12 февруари 2014

Ламиниране на карти за настолни игри / Laminating boardgame cards




Наскоро започнахме доста настолни игри да играем в единствените свободни часове някоя събота или неделя. Тъй като и доста се запалих по настолните игри, реших че е ще е добре да ги запазя за по-дълго....






LONG STORY SHORT / tldr == 
Материали: 60х95мм, 80микрона, ~4лв=100бр, 1час~100бр;
Позитиви: картите стават супер здрави, водоустойчиви и прочее
Негативи: картите стават малко по-обемни и не се побират в джобовете на играта/ трудно да се меша по-голям дек, по-скъпо е. Вижте обаче снимките...

Short Story Long, lol  Гледах разните видове джобове за карти, но всички те са отворени, доста тънки, картите изпадат от тях и като цяло са добро и евтино временно решение, което на мен просто не ми допадна. За това реших да инвестирам малко повече пари - в ламинатор, с който да си ги ламинирам, но инфо нямаше почти никакво. "boargamegeek" беше единственото място където намерих инфо възможно ли е това, та малко рискувах, но  и останах доста доволен! 

Цена/Фолио: 80MIC, повече не е нужно мисля, картите са си твърди сами по себе си. Цената варира според размера. Аз поръчах 65х95мм, HAMA, какъвто е и ламинатора, от mallbg.com, докараха ми 60х95мм -- 6,30лв за 100бр. Приех го защото така или иначе и този размер ми вършеше работа. Дори за Батълстар ми пасна перфектно, а ме чакат LOTR: middle earth quest един тон карти и др. Но 6.30 е изключително скъпо! На следващия ден си купих от Office1Superstore за 3,50лв, пак 100бр, 65х95мм и ламинирах картите на King of Tokyo, които са 63х. Остава по милиметър от двете страни, но е достатъчно за да залепне. 

Цена/ламинатор: 70лв ламинатор с възможност за 125 (по-твърдо фолио) и 80 микрона, с регулиране на температурата. За 40лв са само за 80 микрона и ще свършат същата работа, но реших че ще си ламинирам и снимки и други неща все пак - по-добре да е по-качествена машинка. 

Време: 1 час = 100 карти, общо взето. Ламинатора не трябва да работи повече от 2 часа непрестанно, но и без това си е мъка, а като е след работа, няма и повече от час време. Аз лично не внимавах много, както се вижда и на видеото - пъхах ги най-отгоре, за да ги намествам по-лесно, но ако човек внимава може доста точно да ги напъха.

Ламинатора прави картите значително по-издържливи и вече няма да се притеснявам за мазни пръсти (а човешките ръце колкото и чисти винаги носят влага/мазност), чипсове и вода по масата! Много съм доволен. Сигурно е възможно и ламинатора да ми прецака някоя карта, но за сега след 180+ карти, нямам такива опасения. Другото ще го оставя на снимките...

Комплект за ламиниране...

Дека стана х2 

Цейлоните у реката! =Р Никакъв проблем и притеснение вече за картите...

Мааалко по-голем'шки са...

Дори натикани вътре, пак е проблем - няма затваряне.. но това не ме притеснява.

Чудовищата на Токио с фолиото от Офис1

Когато се случи да се залепи погрешно, при внимателно отделяне няма проблем с картата.

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

2 коментара:

  1. Хубаво е да видя толкова приятни снимки, от които да придобия представа за ламинирането.Макар, че от тази дума може да се има различно ламиниране.Да речем различните видове ламинираните плоскости, грубо казано, представляват плочи от пресовани под голямо налягане дървесни частици, върху които се закрепва специален филм с цвят или текстура. Ламиниране има и в строителството.Определено е модерно да ламинираме днес.

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери