31 октомври 2010

Омразата ми към цигарения дим...

 Нараства ли, нараства... 

  Днес излязох на разходка в парка с жена ми и на връщане, въпросът който се завъртя в главите ни е, колко, по дяволите, цигарен дим вдишахме от една разходка в парка?! Ако на 70 метра средно се разминавахме с хора по пътя си, то на 100 метра средно, имаше по 1-2-ма пушачи, които е адски трудно да избегнеш, поради така известния закон на Мърфи и неговите тълкувания... Да не се обиждат съобразяващите се пушачи, но... мразя го този опушен свят.

   Толкова се радвах преди 2 години, като се говореше, че от Юли 2010 ще се приема закон за забрана на пушенето по обществени места... и толкова се ядосвах Юли, когато никотино-зависимите депутатчета решиха да не навредят на другарите от бизнеса с цигари и да не лишават себе си от свободата да пушат където си поискат.

   Като казах където си поискат... едно време само уличниците са пушили и вървели по улиците. Днес всички го правят. Не че намеквам нещо, аз директно си го казвам. Пушенето трябва да се забрани по обществените места. Все ми е тая дали в кафетата на закрито, кръчми, ресторанти или дискотеки се пуши. Там човек може да избере да влезе или не. Но по улиците аз не мога да избера да вървя или не. За жалост не мога да летя. Нито намирам за логично да спирам и да изчаквам пушещия да премине и да се отдалечи достатъчно, че да вървя и аз по дадената улица, нито имам времето да го правя. Не мога да си мъкна и противогаз, докато си чакам рейса/трамвая. Някои пушачи поне застават зад спирката или леко се дръпват от нея, докато си смучат дозата. Други обаче застават на толкова стратегически места, че и да се наговарят не биха могли така добре да опушват всичко. На Орлов мост човек чакащ рейс, за да не му се набиват цигари в дробовете, трябва да чака рейса на 100 метра вътре в парка. Защото на първите 10 има пак пушачи. Един от най-"любимите" ми моменти е, когато някой пропит на цигарен дим... човек, да речем... си изсмуква и последната глътка ДИМ, качва се в превозното средство и издиша един облак. В превозното средство няма деца, няма майки, няма хора... той е над тях. Заради такъв човек имам чувството, че някой ден ще лежа в ареста за проява на агресия направо. Наглост безгранична. 

   Когато пуснаха метрото, бях толкова щастлив, че най-сетне има транспорт, в който не трябва да дишам подобни нагли индивиди. Но с времето се оказах в капан, едва ли не. Пушенето в метрото Е ЗАБРАНЕНО. Включително в предверието, включително на пътеката на СУ към Орлов мост...  но неее... мина време - хората взеха да пушат в подлезите на метрото. Сутрин на излизане от метрото, разни зависими никотинови петна не могат да издържат и палят цигарите веднага след излизане от плъзгащите се врати. Качват се на пътеката и си пушат и си одимяват целия поток от хора зад тях без да им пука! И не - няма значение дали човек е на пътеката или не... целия тунел е вече покварен. Да не говорим, че имах случай с един нагъл индивид, който си запали цигарата още на ескалатора. И благодарение на вентилацията духаща право към мен, стоящ зад него, всичко се набиваше в мен. Въпреки множеството забележки, които направих и продължавах да правя, достатъчно ясно, човекът си ме игнорира, засили крачка и си изчезна, дръпвайки за пореден път. Някой от Метрополитен ще го санкционира ли? Не... просто няма как да стане.

   Та дори в правилника на Софийски Градски Транспорт - по настоящем - ЦГМ, е забранено пушенето на водачите на превозни средства. Всеки возещ се повече от 1/ден знае пределно ясно колко това се спазва. А и сигурно всеки пробвал да се оплаче на ЦГМ пък знае колко се обръща внимание на жалби и оплаквания, но това е друга тема. Особено зимно време, когато всички прозорци са затворени, става АД понякога.

   Отиваш на разходка в парка и докато стигнеш миришеш на цигари. Отиваш в парка, вдишваш малко въздух.. оп, не, грешка -вдишваш малко цигарен дим от майчето решило да заведе на разходка бебето... Не, нямам против тя да пуши, всеки си знае за себе си. Но имам против да пуши в парка и да ми одимява живота. Идеята на парковете е не просто място за разходка, а и чист въздух. Иначе и между блоковете може да се разхожда човек.

   Аман! А дори не съм стигнал до частта с фасовете и масовото замърсяване. Отивам на някакво връхче, дето се посещава 1/седмично от хора в планината, и откривам на него - ФАС. Не един, не два. За посещаваните връхчета, направо не ми се коментира. Там нещата са сериозни и от PVC най-вече. А за града какво мога да кажа? Нищо! Мога само да крещя, буча и беснея, което е сравнително нетипично за публичното ми лице, тъй че ще пропусна... И не ми пука дали фасовете ще ги направят да се разграждат за 2 дни, пак ще ми бъркат в здравето. Повечето пушачи не си правят труда и да ги гасят!

  21-ви век е, все едно има значение де, но така звучи по-нахъсано - за това ще стигна още по-далеч в тази лична миниатюрна вендета към цигарите и ще кажа, че пушенето трябва да се преследва като наркотичната зависимост на места. Редом с натравянията с алкохол и наркотици и прочее. Не ми пука, че хората живеят от 100К години по такъв начин.. нали уж сме цивилизовани? Време е да се отърсим от пороците като пушене, напиване, религия или поне да тръгнем по тази пътека на отърсване. Макар че изобщо не мога да призная аргумента на пушачите, в който те сравняват пушенето с напиването и наркоманията, по начало. Защо подяволите едно зло трябва да се сравнява с друго?? Но ако "трябва", то ако алкохола и цигарите са разрешени, защо наркотиците не са? Направо и огнестрелните оръжия да ги продават в хипермаркети и магазини за левче! Нямам против и този вариант, без това хората станахме твърде много. Ама да премахнат и някои части на наказателния кодекс/закони, че кел файда и от тях при такива разрешения??! Само че това малко бяга от пътя на развитие, мир и цивилизованост. 

   Нямам против хората да практикуват каквото-и-да-е, стига да не пречат на другите. Градът е голямо място, знам - няма как да не пречиш съвсем. Но цигарения дим пречи не на един и двама. За съжаление статистически съм доказал следното: един непушач казва "гадно (ми) е, спрете", и скачат 10 пушачи (или невинаги) да му кажат как са неоправданите. А всъщност има 100-тина които са на мнението на този един, но те ще си мълчат! Този проблем за съжаление не е само спрямо цигарите.

   Един от основните доводи на пушачите в спор "за и против" е "Това ли е големия проблем". Амии да, това е! Това е един от проблемите. Това, че не е най-големия не го прави най-малкия! Ако игнорираме проблемите на обществото един по един така, то ние направо си живеем розов живот. Но моето дишане не кара пушачите да кашлят. А тяхното - кара мен да кашлям. Проблем. Да, факт е, че всъщност до голяма степен проблема може да се разгледа като "Не ти пречат пушачите, пречат ти некултурните пушачи/несъобразителните хора/наглите хора, не конкретно пушачите." Но не е съвсем вярно. Нека повторя: омразата ми е към дима. ХИЧ ама ГРАМ не ми пука, дали и как хората се самоубиват (по принцип дори, не просто за пушенето)!! Гарантирам ви! Но ми пука, когато ми бъркат в моето битие! Нищо повече. А наглите пушещи го правят. Ако бяха нагли и неприятни, несъобразителни хора, не е гаранция, че щяха да ми пречат по какъвто и да е начин. Това е един вид wireless (безжичен) начин да ми пречат, ако трябва да иронизирам. Едва ли някой сутрин на Орлов мост си пали цигарата, за да пречи на мен или другите като мен, но е факт, че така се получава.

   Предполагам, че "научно" може да ми се докаже, че смогът в София е по-вреден от цигарения дим. Но това не ме вълнува. Сякаш твърдението на някой "учен", прави цигарения дим безвреден. Не, не го. И ако трябва да бъда по-точен, предпочитам да карам колело зад варбург, отколкото по тясна уличка, току-що премината от пушач с цигара в ръка. Почти едно и също ми е, като задушаване, сериозно. Сигурно вече изглеждам като параноик, а може и да съм такъв на тази тема особено. 

   Искам правото да мога да викна някой полицай и да му кажа - "Е тоя ми се издиша в лицето и 100м не можах да го подмина, закъснях за работа заради тоя, щото улицата бе в ДИМ и трябваше да спра да го чакам да мине!" Случвало се е. Искам закон забраняващ и санкциониращ пушенето на обществени места, освен обозначените. Искам закон, забраняващ на алкохолизирани или надрусани хора да се разхождат по улиците. И най-наглото вече -искам и да се спазват тези закони! Ама пак се получава като в поговорките... който много иска... За съжаление си остава с искането. Утре ще изляза с маска до магазина и всички ще ме гледат като изкопаемо. Но пушача запалил в магазина, никой няма да му обърне и внимание. Наглостта се приема вече за нещо нормално, че и насърчавано. 

   Доскоро имаше по всеки сутрешен блок спорове за и против пушенето. Вече спряха и замряха. Кога ли пак ще се повдигне темата и ще стане "модерно" това да се обсъжда. Толкова ми бяха втръснали тези абсурдни скандали, че не мога да ви опиша.. сигурно и на вас са ви омръзнали. Но на мен освен споровете, ми е и отдавна писнало от това да търпя и толерирам хора, нарушаващи личната ми свобода/пространство. Или това звучи твърде помпозно? Но какво да се прави - мразя цигарения дим!



_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

1 коментар:

  1. А после ме питат защо не искам да живея във София... Въобще големите ни градове са ужасни в това отношение.

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери