05 февруари 2012

Сбърканата система и виновните граждани



Сбърканата система и виновните граждани

Какво всъщност се крие зад ®©, ACTA и пиратството.

Империализъм наречен Капитализъм


Чееестно казано ми е трудно да определя заглавие за темата. Това е поредната абсурдия на света, в който живеем. Наскоро писах накратко за SOPA/PIPA. Е, поне в САЩ има реално е-правителство и нещата могат да се следят още от проектозакон и протестите започват от преди изобщо да се стигне до обсъждане. Е в ЕВРОПА не е така. ACTA не е от вчера, но едва „вчера” разбрахме за него, защото обсъждането става тихичко, без да се обявява, защото участниците подписват договори за конфиденциалност, защото ако се разбере за какво става дума, обществото може да не му хареса…

Но не, няма да говоря за това какво е ACTA, какво е право за копиране” и прочее неща които вече знаете. Аз ще насоча темата към малко по-различен ъгъл. Към това, което наричам „системата”. Светът, в който живеем, сложността, която сме създали, устройството му, политиката, отношенията между хората, цивилизацията ни. Системата с недоизмисленото образование*, системата със сгрешените концепции*. Как въобще наричаме нещо такова „система”. Нещата толкова не сработват едно с друго, че е цяло чудо че все още консумираме нещо с толкова отдавна изтекъл срок на годност. Сякаш никой не мисли за алтернатива… а не е така.

Знаете ли срещу какво протестираме, анонимни (и) приятели? Не е срещу ACTA. А е срещу капитализма. Срещу монетаризма. Парите карат света да се върти, а? Да, но те не съществуват*. И въпреки това света се върти, да му се незнае, май хич не му пука за нас и нашите намирисващи системи на светоглед. ACTA е просто пирон в ковчега на обществото. Мощен пирон, но не повече от пирон. Вече има безброй снимки или по-точно мемепикс* (меме-картинки), за това как се оставяме да ни сринат образованието, живота, бъдещето, но стане ли въпрос за интернет – всички скачаме и се превръщаме в терминатори. Смешно, но истина – защо? Защото интернет е може би последното място, на което хората се чувстват все още свободни*. И все пак – просто пирон.

От незная колко време насам, държавите вече не съществуват. Те са подвластна пионка на корпорациите, на икономиката, на финансите, на КАПИТАЛИЗМА. Който плаща, той поръчва, както казваме в България. На някой политик му дреме за фалшивите стоки? За „ощетените” филмови и музикални суперзвезди? За бедният собственик на Майкрософт? Толкова са изстрадали всички те, че няма накъде вече, съболезнования. Интернет ги съсипа!! Не, чакайте, нещо не е в ред…

Да оставим за момент Mtv Cribs, китайските стоки и да ви споделя моята гледна точка за Майкрософт и тяхната скрита маркетингова стратегия. Защо цял свят ползва Уиндоус? Защото системата е хакната и я има за сваляне в интернет. Защо Майкрософт обявиха месеци преди пускането на w7 новината, че това ще е непоклатима система и никой няма да може да я хакне? И седмица ли, ден след това ли, вече RC1 се появи по тракърите… С други думи си задавам въпроса – защо на Майкрософт им е изгодно цял свят да ползва Уиндоус, а само 20% от хората да плащат за него? Защото 20% са напълно достатъчни! Защото откак 80% от народа – откак ВИЕ свикнете на Уиндоус и Офис, утре като идете на работа на какво ще очаквате/можете да работите? А при фирмите вече не може и не бива да има пиратство, макар да има. По този начин се осигурява сигурна клиентела. Ако Уиндоус бе непоклатим и трябваше нормален човек да си плаща по 300лв за едно копие, маса народ щеше да ползва Линукс. Той щеше да се развие доста по-бързо и доста по-силно. Но това не би било изгодно за Майкрософт, нали така? Може и аз да греша…

Нека си представим за момент, че кола движеща се на въздух, екологична и прочее, съществува от 20 години насам. Да, знам, това е световна конспирация от години насам, но защо е конспирация и защо съществува? Хрумвало ли ви е какво ще стане, ако такова нещо изведнъж се появи на пазара? Имаше един филм с Киану Рийвс по темата.. гледах го по някоя телевизия даже скоро.. Имате ли представа колко държави ще фалират тогава? Такива, чиято икономика се базира на нефта. Не, почакайте, света ще фалира тогава! Защото всичко се базира на нефта. „Нефт” са единствените пари, които все още имат някакво покритие. Нещо като последното злато.. за това е и наричан „черното злато”. Защото има покритие, както парите едно време са имали покритие- златно*, но отдавна вече нямат. Защото отдавна вече не съществуват.

Какво ще стане ако на пазара се пуснат холографски дисплеи? Летящи коли? Перфектни изолации? Перфектни печки, перални и интернет-обвързани уреди? Светът ще свърши, защото концепциите ни за него* са ултра сгрешени!

И тъй като всички се притесняват дали в хладилника ще се намери друго мляко или изобщо НЕЩО, единствения вариант е да го държим затворен и да си консумираме това вкиснало се от поне 20 години, смърдящо и жестоко сгрешено, ферментирало и прекипяло мляко. Единствено фактът, че има някаква алкохолна стойност ни оставя доволни в някои редки моменти.. но това е заблуда.

Системата днес - това са корпорациите, които движат света както на тях им харесва. Богатите и бедните, и малкото останали в среден клас, които скоро ще трябва да изберат страна, за да не им я избере някой друг. Богатите въртят света, бедните протестират срещу това. ACTA е просто поредният пирон в ковчега на обикновените, бедните граждани. Този закон дава власт на корпорациите над обикновения човек. Също като с Майкрософт, тук изооообщо не става дума за „права на копиране” или както и да наречем интелектуалната собственост. Тук става дума за ВЛАСТ. ACTA дава правото на държавата, полицията и в частност корпорациите, да ни затварят когато си решат! Нищо повече, нищо по-малко. Не става дума за това, че П.Г. от Б. си е свалил нещо от дъпайрътбей. Става дуам за това, че когато П.Г. стане НЕУДОБЕН, той ще може безпроблемно да бъде съден и прибран, когато и както бъде преценено. Иначе както казаха в репортаж по „нова телевизия”, остава ни да си седим като мишки, да си сваляме тихичко и да се надяваме, че няма да ни дойде реда. Защо? Защото реално ако трябва да се направи, 80% от света, ползващ интернет, трябва да иде в затвора……

Страх ме е, честно. Аз си позволявам да изказвам мнение.. писал съм за това как качеството на някои Била продукти се влоши, линкнах thepiratebay обръщение в предишния си пост… аз реално подлежа на санкции според ACTA. Могат да ми затворят блога просто ей така, защото си изказвам мнението. Свобода на словото? Трудна работа. Свобода на мисълта? Е – и това ще стане трудна работа! Разделяй и владей! Класика!

Капитализмът преди не обичам история*, но нека ви кажа как аз си представям, че е било едно време, в началото… преди да се стигне до пренасищане на пазарите и преди да се вкарат понятията за патенти и закони като ACTA. Преди хората са имали шанс – произвеждаш нещо, вадиш сергия – продаваш го, ако се купува – печелиш капитал, израстваш, развиваш се. От гаражна идея – в Майкрософт. Толкова. За това от време оно е останла мисълта „Учи да не работиш”. Защото ако имаш достатъчно разум, е можело да се оправиш. Няма значение дали има оригинални и фалшиви стоки и копия на оригинали – всяко си има съответна цена, а човекът имал право на избор.

Каптиализмът днес – за да отвориш гаражна разпродажба, ти трябва да основеш фирма, да платиш такси и данъци, да осигуриш 20-30 изисквания, които надхвърлят стойността на гаражната ти разпродажба, гаража и къщата ти, да прескочиш през стената на бюрокрацията, което отнема време и накрая спазвайки качествен контрол, за който пак ти плащаш, може и да започнеш!! Супер. Всичко това, разбира се, е от грижа за клиента. За неинформираният клиент, който може да остане ощетен, да се разболее, да се натрови. Само че за да се защитят шепа хора от нелоялни търговци, на каквито са ставали жертва в „капитализмът преди”, останалите са ощетени откъм възможност за развитие. Но то не става всички да се развиват!! Няма кой да затваря бурканите с кисели краставички! Всъщност скоро няма да е и нужно, даже вече не е нужно.. но довчера затварялите ги хора все още живеят в света със сгрешената концепция, че трябва да работят, за да живеят или просто ще умрат. Такава е системата. Така ѝ е удобно на системата. Така е удобно на корпорациите. За това образованието е в срив. На кой властелин му трябват разумни хора? Правото на избор не може да е току-така, то трябва да е от ограничен набор, облагодетелстващ една или друга страна.

Да не говорим, че пък ACTA поставя и гранични бариери като никога преди. Нещо което отдавна бе отбелязано от един от малкото останали вестници обръщащи НАВРЕМЕ внимание на дупките, които ни чакат по пътя напред… Le Monde diplomatique.

Какво ни остава?
а) Да продължим с предаващото се лице и да приемем поредната загуба. Защото колкото и протести да правим срещу системата, макар и 80% от обществото да пртестира, властта е в другите 20% (ех тоя Парето..) и това прави мнозинството безсилно. Да – БЕЗСИЛНО. Демокрация ли? Не се лъжете – Капитализация е. Демокрацията бе брутално убита и заменена от клонинги преди много време.
б) Да продължим с протестите и да се опитаме да спасим поне интернет ЗА СЕГА, от деня на страшния съд*, който неизбежно ще дойде поради големите дупки в системата.
в) Да се опитаме да променим концепциите си и бавно да променим света МИСЛЕЙКИ и ДЕЙСТВАЙКИ, но няма гаранция, че ще успеем в един-два живота да направим каквото и да е…
г) Да разпечатаме по една маска на Гай Фоукс и променим крайния резултат от всяко б).

Външни връзки
♠ Енциклопедично представена информация
♠ Таен договор за нематериалното, 4ти март 2010, от Флоран Латрив
♠ Политици протестират с маската на Анон в Полски парламент против ACTA
♠Текста на ACTA

Чувствам се като престъпник за това че си изказвам мнението. Съжалявам че няма как да дам света под съд за морални вреди…



_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

8 коментара:

  1. Highly energetic post, I liked that bit. Will there be a part 2? itunes login

    ОтговорИзтриване
  2. After you modify any input field the calculator will automatically recompute the results. mortgage payment calculator Canadian regulations have changed the best way mortgages work. canada mortgage calculator

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери