19 януари 2012

SOPA / PIPA и опасността за свободата ни..



Все още са твърде малко ресурсите на български, а не знам кой ще изчете всичките английски. Най-накратко: в Америка се гласуват и приемат закони за ограничаване на свободата в интернет, които се разпростират извън границите на щатите. Това не е проблем само на американците, а на всички нас. Не е и въпрос на това до колко ще създаде проблеми, колкото до това на къде вървят нещата. Със съжаление го казвам, но на този етап най-свободното пространство на този свят е виртуалното. И то не толкова, колкото някои си мислят. Даже хич. И все пак спрямо материалния свят е много по-свободно. Единственото което ни остава е да го защитаваме. Повече информация надолу…..



Какво представляват..?

SOPA (the "Stop Online Piracy Act" = Закон за спиране на онлайн пиратството) и PIPA (the "Protect Intellectual Property Act" = Закон за защита на интелектуалната собственост), са опити да се спре злоупотребата с авторски права в онлайн пространството от чуждестранни уеб сайтове, но и такива на територията на САЩ. С други думи – в цял свят. Проблемите с тези закони са, че дават правото на държавата и частни корпорации да се разпореждат с интернет, давайки под съд всеки сайт, който по тяхно мнение нарушава нечии права (тоест както сметнат за добре), което осакатява всякаква свобода на ползване на интернет. Легализацията на законите следва да продължи Февруари месец.


Какви са проблемите?

-     Уикипедия ще трябва да проверява всеки линк/източник на информация или външна връзка/, който се включва, иначе може да бъде спирана поради рефериране към нарушаващи сайтове.
-     Доставчици на интернет услуги ще трябва да ограничават достъп до сайтове и домейни по нареждане на корпорации/държави за потребителите си;
-     Качвате клипче на детето си в YouTube и сте си пуснали телевизора, от който звучи музика. Това е нарушаване на авторските права и вие сте подсъдни. Същото се отнася ако си пеете любимата песен и т.н.;
-     Спиране на търсачки, рефериращи към сайтове в черните списъци;
-     Даване под съд (от страна на корпорации) на всеки сайт, който по някакъв начин може да нарушава правата им;
-     Спиране на спонсорство/рекламни агенции и прочее за сайтове в черните листи (това е нещо като случаят САЩ-Куба, изолирането трябва да доведе до загуби), независимо и неясно как един сайт попада там.


Какво се случи, че се стига до тук?

SOPASTRIKE.COMможе би най-големият уеб протест организиран в историята на THE INTERNETZ. Гиганти като Google, Yahoo!, YouTube, Facebook, Twitter, AOL, LinkedIn, eBay, Mozilla Corporation, Roblox, Reddit, the Wikimedia Foundation се изправиха срещу тези проектозакони. Уикипедия дори спря английската си версия за 24 часа в знак на протест. В гуугъл има хиляди статии по въпроса вече. Държа да отбележа, че 4chan.org и в последствие 9gag.com, които са голяма сила и ресурс на Anon, предупреждаваха за този закон от самото му представяне Октомври месец. >.> Законите все повече наближават гласуване и евентуално приемане, за това трябва да се вземат мерки.


Какво може да се направи?

 - ИНФОРМИРАЙТЕ СЕ. Това всъщност е нещо което трябва да правите независимо за какво става дума. Това е единственият и най-силният НИ ресурс.
- Информирайте своите близки!
- Изявете позицията си. Дали ще е в петиции, дали ще се обърнете към някоя институция, дали ще напишете или споделите някакъв линк…
- Не спирайте да МИСЛИТЕ!

Източници на информация (in English)

Wikipedia, about SOPA/PIPA initiative – най-богат източник на информация, естествено. Както и за инициативата, така и за отделните проблеми.
Обръщението на Сю Гарднър го има и на български: http://wikimediafoundation.org/wiki/English_Wikipedia_anti-SOPA_blackout/bg
The Pirate Bay, press release about SOPA, Copyrights, freedom – обръщение от най-големия пиратски портал, насочено повече към правата на най-ощетените от авторските нарушения – кино и аудио индустрии.




 Моята позиция
Аз неведнъж съм се обявявал против пиратството на авторски права в интернет. Не веднъж съм бил и все още страдам от копирането на информация без адекватна обратна връзка към мен и без мое знание, на мои и колективни трудове. Въпреки това съм против тези закони и ги намирам за ограничаващи правата и свободата на всеки един човек, имащ някакво уеб-самосъзнание. Проблемите с пиратството подлежат на подмяна на концепции, не на старомодното магарешко упорство и безмислена борба. Ако има закон, който трябва да бъде прокаран в реалния свят, това трябва да са клаузите на Creative Commons. Законите които се опитват да се прокарат са старомодни, неприложими, центриращи властта в ръцете на водените от лична изгода, а не в хората. В резултат на ефективно прилагане на подобни мерки, единственото което ще стане е, че правителството на САЩ ще си имат още една причина да прибират който и когато си решат. Целта сякаш е просто когато/ако/ станеш неудобен, винаги да има за какво някой да се захване, че да бъдеш арестуван. Поне натам насочват нещата такива проектозакони и остарели модели на мислене, неприложими и откровено казано – престъпни спрямо обикновените потребители.



_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери