да изглежда), и отрича почти всичко, което религията дава за постулати. След като хората са осъзнали, че старото просто ги е използвало, естествено – тичат при „новото”, което също ще ги използва, но по друг начин (точно като в политиката), но разликата е, че едното продължава от столетия, а другото хилядолетия...

Имаме наука. Науката дава знания, а натрупана информация вече има страшно много. Повечето от „паранормалните явления”, които са плашели дядовците ни са обяснени по елементарни начини, всичко се подчинява на физиката и нейните догми (само дето думичката е по-различна), никой не я оспорва, всички я имаме за даденост, на всички ни е ясно, че сме пределно прави! А така ли е? Всъщност тези характеристики не съвпадат ли твърде много с тези на вече отхвърлената като абсурдна религия?

Реално мислещите хора, се опитват да излязат от кутията на съвремието си и да помислят за алтернативи. Така с развитие на времето доста силни имена като Фарадей, Планк и Айнщайн са създали квантовата физика, но тя е отрасъл на науката, който няма да се развие в близките 40++ години... впрочем не е точно отрасъл на науката. Защото науката, такава, каквато е в '21-ви век(< това винаги го четете с голяма доза ирония), е поредица от синтактично свързани правила, които не можем да оспорим, защото това са „правилата на вселената”. Докато в квантовата физика има толкова много неизвестни, фокусиращи се в изследването на под-атомното ниво и единността на вселената. Но за квантовата физика ще пиша друг път.

Аз твърдя, че не ми е проблем да приема, че на Венера или Меркурий има живот. Живот много по-различен от това, което ние приемаме за живот. Винаги ми е било абсурдно смешно, че като дадени учени тръгнат да търсят живот извън нашата планета, те гледат да открият нещо от 90%+ съвпадение с познатите, да не казвам направо „човешките условия за живот”. Що за логика е това? Търсим други форми на живот във вселената или други човеци в крайна сметка?! И отсреща се появява опозиция, която твърди, че е невъзможно да има други форми на живот, и че живот на Земята има само защото сме невероятните късметлии. По този начин не се ли превръща науката във вид религия?! Доверявайки се на науката на 21-ви век, която се има за толкова висша, че ми се гади понякога, ние си поставяме ограничения не по-малки от тези на религията. Да- няма правила написани на камък преди 2000 лета, но след 1000 лета може в историята някой „учен” да „открие” и това.

Науката ни поставя в ограничение, изяжда ни фантазиите и ни слага в кутийката на времето си. Както казваха в един нашумял филм за квантовата физика - едно време като са си мислели, че светът е плосък са си били прави! И това са си го вярвали МНОГО години!! А сега не е ли същото? Светът е кръгъл и всички си го вярваме, и никой не го оспорва... ами след 5-600 години може да се окаже, че не е и кръгъл, какво правим тогава (то по принцип не е и точно сфера, но това са подробности)? Ще се надсмиваме на съвременната „примитивна” наука и ще глозгаме нов кокал.

По същият начин, по който религията е ограничава хората хиляди години, сега науката може да ни вплете супер интелигентно и замаскирано за много повече време! Особено предвид нарастващата тенденция всеки един проблем да се разглежда подробно и разточено, формирайки свой „дял в науката”. И също както религията – науката е задължителна поне до едно (достатъчно) ниво. Новата религия – науката ... Но ако съм прав, нека пак се попитаме – какво място има религията в нашия така напреднал и отричащ догмите „21-ви век” ;]

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

2 коментара:

  1. Марине, не си съвсем прав:) Науката може да те впримчва в клишета, но няма друг път по който лека полека да се стига до истината! Нали знаеш ние хората сме склонни да пресъздаваме реалността в нашето съзнание по начина по който си я представяме и ни харесва. А науката прави точно обратното, хваща една представа и бавно и методично проверява дали тя отговаря на действителността и когато не отговаря се опитва да се промени за да я обясни, ако не може става научна революция:) Може да ти изглежда заробващо да се следват догми, но за 100 години следване науката е направила чудеса и след още сто ще направи такива които дори и не си си представял във фантазиите си, колкото и да не вярваш че е възможно;)

    ОтговорИзтриване
  2. Доста забавих отговора х) Ще ми се да вярвам, че има и друг път и ще пусна тема по този въпрос скоро :Р Иначе да, науката е поправима, просто ставам свидетел на хора, които така са се впримчили, че нямат разтърваване. И дано си прав за близкото бъдеще!

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери