30 октомври 2010

Обратният ефект на образоването...

 Образование и наука, глобализране и скука...

   Нарастването на културата, обемът на знанията, образованието и като цяло интелектът в масата (хора) довежда темите за мислене до пълна скука. Получава се обратен ефект. Малко странно звучи, знам...


   Идеята ми е следната - хората са образовани, а това може би е грешка. Хората, масата, са си стадо. Ние сме животни, пригодени да се сбираме на груби и да живеем заедно, с един- два -5 лидера на стадото... За съжаление обаче с годините е започнало да се изгражда тъй нареченото общество и цивилизация. Успоредното развитие на 2-те последни думички пречи на нашето възкачване все повече и повече. В един момент, човечеството, от средностатистическо стадо, се превръща в средностатистческа сбирка от индивиди/персони/личности. Един човек. Его-то започва да се издига и вече Херкулес е никой, защото има още 203-ма като него. Преди 100-тина години, културата вече до толкова се разпространява из масата, че от стадото вече има само следи. Тогава започва "златната ера" и човешкото развитие се ускорява невиждано много, в следствие на което достигаме "висините", на които сме днес.

   Въпреки това обаче нещата спират да вървят към огромен прогрес. Всъщност прогреса си е направо спрял в сравнение с 20-ти век. Да си личност, в днешно време вече се губи из океанът от егоизъм! Всеки иска да е 'някой', всеки иска да е различен и уникален и най-лошото, почти всеки си мисли, че действително може да е такъв, чрез самоизтъкване. А всъщност всеки е уникален, по ред времево-пространствени причини. С това тематиката, темите за обсъждане - доскучават.

   Едно време, в темите за Дракона Гошо, Дядо Мраз и Сатаната_Джо, във форум Мислене, влизаха 5 човека, от които 3-ма вярваха в едно от тези неща и ги подкрепяха яростно; един, който да ги отрече и обори с логика; друг, който да балансира нещата.... А днес? Какво става с тези теми? Влизат 15 човека (не 5, а 15!), от които нито един не вярва в посочените видни ... герои, да речем, и всички изкарват по-анти и по-нахъсани аргументи, присмиващи се на цялата идея, че дори и авторът ѝ не вярва. Това убива всякаква страст от писане по подобна суеверна тема....

   В днешно време всеки е: образован, знаещ маса езици, имащ много опит, минал през какво ли не, атеист (обикновено), несуеверен, невярващ на нищо (освен wikipedia) и въобще всеки е НАЙ НАЙ, та дори и в неприятните неща има надпревара кой е по-по-най-зле (и за това ще пусна тема скоро).

    Това довежда до страхотно изсушаване на глобалното мнение. Едно време, като цяло село иде да заколи овцата Минка, защото не вали дъжд, се намира само един учен идва и казва "Не бе, стига, идват облаци, птиците летят ниско, ще завали и без да я колите!". Заваля и учения става герой на селото. В днешно време - всеки герой на селото, всеки да се изкаже, всеки да се покаже... и през това време овцата Минка вземе та умре от жажда =//

   Уж "културизираш" обществото, образоваш го, за да има плод в него, за да не се изпусне някое гениално дете, да може да се развие то, да има бъдеще, да може всеки да се изкаже, да има различно мнение, да може да се достигне до цивилизовано общество... но какво получаваме в днешно време? - сухост. Всеки е умен, всеки знае, всеки се опитва да се изтъкне и от една тема за обсъждане какво остава, освен грозноватото его, на wannabe (искащи да бъдат) личности, драскащи със зъби и нокти да са... и в крайна сметка с цялото образовано общество, какъв е ефекта спрямо великите открития? С какъв процент са нараснали се чудя... или са намалели? Изказваш се и темата става суха, тъпа, скучна... защото "това всеки го знае". Пускат се новини за открития, но тях всеки ги знае, wiki ги знае доста преди новинарите дори... скука-мъка. Никаква дискусия, никви ненормални коментари... всичко е еднотипното, всеизвестното...

   И ето ви го обратния ефект. Уж всички са образовани, а всъщност това така развито общество не е ли просто онази маса от едно време - в малко по-лъскави дрешки. Старата песен на нов глас, но този път по-скучен. От целта масата, да не е маса и стадо, тя отново се превръща в маса и стадо, само, този път се нарича цивилизация, защото се има за културно и образовано. Та ние сме просто едно стадо от лидери и личности, в което обаче нямаме обоснован лидер и за това и си плащаме, без да го осъзнаваме...

   И при тази ситуация, нужно ли ни бе, да се "цивилизоваме" толкова?  Училищна, предучилищна, интернет, родители-образовани = дете-учено, дете - учено = скука в училище. След като системата ни не е способна да поеме по този път, май нямаше особен смисъл. Всеки е от значение? Да, стига да има парите да подаде съдебен иск.. иначе трудно. Гражданско общество? Кой му обръща внимание, където и да е по света? Колкото сега - толкова и преди са му обръщали.. толкова и преди гражданите са се осъзнавали. И след като няма особен смисъл в това да си образован, образованата маса го разбира и с това се демотивира. И така иначе добрата воля обществото да е образовано, стига до рикошет... дано е подготвено.




_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

2 коментара:

  1. Проблемът на образователната система далеч не е в това, че на учениците им е скучно в училище, тъй като вече знаят твърде много. Най-често им е скучно, защото не разбират достатъчно, защото учебниците са написани на помпозен, неразбираем език, защото пари за образование не се дават. Проблемът на системата е далеч по-дълбок.
    Освен това днес егоизмът и индивидуализмът се разпалват най-често не от образователното ниво на хората, а от ламтежа за пари, материални придобивки и т. н. А всичко това идва от света на рекламата, медиите, а не от образователната система, която чисто и просто е смазана и безпомощна. И на управляващите им е перфектно да държат народа тъп, необразован, немислещ, непитащ... Именно в това се състои големият проблем на съвременната цивилизация. И вместо да си мислим нямаше ли да е по-добре да си бъдем невежо стадо, по-добре да покажем, че нещо действително се е променило, че днес не сме невежо стадо, че целият прогрес на човечеството е имал смисъл, че сегашната система, налагаща индивидуализъм и отчуждение, трябва да се промени... И далеч не става въпрос само за образователната система.

    ОтговорИзтриване
  2. Така е, системата яко го е закъсала. Това, което посочих е само фрагмент от общото. Децата са незаинтересовани да се обучават, в следствие на обратния ефект. Скучно им е - няма какво да ги мотивира, защото са отгледани с едно голямо ЕГО.
    Но не бих нарекъл образователната система безпомощна, тя е също част от системата. Проблемите в системата са заложени още от лансирането ѝ пред масите (виж "Сривът на образованието").

    Иначе се радвам, че темата ми може да предизвика такива позиции. Естествено - не бих казал "по-добре е да сме тъпи", това е ирония. Казвам просто, че системата ни обезмисля това да не сме. И да - по-добре е системата промени, а не ние. В противен случай ние си оставаме стадо - каквото сме били и преди, просто "по-образовано". Което жалко... Това беше идеята на сравнението ми.

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери