25 декември 2010

Дед Мороз VS Santa Claus


 

Много хора изглежда не знаят, но Дядо Коледа НЕ Е Дядо Мраз! Приликите са ясни, „Дядо Мраз” до някъде е руският „Дядо Коледа”, да, но не съвсем. Дядо Мраз носи подаръците си по-често ЛИЧНО, за разлика от Коледа, и при това не на Коледа, а на НОВА ГОДИНА! Но най-съществената разлика между тях е, че Дядо Коледа е в ЧЕРВЕНО, а Дядо Мраз – в СИНЬО!


Аз лично винаги съм знаел – Дядо Коледа е топлият, добър персонаж на Коледните празници, носещ подаръци на добрите деца. Дядо Мраз пък, не е асоцииран с Коледните празници, а със студа и зимата, тъй като синьото е цвят на студа, поне според мен. Той също обаче е добронамерен и носи подаръци. Често Дядо Мраз бива придружен от „Снегурочка”, която е неговата внучка. А интересно защо, и ако някой разбере – моля да ми каже, Дядо Коледа в последно време непрекъснато го виждаме в компанията на Снежанка?!! Какво общо има тя, освен, че името ѝ някак се асоциира?! Снежанка е герой на Дисни, от адаптацията им на германската приказка „Снежанка и седемте джуджета”. Е, не винаги, но в повечето случаи. В останалите, Снежанка е изцяло в бяло, при което името „СнежИнка” би ѝ подхождало повече, смея да отбележа, и странно много напомня на Снегурочка (бяло, бяло-синьо).

Тъй като за Дядо Коледа всички знаят малко или много, ще кажа още две думи за Дед Мороз. По-ранните приказки го представят като зъл магьосник, напомнящ на славянските богове на времето (Позвизд) и зимата. Но с времето адаптира доста от чертите на Дядо Коледа (или по-скоро неговите прототипи). В Русия Дед Мороз взема мястото на Дядо Коледа по времето на СССР, но е символ на новогодишните празници (защото Коледни няма). От старите му характеристики са останали магическите сили явно, защото често той се явява с магически жезъл. До колкото можах да намеря информация, синият цвят идва от Сталин, който наредил Дед Мороз да е в синьо, за да не се бърка с Дядо Коледа. Но има и мнения, че е бил син и до Октомврийската революция (Русия, 1917), когато е сменен в червено.

Истории много. Всъщност преди Кока-Кола да натиснат силно с рекламните си кампании използвайки Дядо Коледа, такъв какъвто го познаваме днес, той е бил и зелен! И то не на едно и две места и не един и два пъти. А както и света върви на Еко (=зелена) мания, нищо чудно скоро отново да започнем да го виждаме в зелено все повече и повече. Един трети вид дядо, даващ подаръци на определена група изпълнителни дечица – еко-дечицата. Еко-дядо… по-скоро Дядо Еколеда. =D И докато го пишех това, пуснах един профилактичен гуугъл и естествено – вече някой е помислил за това -> http://www.green-santa.com/ =D

Като излезем за малко от рамките на цветовете и разликите с Дед Мороз, друг интересен факт около Дядо Коледа е, че известно време насам, се състоят събития като СантаКон (Santa Convention, Събиране на Дядо Коледовци), на което стотици облечени като дядо Коледа пълнолетни се събират да се забавляват. Други пък, на същия принцип се събират, за да протестират против комерсиализацията на Коледа, за което ги разбирам. Взе да се губи оригиналността на дядо Коледа. Аз не бих завел детето си по моловете по време на празниците. Там на всеки етаж има по един дядо Коледа! Да, от една страна аз самия правя разлика между Коледа и Мраз, но ако има и няколко Коледа, вече става мазало. Въобще – твърде много хора станахме в този малък свят… и все пак – Весела Коледа на всички =D А за нова година, аз ще чакам Дед Мороз!!

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери