25 ноември 2010

Откриването на Лидл


 {шест минути преди 8:00 часа, Лидл Надежда}
 
… а аз си мислех, че в Автобус 280 е блъсканица =D




Те снимките сами говорят за себе си, а най-отдолу поставям и клипче от едно кратко отваряне на вратите. За щастие бяха предвидили, че ЛИДЛ е „лидъл” и няма да побере всички вътре, та пускаха по 5 човека навътре, при 5 излязли. Но къде ти на тълпа напираща ще кажеш „само пет” или „само с колички” – няма как да стане (вижте клипчето).

Бях пред Лилд към 07:40-50. Опашката както се вижда, се виреше до след края на маркета – по дължина хем! Колоната бе от хора с колички, каквито не бяха останали вече. Реших, че няма шанс да вляза и така и не отидох да се наредя. Останах отстрани на входа и почаках. Не отне много, до първите стонове на смазани хора, разправиите и псувните.

Първо ще го разгледам от болезнено-смешната страна. В момента, в който за първи път се отвориха вратите, се нададе вой на победа и хората придвижиха количките с по 10 сантиметра напред, при положение, че опашката не мърдаше. Резултатът – дядовци сръчкани в гърбовете, изреваващи жени, смазани хора и усмивка и цъкане от страна на сеирджиите (като мен), наредили се отстрани, чудещи се на зора, който всички дават. Да се смееш ли, да се ядосваш ли, да помогнеш ли, да се пробваш ли… Някои хора сериозно са си изпатили от тази блъсканица, в това съм сигурен, че не е смешно. Обаче как да не те напуши смях при такава ситуация? Опашката бе все едно безплатно раздават нещата вътре (което пък в известен смисъл е така) и разправиите пред входа не изчакаха изгрева, за да се почнат. Не искам да си представям какво е било пък вътре при бананите! Клипчета ще се появят и други, не само аз снимах.


Към 11 часа.. (втора фаза на опашката)

Към 14 часа (трета фаза на опашката)
Ходих 3 пъти до лидл днес (ма пък и аз съм ангаже, а). Опашката единствено променяше вида си. Сутринта беше мазало от колички и хора, а на входа стояха 3-ма охранители и един полицай. Два часа по-късно на входа имаше спряна патрулка(!), около 20-тина полицейски служители, отделно охраната и като по чудо цялата опашка бе малко по-строена, като от едната страна бяха количките, а от другата хората. В ранния следобед, когато за последно отидох да проверя ситуацията, вече количките се даваха на хората преди да влязат, а от входа до хората имаше буферно място за дишане. И в 3-те случая обаче, колоната бе с ширина НАД 4-5 метра (като души е относително колко се събират) и дължина НАД един Лидл. Едва излизащите хора, бяха „едва излизащи” по две причини: тълпата напираща да влезе и торбите, които носеха. Хората действително се запасяваха, сякаш промоцията ще е само днес. Някои дори разкарваха с препълнени колички охраната, защото няма как да ги изнесат иначе. Някои хора просто отхапват повече, отколкото могат да сдъвчат.


Освен в Надежда, ходих и на Лидл Сливница, където положението също не бе розово (но сякаш една идея по-добро).
Огромна група ЛИДЛ-ци, пресичащи

Множество задръствания бяха предизвикани от концентрирания поток хора.

Тъжната страна е, че всички тези хора са били там от тъмно (чух из тълпата, че някои били откъм 3-4 часа сутринта, което не е невъзможно). И на втория и на третия път видях хора, които бях забелязал още сутринта из първите редици. Едни и същи минаваха по няколко пъти и най-вероятно докато затворят, ще се редят пак. Тъжната страна не е, че хората са се блъскали, а че хората са имали нуждата да се блъскат. Не, че някой „менти на дребно”, като се нарежда по два пъти, а че му се налага да го прави. Не е заради Лидл, не е заради едномесечната рекламна кампания, а защото хората не могат да си позволят тези неща иначе. За това и аз искам да вляза, между другото! Никой не ти дава банани за 80 стотинки или печка за 17 лева. Колкото и ток да харчи, тази от 35 не харчи по-малко. Което ми напомня за критиците палещи цигари отстрани, смеещи се на тълпата и коментиращи как не си струва, в същото време чакащи и те да влязат.

Днес чух на около 20 пъти „луда работа”. Явно е популярен израз, някак. В интерес на истината и аз си го помислих поне 2-3 пъти. По принцип обаче това не е кой-знае колко странно и вероятно щеше да се случи в коя-да-е страна. Просто когато има изгодна оферта, тъй наречената „промоция”, всеки иска да се възползва. И все пак, като видиш бременна жена, семейство с малко дете, едва кретаща бабка… да се впускат в една няколкочасова опашка, се замисляш с какъв акъл го правят. Но това отново попада в тъжната част, за съжаление. Аз в случая ще се радвам, ако се доредя, но и да не се, това няма да ми се отрази на ежедневието, нито ще забогатея повече, ако вляза. С нищо не е толкова важно за мен да се подложа на всичко това. Бих предпочел да изчакам, както и направих, и да опитам някой друг път. Но не всички хора могат да си позволят да изчакат. Все пак вероятността дадена стока да се изчерпа не е малка. Хората са ужасно много и всеки се нуждае от тази промоция. Тя не е глезотия за хората, тя е екзотика. Някои хора ядат банани от откриване на откриване сигурно. Не са виновни от лидл, не може да се смеем и виним на хора, които не познаваме. Тъжното от тази статия е, че на хората им се налага да стигат до там. Че цените стават нормални (по джоба на средния човек) само при откриване на супермаркети...

„Лидл… заслужава си”. Стоките – със сигурност. Но чакането, блъскането, нервите? Не знам. За съжаление тази промоция ще е само до неделя. Ако след това направят грешката на Карфур (вдигат всичко и не оставят нищо), това означава, че в понеделник следобяд Лилд ще е просто поредния празен хипермаркет. Карфур, като го споменах, бе опустял малко след откриването. Вътре нищичко не си струваше, докато не се усетиха, че трябва има реално заслужаващи си неща, че да имат стимул хората да го посещават. Невероятно дълго затишие имаше там и ако пътя ми не минаваше почти всеки ден в близост, най-вероятно от откриването насам нямаше и да стъпя повече в Карфур. Надявам се Лидл няма да допуснат същата грешка и наистина ще има заслужаващи си промоции. Като начало могат да удължат срока на настоящата, защото както се очакват валежи събота и неделя, ще вземе някой да се срине по тези опашки.

А това пък са основите на новия КАУФЛАНД, който се строи точно зад Лидл, отново във Връбница-1. Хубаво е да има конкуренция, по принцип, но ги държи един собственик . . .
Впрочем, като намесих другите маркети... искрено съжалявам, че няма всеки ден откриване някакво!! Пред Лидл се радаваха брошури на Т-маркет, с кисело мляко от по 25 стотинки. Кога иначе ще е 25 стотинки?? Кауфланд, с техния "юмрук-реклама" (която се пръкна покрай откриването на Карфур, когато също беше интересно), пуснаха сирене по 1,90 килограма. Кога иначе?! Тъй че нека има хипермаркети, хората само печелят от това. Или по-скоро спестяват, трябваше да кажа. Но е жалко, пак казвам, че само покрай откриване на нов конкурент цените ни стават поносими за всички. Скоро (като направят и Кауфланд), в радиус от няма и километър ще има Кауфланд, Билла, Фантастико, Лидл... пък знае ли се до тогава дали ЦБА/Пени/Т-маркет няма да си намерят местенце в това кръгче на маркетите. Лошо няма! Само да не направят грешката на карфур всички...

Цитати от деня:
Т’ва е Луда работа!
Откачен народ!
И безплатно да ги дават, нямаше да се наредя, глей к’во е чудо
„За к’во да влизам, глей ги тия хора сега не могат да излезнат!”
„Олее, идва края на света” (с надсмешка, разбира се)

ПП: През Декември (на 2-ри, май), ще се открива нов хипермаркет с площ 10Кm2 зад Централна Гара. Този се казва „Темпо”.
 А ето го и клипчето:

ПП2: Утре пак ще пробвам ;D

Редакция: "Утре"-то дойде. Наредих се на опашка, почаках 30-тина минути на спокойствие, послушах музичка, влязох си най-спокойно, разгледах си най-спокойно (игнорирайки 2-3 индивида бързащи да обикалят магазина, нервно нервно, после връщайки се обратно за пропуснатото... мн зле). Наредих се на опашка, за 15-20 минути минах и там, никакви проблеми.


Впечатления:
1. Опашката както виждате, беше доста по-смирена и подредена.
2. Вътре е УЖАСЯВАЩО ТЯСНО. И не защото имаше много хора. ЯКА ТЕСНОТИЯ СИ Е. През изходната врата минава точно една количка. Ако нещо стърчи - остава се вътре =D Супер тясничко, сравнение с Била/Карфур/Кауфланд и ЦБА дори.
3. Личи си, че ги държи един собственик с Кауфланд, поточните маси са същите почти. Но имат екстрата да премерват на място - имат везна на касата.
4. Пак чух поне 2-3 пъти докато стигна до опашката това прословуто "ЛУДИ ХОРА". Но колкото и да им е странно на някои - ЗАСЛУЖАВА СИ. От Понеделник ще е поредния хипермаркет, вероятно, но в момента просто си заслужава всичко!
За да не са ми постни думите, ето и моята пазарна чанта (която ме изкриви докато се прибера =D):


Като махнете торбичките, пазара излиза към 20лв. С които реално ще нахраня семейството за 2-3 дни. И то пълноценно! По ред:
Бананите - са зелени, но ще узреят ;D ;
Мандарините - нормални мандаринки, струват си и те;
Крастивици - супер изгодно! Огромни са! Морковите също;
Фрииуей колата - много доближава истинската, като за копипаста;
Натуралният шоколад - кърти мивки!!! Бих се редил още 30 минути само за него! 45 стотинки за такъв готин шоколад, съжалявам, че не взех повече!
Найлоновите торбички, както и очаквах, са слаби! Но за сметка на "перманентната", която издържа около 13 кила++ багаж без никакъв проблем (и е огромна)
Другите неща не съм опитал още, но само бройката им говори сама за себе си. Много съм доволен и нищо чудно да ида за още шоколади!! =DD

 РПП: Може би някой ще каже, че това е реклама.. и е прав. Но нека да кажа предварително - не ми плащат за нея. Просто смятам, че това е бъдещето на рекламата и най-доброто и истинско средство за "промотиране". Но по тази тема ще пиша в отделна тема за размисъл =D А сега помислете и вие, дали не си пък струва!

Е, реално първия ден и аз не се наех да се редя де... сега като утихнаха нещата е значително по-добре =DD
_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

15 коментара:

  1. Нямат ли срам тези хора? То ясно че е промоция, но те съвсем като говеда се тъпчат *_*

    ОтговорИзтриване
  2. Оф, това е просто отвратително. >.< От една страна хората се държат като най-безмозъчното стадо добитък ЕВЪР, от друга страна собствениците на тия маркети го знаят това идеално и все пак наливат масло в огъня с някакви оферти, които важат само за откриването и/или няколко дни след него. Не им разбирам политиката на действие - толкова пари ли избиват в тия първи дни, че после да могат да си позволят пълно мъртвило? Или разчитат, че сензацията и новините тип "Баба прегази дядо, за да влезе първа" ще им донесат повече известност и печалба? Изобщо, каквито и да са цените, за мен е пълна идиотщина човек да се бута вън и вътре като някакво безмозъчно животно. Вярно че пари все няма и все търсим евтиното, ама поне малко приличие и достойнство може да се демонстрира.

    ОтговорИзтриване
  3. Ми в интерес на истината, както се видя и от току-що излъчените новини на бТВ - хората си го осъзнават това. ВСИЧКО това. Дори бабите и дядовците го осъзнават повечето. Но въпреки това го правят. А винаги ги има тези, които ще се набутат пред теб, ще избутат и този отпред, защото са тарикати... и от там ефекта е лавинообразен.

    За търговците е важно да се знае (пък и да, най-вероятно правят якото оборот). Независимо от формата, Лидл е БУМ в медиите в момента. Веднъж вече щом се знае, нататък влиза само напомнящата реклама. До колкото знам Лидл са купили Плюс. Което значи, че до няколко месеца ще има доста повече Лидъли и ще заемат ролята на локалните магазини още повече...

    ОтговорИзтриване
  4. Както обичам да казвам- Всичко е въпрос на реклама- дали ще е поредното благотворително чудо или дали ще е поредния хипермалкет- всееее тая! Както казваш Марине- БУМ в медиите- това е важното...да се обърне някакво достатъчно внимание на нещото, каквото и да е то!

    А иначе с тия хипермаркети няма спиране- като се замисля около нас, в периметър я има 2 км си имаме Фантастико(наново открито), Кауфланд, Плюс, СВА, Европа(вярно, тя е по-малка)и очаквам поредния... мисля си- толкова ли много народ, пазаруващ такъв има? Или всичко, вярно е само за промоциите и се търчи от единия до другия, според текущите промоции?

    ОтговорИзтриване
  5. Моловете и хипермаркетите явно са на мода...

    ОтговорИзтриване
  6. А може би просто им прави кеф да се блъскат?
    Реално усещането е подобно на това при рок концерт или на рандъм футболно дерби с по известни отбори. Ако погледнем от този ъгъл "феномен-а *промоция*" изведнъж придобива смисъл :D

    ОтговорИзтриване
  7. Не знам дали са модни или к`во ли, но по данни всякакви, които съм чела сме водещи по молове на глава от населението в Европа...

    ОтговорИзтриване
  8. Егати ужасията, какво направиха народът ни само. Все едно открито се подиграват с нас.

    ОтговорИзтриване
  9. Що го приемате толкова на вътре бе хора : ) Все пак нормалните граждани печелят от това, независимо от цирка дето става в първия ден и от парите дето хипермаркета си избива.

    Днес БЯХ в ЛИДЛ. Успях да вляза след 30 минутно чакане на абсолютно спокойна, дружелюбна, че чак усмихната опашка, строена в тунел от ограждения тип "протест" (подвижни улични огради, не знам как се наричат). Почаках си спокойно, влязох си спокойно и като изключим някаквите 2-3 нервни персона, които явно супер много бързаха да обиколят магазина 3 пъти в кръг (МН ЗЛЕ >.>) и се бутаха, вместо да се изчакват, всичко си беше тип-топ. Но отзивите май по-добре да ги добавя в една редакция на темата, че за коментар ще стане дълго...

    ОтговорИзтриване
  10. Няколко коментара:

    Първо - хората не са луди, нито безсрамни. Съвсем нормално е да има такава навалица, друг е въпросът как ще се справим с нея...

    Та - второ: очевидно Lidl не са били готови да посрещнат толкова хора. Това, което ме изненада приятно е, че реагираха адекватно и адаптираха системата - и те, и потребителите. Сега ситуацията е повече от нормална. Браво!

    Първо + второ = трето: явно все пак харесваме реда и дисциплината? И се получават нещата, когато е наложена отгоре. Иначе винаги има тарикати, които ще се опитат да минат метър и накрая всички ставаме тарикати заради тях и поочти никой не печели [типична ситуация от теория на игрите - cool stuff]. Но дам - и ние можем да се разбираме цивилизовано. ^^

    Четвърто - мислете за скритите разходи като купувате евтини стоки. Храна -ок, но водна прахосмукачка за 88 лв? Или е некачествена/чуплива, или е правена от азиатчета с 3 цента заплащане на ден, или заводът няма регулации за замърсяване на околната среда, безопасност и т.н. комбинации. Естествено, може ниските цени да се избиват с оборот, добра логистика, мащаб, но е хубаво човек да има едно на ум (особено за стоки на техниката).

    ОтговорИзтриване
  11. Не може да не харесваме реда и дисциплината, тъй като всички обичаме равенството (в смисъл на права - той щом може, трябва и аз да мога!), а това са средствата за постигането му.

    Скритите разходи всъщност са повече в "overdoingit", тоестт.. в изхвърлянето. Да речем Х е свикнал, че краставица се яде 1/седмично. Но като му я дават по 33 стотинки, вместо по 80, Х вместо да купи 1 краставица за тази седмица, или две- за тая и другата седмица, той взема 10 краставици, от които реално са му нужни пет, за нормалния разход на краставици в домакинството му. Но тъй като това е не-траен продукт, Х започва и да консумира повече, за да не идат на вятъра. Да, Х реално печели от това, винаги. Но също толкова и губи, защото се е изхвърлил да вземе повече, отколкото може да носи. И както тази седмица е щял да даде 80 стотинки и да изкара "смирено" или "нормално" седмицата, той се оказва дал 300 стотинки, ядейки на корем - повече от (нужното и) нормалното.

    И все пак дори и този вид скрит разход не са фатални (по принцип). В крайна сметка и прахосмукачка никога няма да си купи Х, ако няма такава на промоция. Колко ток гълта и колко работа върши друг въпрос, но без нея пък хич. И все пак подкрепям - винаги трябва да се мисли (и да се гледат и вземат предвид сроковете на годност!) =D Защото ако някой се изхвърли да вземе 5 кила банани, ама все си ги избира жълтички, узрели, готинки, може да свърши изхвърляйки 2-3 кила, развалени, защото не може да ги изконсумира. За това примерно критично разглежданите зелени банани хич не са толкова лоша инвестиция, когато трябва да се купи на промоция (демек - в повече, за по-дълго, но в ограничен период на възможност за купуване)...

    ОтговорИзтриване
  12. О, Лидъл!

    Три часа бабички и лелки
    пред входа му чакат. Сивите панелки
    трепетно повтарят на Тотю гласът.
    Пристъпи ужасни! Дванайсетий път
    гъсти орди лазят по плочките криви
    и тела се блъскат, и псувни изливат.
    Бури подир бури! Рояк след рояк!
    Данчето Фандъкова сочи входа пак
    и вика: „Търчете! Ниски са цените!“
    И ордите тръгват с викове сърдити,
    и „Банани!“ мощно въздуха разпра.
    Лидълът отвръща с други вик: ура!
    И с нов дъжд от лакти и псувни на майка
    лелки, пенсионери спират да се вайкат,
    влизат и се блъскат, без сигнал, без ред,
    всякой гледа само да бъде напред
    и гърди висящи на щанда да сложи
    и един банан повеч в торбата да положи.
    Бабичките блъскат. Лелките крещят,
    персоналът жално ги моли да спрат.

    Няма вече олио! Има хекатомба!
    Всеки банан меч е, всяко киви – бомба,
    всяка стока – удар. Всяка душа – срам.
    Свинско и сланина изчезнаха там.
    ….
    Персоналът тръпне, друг път не видели
    така да се блъскат овци подивели.

    . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
    И днес йощ кварталът, щом буря зафаща,
    спомня тоз ден бурен, шуми и препраща
    срамът му дивен като някой ек
    от дупка на дупка и от век на век!

    ==
    От блога на bozhо :)

    ОтговорИзтриване
  13. Чакай и аз да кажа нещо... :Р. На връщане с автобуса на 28.11 минахме покрай ЛИДЛ на бул.Сливница. Ммм,имаше толкова много хора. Зачудих се- само в България ли хората се бутат, за да влязат някъде? /чуденка/. Ми - НЕ.Правят го почти навсякъде... това разбрах от всички клипчета, които разгледах /най-задушаващите "групи" от хора са за коледните намаления/.

    ОтговорИзтриване
  14. Днес отново бях в ЛИДЛ. И мисля, че някак разбрах концепцията им на действие, но може и да бъркам де...

    Първо веселата част: беше полу-празно, по 1 човек на каса, а бананите, мандарините, хляба - си бяха ВСЕ ОЩЕ с промоционалните цени!! Днес е Вторник! Промоцията по принцип бе замислена да е до Неделя, но явно имат излишък от стоки и ги елиминират. За какво са им развалени банани. И соковете са си по 90 стотинки и захарта левче... въобще - най-важните неща, за които ставаха големите кавги и битки, днес можеше човек спокойно да наложи в спокойно взетата количка... "спокойно" казах ли?! И сега да погледнем отново новините от първия ден... струваше ли си... всеки си знае.

    Друго весело от деня: с две колежки се качихме в автобус с рекламно фолио на Лидл, за който те установиха доста на място, че може би хората са го объркали със супермаркета, тъй като вътре блъсканицата си бе точно като в Лидл!

    Обратно на концепцията на Лидл: това е магазин НА ЕДРО, продаващ НА ДРЕБНО! Днес бе пустош, в иначе дребничкия магазин, но като го обикалях се чувствах в магазин на Илиянци. Наредена МНОГО стока от ЕДИН вид (този на промоция), на добра цена и максимум 1-2 разновидности на тази стока, на "нормални" цени. Точно като в магазини на едро - ако те устройва - купуваш и печелиш от това, но разнообразие за избор няма! Сравнение с Била, Кауфланд пък да не говорим за Карфур, че и ЦБА е супер разнообразно > Лидл не е. Там обаче има стоки по цени на едро, от които човек да се запаси. Лошо няма, отдавна исках такъв магазин наоколо! Сега знам, че като има промоция на нещо, те имат МНОГО от това нещо и има кога да се запася с него.

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери