25 декември 2011

Коледа 2011: Весели празници!




Съдържание:
☺Свързани теми
☻Дядо Коледа и коледното чувство
☺Рекламата на Коледа
☻Хипермаркетите и ИлиЯнтзи
☺Играчки и коледна украса
☻Празнични сладки




☺Свързани теми


☻Дядо Коледа и коледното чувство

От къде идва коледното настроение? От рекламите, от телевизията, от традицията, от семейството, от близките, от песните, от филмите… Не. Коледното настроение „идва” като всяко друго чувство, което човек изпитва – от вътре на вътре. От човек за себе си. Не бива да очакваме някой да ни направи интересно дадено тържество, събитие или празник, чакайки скептично настроени в някой ъгъл. Не става. Всичко е въпрос на самонавиване. Факт е че пък на някои хора от неприятно детство така и никога не са изпитали чувство към което да се навиват, те може би имат нужда от повече подкрепа. Но всичко останало освен самонавиването е само бонус, екстра, към чувството, което човек трябва сам да реши да генерира. Най-лесно е да се направи обратното, най-лесно е да се мрази, както някакви черно-бели хейтърчета правеха кампания против “jingle bells” миналата година, така е за всеки. Всеки може да вдигне ръце и да почне да разправя колко му е писнало от това и онова. Все едно на стол са вързани хората с клечки на клепачите… Няма ли вътрешна мотивация, битката е загубена преди да започне. А за битка която не е и водена, не виждам защо трябва да се мрънка…

А вярвате ли в Дядо Коледа. Много хора празнуват Коледа, но малко хора вярват в Дядо Коледа. Какво е Дядо Коледа (виж свързани теми)? Е, не е това! Дядо Коледа не е просто някаква приказка оставаща до късно в съзнанието на децата. Не е и просто реклама на КокаКола, макар че от там е тръгнал, поне червеният. Дядо Коледа е еталон на Коледа и аз поне никога няма да спра да вярвам в него. И ще се постарая и сина ми и племенника ми да вярват възможно най-дълго, след което да се научат да ценят тази „вяра”. Мнението ми за религиите и съвремието е твърде крайно, че да се правят паралели. Но да, както вярвам в дракони и феникси, така вярвам и в Дядо Коледа, все още. Макар аз да му върша работата. Не е там въпроса – аз не очаквам някой да влезе през запушения и зазидан комин, това би било притеснително. Аз не очаквам някой наготово да ми донесе подаръци за мен, за децата. Аз си купувам нещо, което много желая, и го инсталирам под елхата, опаковано. Няма път в който под елхата да няма подаръци, независимо дали са от магазина за левче, от етажерката или карфур/кауфланд. Като бях малък, сигурно към 5 годишен вече ми беше ясно как стоят нещата, но това не ми пречеше. Колкото растях, толкова коледния дух отпадаше и се коренеше само в ядене и пиене на вечеря и това е. Взех аз да купувам дръвчета. Осъзнах се, че убивам – взех да купувам изкуствени елхи (вече са 3) и на такива си карам в последно време. Замених купуването на пиратки за Нова Година с купуването на играчки и лампички за украсяване. Самонавиването ми беше доооста тъпо първия и втория път, честно казано, не е лесно. Но се радвам, че не се отказах, а нямах някаква мотивация освен волята си. В днешно време вярвам, че зареждам и околните с настроението си. В моята къща минават и Дядо Мраз и Дядо Коледа, все по Коледа, и освен хубавото ядене, се създават и много приятни емоции след вечерята, което прави празнитие по-очаквани и светли.

☺Рекламата на Коледа

Излезеш навън – Дядо Коледа на улицата, в мола, по телевизията дават че е на още 500 места, родителите ти казват, че ще дойде утре, в детската градина минава, в хипермаркетите има по един…  Трудно е да опазиш „тайната”. Но повтарям – идеята не е в тайната, идеята е в чувството и в усещането. Аз никога не подарявам подаръци по Коледа и Нова Година, това го правят дядовците Мраз и Коледа. И така ще е докато мога… И благодаря на Кока-Кола за промотирането на този празник, защото без реклама трудно нещо става толкова популярно. А когато един празник не е популярен, той губи 60% от атмосферата си, поради усамотението. Живеем в колективен свят, празнуваме световни празници. Коледа не е празник на християните, нито на Кока-Кола, нито на медиите или производителите на играчки – това вече е световен празник. И като такъв, какво пречи да му се радваме!? Единствено сами бихме могли да си попречим.

Като оставим настрана това, че Дядо Коледа е по принцип ЗЕЛЕН, без да е ЕКО кампания или Глобулски, но Кока-Кола са го направили червен, рекламата на празника тази година ми направи мнооого лошо впечатление. Да, говоря за глобализация, но глобализацията не означава да загубиш националното и традиционното. А това се случва. И не се случва САМО заради тъпата капиталистическа система на света, макар това да е основно, но и заради безхаберието и непукзма на правителство, липса на политика и воля в сферата на културата. За какво съм издразнен – по телевизията чух поне на 2 пъти (без да претендирам че съм гледал много, може да е просто шанс), за „немски пазар” пред СУ и нито един път за изложбата „Коледа” в Етнографския музей. Не разбирам защо?! Посетих и двете. На въпросния „немски пазар”, единственото немско бяха вурстчетата, които и от хипермаркети можеш да си набавиш и немските надписи по къщичките. Не съм присъствал на програмите им (сценичните), но всички стоки които аз разгледах, безпроблемно се намират по централни Хали, по Пиротска, ЦУМ и прочее. Елитарни (в лошия смисъл) боклучета (в добрия смисъл). От друга страна – в Етнографския Музей София, намерих страхотни погачи, разбрах че в някои краища се правят по 11 хляба за Коледа, посетих workshop-а на СедянкаТА, който грееше като слънце в този иначе толкова запустял и изоставен музей, за който не съм сигурен колко от хората ежедневно минаващи покрай него изобщо знаят. Хиииляди пъти по истинско, позитивно, красиво, евтино, уютно и КОЛЕДНО от немския пазар. Но имаме немски пазар. Надали има експозиция на български обредни хлябове по Коледа в центъра на Мюнхен. Медиите, бидещи ИНСТИТУЦИЯ в Република България, трябва да се срамуват от отношението си към българските музеи, турситически обекти и прочее и прочее. Не става само със 10 минути в сутрешен блок, или със специализирано предаване в Неделя следобед, веднъж годишно. Това е пълнеж, не реално отразяване.

За край на разсъжденията си върху рекламите, няма нищо по-изразно от това:

Не е коледа, без камионите на Кока-Кола!! И ако някой PR на Кола чете това – новите ви реклами са супер, но пуснете си успоредно и истинската реклама, макар че сигурно има нужда от презаснемане предвид колко е стара (не мога да я намеря HD поне).


☻Хипермаркетите и ИлиЯнтзи

Времената се менят, за съжаление, вече нищо не е каквото бе едно време. Преди 3-4 години на това място щях да пиша хвалебствия за марката „Клевър” на Била. Но откакто откриха Кауфланд и Лидл в района ми и направиха основен ремонт на Билата, цените в последния маркет скочиха с +30% на всичко, качеството падна с +50% на всичко, а самото устройство на магазина бе толкова брутално опропастено, че ум не ми го побира кой може толкова зле да накаже един магазин. За съжаление повече няма да стъпя в Била, поне не тази в района ми.

Оплакването не свършва до тук обаче, трябва да спомена и тоталното скапване на Илиянци. Направиха сергиите покрити, номерираха ги, спретнаха ги, остъклиха ги, после им сложиха и огромен покрив отгоре на откритите площи, изгониха китайците в сграда на паркинга и построиха молове, технополиси и елитни магазинчета. Резултат: Илиянци, от магазин на народа, се превърна в център за разпределение на китайски стоки на едро. Защо ми е да ходя до Илиянци? Всичко продаващо се там мога да купя от локални магазинчета и молове без надценка, че да не казвам и по-евтино. Тъй като не всичко което ми харесва се продава изобщо на дребно на Илиянци. А и поне знам, че като е взето на едро, после е съхранявано по-добре от това да го вали дъжд и сняг, въпреки покривите и остъклените магазини. Не, пак може да си намери човек неща за своя джоб, но търсенето е доста по-затруднено вече. Като всяко правило и тук има изключения – въпросната сграда на паркинга, където се наместиха китайците с техните боклучета (в добрия смисъл) е най-доброто място за мен на Илиянци. По самият него има общо 3 магазинчета, които да стават… другите са просто пълнеж, когато не са затворени. Много ми е жал.

Кауфланд е маркета в който най-много пазарувам в момента. Най-близо, най-голямо разнообразие, най-добри стоки в отношение цена:качество, най-добро обслужване. Ще се учудите, но вижте какво се случи: аз обичам едни чаени бисквити на Кристал. Но май съм от малкото фенове, тъй като си личеше застояването им в Кауфланд. В един момент ги спряха. Писах на кауфланд, от там ми върнаха най-учтиво, че са спрели да зареждат поради липса на интерес към продукта, но ми благодариха за мнението и ме увериха, че им пука. Бях супер-доволен, че са ми обърнали внимание, не всеки би! Месец по-късно си намерих бисквитите, в супер ограничена бройка, но отново бяха заредили!! Как да не си вземеш? Как да не се ангажираш с този хипермаркет?! Евала! Освен това, те също имат своя марка, която е с качествени продукти на добри цени. И стойките им за колела не стоят на десетки метри от входа, а точно до количките и банкомата, та винаги си ходя с колело (да, и в снега).

Карфур пък е най-страхотен, ама е само един и е на май..много разстояние от мен =)) Твърде много, че да си струва. Огромен и (може би заради това) най-подреден от всички. Няма как да не намериш нещо, което търсиш, просто защото последователността е толкова добра. Освен ако не забравиш какво търсиш, защото разнообразието и стоконабора пък е супер голям. За щастие университета ми е близо, та минавам чат-пат.

Лидл, колкото и да ми се ще да вярвам на Звездев, от откриването си до сега еволюира само в една посока – осъзна, че само една-две стоки го крепят и вече не допуска да остане без тях. А това е киселото мляко Latti, поне за мен. От суперистерия, през складов-маркет за 5-10 стоки, до „хипер”маркет за едно кисело мляко. Заслужава си, но…

☺ Играчки

Безобразно разочарован съм от играчките предлагани на коледния пазар и като цяло последните 1-2-10 години >_> Играчките все повече и повече започват да се продават на стекове, при това едноцветни, бъкат се брокат~буркат~или там както се казва този досаден блещукащ прашец, правят се от пластмаса и никой не се старае спойката да е плавна или да не си личи. Стъклени, красиви, едноцветни играчки аз НЕ мога да намеря последните 5 години. Всичко е скапана пластмаса. Единствените стъклени играчки които намирам, ги продават на Централни Хали (а, и на новия немски пазар пред СУ), струват между 8 и 15 лева и отново –са бъкани с цветен прашец и гравирани без да се види грам от стъклото или неговата отразителна способност. Добре, че едно време родата са купували и имаме остатъци от стари руски играчки, изцяло от стъкло, едно или двуцветни, чиито отражение не може да се сравни с тия пластмаси и шарении. Всичко е хубаво и въпрос на вкус, разбира се, но все пак – нещата клонят (и вече са) към абсолютно забвение на процеса по украсяване. Отиваш – купуваш пакет, прибираш се, вадиш една елха, разпъваш я и това е. Играчки и гирлянди са вече по нея. Разбирам, че водим забързан начин на въпрос, но това обезсмисля целия процес на подготовка за Коледа. Украсяването и готвенето са топ 2 в самонадъхването за празниците!

☺Коледна украса
Винаги гледам да е малко преди средата на Декември и да седи до малко след средата на Януари. Топлината на коледните цветове и украшения прави празника това, което е. Тук ще оставя снимките да коментират вместо мен…
Xmas decoration 14 December 2011@facebook albums < за да не ги качвам втори път :}



☻ Празнични сладки
Обичам да готвя, но трапезата в голямото семейство се поема от женската част. Не че и тях не бих сменил, но всеки си има задачки. За това аз си поставих своя тази година – да пробвам традиционните коледни джинджифилови курабийки. Естествено, издирих 4 рецепти и направих средно-аритметично своя. Ето я и нея :Р

За самите сладки(колкото повече от нещо, толкова повече от всичко останало):
> Над 500 брашно (аз разделих 2:1 пълнозърнесто:бяло)
> Над 150 мед
> Захар 1:2 брашно
> Бакпулвер
> Над 150 масло
> Джинджифил, индийско орехче, по малко
> Над 3 яйца
> Какао над 3 лъжици

За украса:
> прясно мляко
> пудра захар
> бои за сладки (от магазинъ 3-4-5, при подправките, за 60ст., другаде не съм виждал такива)
> бои на dr. oetker (the best 4 цвята тубички за суперфинна анимация, само в Карфур съм ги виждал и са ПЕТ ЛЕВА L )
> силиконова четка от магазин за левче (ама е два :Р ) + бъркалка за кафе

Ще започна с глазурата, че е много готина. 2 лъжици прясно мляко + 1 грам, няколко прашинки боя + 4 и повече лъжици пудра захар, много добре разбъркани и това е. Но е по-скоро за основа, освен ако нямате хубав… мм.. „пош”, май се казва. Или шприц. Все тая… Четката и бъркалката много помагат за нанасяне и корекции.

Самите сладки. Сухи съставки + разбити „мокри” съставки, смесват се, смесват се, става едно тесто, което иска млатене, както и престой в хладилник от 1-2 часа. Разстилате на 2-3мм, да не станат на камъчета при печене, печете на 170° за 9 минути горе-долу, след като изстинат украсявате и това е. От тук нататък, снимките да говорят за себе си : ))

Le /me, kickin' the тесто.
Пакетирано във фолио и в хладилника
Друго си е с формичка, но който си няма...
Е, малко се разтече, ама...



А колко са пък вкуснииии....
Впрочем, направих и масленки: разбити ядки, масло 1: захар 1:2 брашно, отлежало в хладилник за няколко часа, може и жълтък 1-2...
И те подлежат на украса, естествено...

Е, без това не може =D миене миене миене

Остана ми шоколадова глазура, взех една от хартиите върху които пекох, навих я на руло, намазах я, оставих я в хладилник и на следващия ден с малко сметана стана едно доста вкусно шоко-иглу : ))
А, онзи ден пък направих един кекс. И сложих какао на 1/3 от сместа. И я изсипах в няква случайна форма. И какото като по-тежко тесто потъна, докато другото се надуваше. Получи се доста интересно =D


~~ВЕСЕЛИ ПРАНИЦИ~~




_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

1 коментар:

  1. Морски, само едно ще кажа...

    Нека има вяра в Дядо Коледа или както го наричат по света, червен, зелен и т.н.- защо според мен ще обяснявам по- нататък :)

    Ние в моето семейство до ден днешен, независимо на колко години сме, звъним на вратата и торбата с подаръците чака отвън- всеки според обичаи и навици.

    Нека я има магията!

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери