10 октомври 2010

Съвременната кино/видео/аудио индустрия и пренаситената публика, вечно критикуваща новото старо.



    Има ли смисъл да обяснявам не знам, но все пак ще го направя - съвременната кино, аудио, видео, че и доста други покрай тях индустрии, базират съвременните си сценарии/лирики/дизайни/ефекти дори и т.н., на къде успешни - къде не, СТАРИ такива. Защо? Заради публиката! Защото когато се видяха парите в киното и то цъфтеше, кино и аудио индустрията, действително набраха сила, че да се нарекат индустрия. Станаха ГОЛЕМИ. Започнаха да се правят филми както се прави тоалетна хартия - МАСОВО и по МНОГО, защото ВСЕ НЕ СТИГА на тия пусти клиенти, които сега пък им е много! Засили се киното, засили, създадоха се толкова оригинални истории и преповторени такива и прочее, че вече каквото и да измисли човек, винаги ще има какво да препокрие и какво да повтори. Съответно, ако човек достатъчно рови, може да нарече всеки един филм - клише. Следователно думата клише, изтъркано или производните им критики към съвременните кино и аудио индустрии са практически безсмислени и абсурдни. Същото се отнася и за аниме индустрията, естествено. Вземете само данните от 2008-ма година на IMDB, за филми/сериали/късометражни --- 25642 заглавия! Това е за една година!


    Всяко 14 годишно дете вече знае думата клише и я използва все едно е на 90 и е живяло по време на създаването на оригиналите <_< Всеки 20-тина годишен е вече свръх-познавач на кино и аудио индустрията и използва същата дума(в компанията на други от типа на "тъпо/скучно/sux/fail/"), за почти всичко вече. Друга част от 20 годишните пък стават ретро-гледачи и започват да гледат на киното като изкуство от преди 20 години ++, гледат тъй наречените класики и плюят ОЩЕ повече по съвременните преправки и адаптации. С какво право обаче? Вече уточнихме, че думите производни на клише, са абсолютно абсурдни при такава скала на филмова продукция. Това е то - публиката е пренаситена. За нея няма нищо ново и съответно всичко се критикува под ножа. От масата бълвани филми, на критиците се харесват една супер-мизерна част. Тази мизерна част обикновенно е някакъв свръх-непопулярен филм, който е "за ценители" или има вложен в него смисъл, за който само на създателите му им пука или е късометражен добре заснет клип... но всичко това е отново вид ретроспекция и ПАК има забележки. Всеки може да си изказва мнението свободно, разбира се, но всеки е критик - всеки намира куцото и забелязва САМО него качели от един цял филм. Сякаш публиката вече отива в салона с идеята да излезе и да мрази е така - гадния филм. И всъщност, това е и голямата причина хората да НЕ ходят в киносалона. Защото филмчетата по-добре да ги изпиратстваме. На кой му пука вече за киното, след като има интернет пиратство? Теглят се, гледат се, плюят се, трият се. Но се гледат! Дамм.. тази пренаситена публика, която има неизброимо вече количество филми(били те сериали, пълнометражни, кратки..) иска ОЩЕ, иска нещо НОВО, нещо направено със съвременна ТЕХНИКА и отговарящо на 'съвременните стандарти'. И се прави - прави се МНОГО от НОВОТО. Инвестира се предимно в НОВОТО, в ефекти, в представяне, в добра комбинация на музика и картина, в изчанчени ъгли за заснемане и т.н. - за да е НОВО. И какво става --- тогава пренаситената публика започва да плюе, че са и МНОГО ефектите, че ъглите не й харесват, че историята не се връзвала, че саундтрака са го слушали и другаде...

    Е има ли угодия?
- Не. Kак да има? Поне може малко на някой нещо да му влезе в главата, от вечно претенциозните, и да си свалят от небето очакванията(които дори не са и формулирани в повечето случаи ~_~) за предстоящите филмчета...

    По същия принцип и начин пропадна и Youtube... видео-шеринг система, която стана твърде голяма и се напълни с излишни боклуци. В един момент каквото и да се качи там/на екрана, ще изглежда боклук, просто защото някак си е започнало да вони на всичките тези около него. Обаче ако спрат производството на филми за 1-2 години, че да измислят нещо наистина уникално, никой няма да е доволен и кино-индустрията ще пропадне (безвъзвратно дори).
А пък ТУК можете да поговорите за клишетата в аниме индустрията.

    Естествено, има и друга страна на нещата. Има угодия, да. Тя е в масата. Филмовата и аудио индустрията далеч не са пропаднали на ниво безпаричие. Филмите са си многомилионни, бълват си се силно, че дори в аниме индустрията може да се каже, че последните години е именно пика на производството и износа. Филмчета се правят, защото всеки иска да се докаже. Нови хора се раждат, които не помнят старото и по-важно - не им ПУКА за старото. Дали това е грешно или не, също не им пука. Съответно за тях новото, каквото и да излезе - е ново. И те отиват и го гледат по киносалоните. Отиват и на концертите на новите идоли. Колкото и претъпкана да е една алея, винаги ще има кой да мине да я стъпче пак. Хората сме твърде много. Съответно има защо да продължава да се бълва с пълна сила от всичко. Въпреки широката критика и всеки-е-критик-за-идеята настроения, оценките на филмите рядко падат под 5-6/10, а като слушаш как се плюе по тях, не би трябвало да е и 3. И друго - гледа се! Колкото и да се плюе се гледа. Щом се гледа, значи има за кой да се прави, значи ще продължи да се прави. На хората им харесват различни неща, обаче ги има и такива хора, на които нищо не им харесва и всячески се опитват да развалят кефа от филма на някой въодушевен зрител. Има ги и тези, които ще се подиграят с филма и неговите фенове, въпреки, че те самите добре осъзнават колко безсмислена е думата клише... Факт. Хората сме твърде много на кв.м, а критиците и "разбирачите" - не по-малко.

    Има и трета страна на нещата. Да цениш труда на хората и да гледаш доброто. Има си тъпотии, много при това, има си и хубави филми, които само защото са направени във времена на пренасищане е абсурдно да бъдат мразени и прокламирани за боклуци. Умерена критика и здрав разум, пък на многознайковците никога не можеш да им угодиш и да иска човек. Когато някой отказва да вижда доброто и си е навил на пръста нещо, няма смисъл от боксуване на едно и също място. Добри филми се правят. Не са много, дори са супер-мизерно-малко, на фона на създаваните годишно продукции - но се правят! И който отказва да оцени това, или да пробва да прероди в миналото/бъдещето, гледайки само стари филми или да се старае поне да не разваля кефа на тези, които оценяват ;] 

   А сега може да заменим думата  "филми" в текста, с общо взето всичко. Дали ще са форуми, дали ще са блогове, дали ще са размисли, дали ще е това, което четете, което учите. Хората са пренаситени и тази пренаситеност се усеща и предава през поколенията. Ако все още четете това - евала! Сигурно има един тон стойностни блогове, сигурно има един тон хора, достигнали до всички тези размисли, които аз правя, но вие сте избрали да прочетете моя?! Благодаря! Аз пък съм избрал да стигам сам до размислите, игнорирайки старите. Защото не смятам, че може да се сформира прозрение, на база знанията на човечеството до този момент... ноо... това е една друга тема, която ще оставим за по-нататък! : )
_______________ 
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

1 коментар:

  1. Твърде много неща днес - филми, музика, медии, се правят заради потенциалните печалби. Проблемът не е чак толкова в това дали новите продукти са добре запомнени стари, а дали карат хората поне малко да мислят, а не само да се забавляват и затъпяват. Дори едно привидно клише (например изтъркана история в киното) може да бъде превърнато в шедьовър, ако му се придаде смисъл. Смисълът, посланието - това са нещата, които липсват в огромна част от "шоу" продуктите.
    А публиката... има два варианта. Или е преситена от тъпотиите и не вижда или рядко вижда смисъл да влезе в киносалоните, или до такава степен е свикнала с тъпотиите, че макар и да са й втръснали, вече е отвикнала да гледа филми, които я карат да мисли.

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери