27 май 2011

Речник на популярния интернет сланг

Речник на популярният интернет сланг (интернет диалект)

  
Вече на няколко пъти споменах, че ще пусна такава тема, разясняваща съкращения, които използвам или се използват по принцип в интернет средите и можете да срещнете на много места. Особено в игри.


Всъщност по-добър речник от urbandictionary едва ли може да се намери, специално за тези неща, но все пак реших да си кръстя темата така, колкото и да са малко примерите, които ще изброя =)

Каналите*, наричани "чанове" по аниме средите, са известни със създаването на интернет мемета**. Освен обаче, че създават мемета, те достигат до голяма част от света и се налагат като стандарти и термини из първо из аниме общества а след това и във форумните общества като цяло. Така масово започва да се говори на 1337 (leet, от "елит") език.

* - Чан(ел) сайт: Чан/чанове/channel/ch е популярен стереотип сайтове, тръгнал от 2ch.net, който е сред най-големите форуми в света.”Чан” тук е просто съвпадение на -chan & channel, тоест е съкращение. Западните чанове се характеризират с анонимността си. Повечето чанове са сайтове, посещавани от какви ли не перверзници, педофили, но основно аниме/манга фенове (които са си най-нормални и разнообразни/цветни хора). Там могат често да се видят доста грозни неща, за това и някои чанове биват забранявани или съдени. Да бъде описан подобен сайт е почти невъзможно, поради огромната и хаотична структура. С популяризирането на анонимноста в тези канали, чановете станаха вече много..  страшно много, дори има сайтове за емулиране и групиране на различни чанове по категории.
Най-популярният чан е 4chan.org. Той е от типа imageboard, както повечето чанове, където се стартира тема с основа -картинка/снимка и по желание - текстово съобщение. Получава се форум около най-интересните теми-картинки, а по-безинтересните се изтласкват назад и се трият периодично и автоматично. По този начин няма натрупване или запазване, съответно е удобно за Анон. Каналите, като всеки форум, се разделят тематично. Най-опасният и не-за-нормални хора канал в 4чан, ако решите да го посетите, е небезизвестното /b/ - random. Сериозно, там няма ограничения, а има отвращения. Минимум 18+. 

** - „меме” е система или култура на поведение, разпространявана неофициално из масата. Има заразен характер и често става дума за съкращения на популярни фрази или просто популярни фрази, изрязани от контекст. Например: lol > lulz, objection! и т.н. Трудно е да се обясни, като всяко от примерите иска своето собствено обяснение.

Времето променя всичко, разбира се, включително и меметата. Един прост пример е смехът в интернет:
1999 смехът в интернет бе :))) много смях :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
по-късно премина в хахахах ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺
след това взеха да остават само емотиконките
Накрая, за изразяване на много смях, се измисли laughing out loud – смея се на глас. Тъй като в чатове в интернет никой реално не се смее, това трябваше да го изразява. Съответното му съкращение LOL. То е може би от най-популярните мемета изобщо. От него тръгнаха множество други:
lmao (laughing my ass off/out – скъсвам се от хилене);
lulz (популярна форма на lol, изразяваща малко сарказъм/не-истинско смеене);
rofl – rolling on the floor laughing – търкалям се по земята от смях;
roflmao – rofl+my ass out;
lololol~в период;
hotl (hitting on the table, laughing – смея се удряйки по масата) – създадено от мен, впрочем, символизираща тази иконка (мое творение и тя). 

Удивителната единица е пък една чиста грешка при тракане по клавиатурата, която се превърна в симвил на настояване, по-силно от самата удивителна. Става въпрос за следното – при въвеждане на ‘’ ! ‘’ се използва комбинация от shift+1. При множество въвеждания обаче, по някое време се изпуска шифта и се получава следното:
Сериозен съм!!!!1
В последствие това прерасна от проста грешка в символ и:
Сериозен съм!!!1!1!!!1111
Сериозен съм!!!!!!!111111oneoneoneoneoneoneoneoneoneoneoneone

С навлизането на емотиконите, клавишните комбинации станаха почти излишни, но не и за истински посветените на интернет общуването. В един момент емотиконките омръзват или се използват неправилно или са си чисто и просто ГРОЗНИ! За това класиката на емоцията в интернет може да се изрази с чисто текстово съдържание.

За обяснение на това какво значат разните o_O ; T_T ; x_x , може да разгледате тези котки или още по-добре – ето този линк. Бъкан е с реклами, но съдържа снимки на азиатка позираща според иконката, която държи ^_^ Много е добра!

fail, epic fail, както говорят сами за себе си, става дума за провал. Но за съжаление, твърде прецакана вече. Преди две-три години, да кажеш fail, трябваше нещата да са толкова абсурдни, че вече да излизат от граница. Да кажеш epic fail = нещо толкова смешно, че от 100 човека 97 да се спукат от смях. В днешно време обаче се ползва през път и над път и позагуби тежестта си =//

Бухалът RLY, последван от ORLY & YERLY и за капак NOWAY, от което пък дойде YESWAY =DD Но няма да се впускам в подробности. Всъщност направо ще ви направя една компилация: 

COPYPASTA – copy + paste. Най-добрата паста в интернет.
WTF или what the fuck – какво подяволите;
OMG – oh my God или още по-подигравателно omahgawddd – О, боже!
WTH – what the hell – какво по ада/демоните;
Добавянето на „z” в края на всичко също е един вид меме. Пример: Whatz? Heyz! Wasuppppz? OMGZ / zOMG
TL;DR: Too Long; Didn't Read - твърде дълго, не го прочетох. Често ползвано за темички като мойте, с изказване на мнение само по заглавието =)) Голяма грешка.
GL;HF: good luck, have fun – успех, забавлявай се
10q – благодаря ти (thank you)
FFS: For fuck's sake – подяволите/за Бога/егати
FTW: For the win – да живее/да спечели, няма точен превод. Интернет сланг ftw!!
GTFO: Get the fuck out – излез от вкъщи/тук; разкарай се
j/k: Just kidding, or joke /шега
MMO: Massive Multi-player Online Масивна онлайн игра, за много души
MMORPG: MMO + RPG (Massive Multi-player Online Role-Playing Game).
newbie, newb, n00b: неопитен потребител или досаден
NPC: non-player character – герой, който не е реален човек
PPL: People, хора
pr0n: порно
QFT: quoted for truth - цитирано за истина/достоверност. Или при съгласяване с мнение, или при израз на подкрепа.
STFU: Shut the fuck upмлъкни подяволите
YHBT: You have been trolled.
NSFW: not save for work – не е безопасно да се разглежда на работното място
И тъй нататък… http://en.wiktionary.org/wiki/Appendix:English_internet_slang

This is Sparta (или каквото ви дойде)
I see you
It’s over 9000
etc. Можете да видите в следното клипче, макар и някои да не се разбират:

Lolcats, смешни котки, са в топ 10 на най-популярните интернет мемета. Аниме феновете обичат котки.. това е като закон. А интернет е вече пълен с тях. 
Чък Норис бе превърнат в интернет меме и дори използван в някакви избори или нещо такова. Фактите за Тексаският Рейнджър по-късно бяха мизерно прилагани върху Бойко Борисов, но… не върви. Мемето за Чък е наистина epic!
http://www.chucknorrisfacts.com/

Танцуващият банан, за който аз и Wanderer направихме цяла епопея във форумът на Animes-bg.com: http://91.92.167.185:5082/myemoticons/BaNNana%20Pijama/ поради сродство на думата за забрана за достъп – БАН със – БАНан.

Де/мотивационни постери всички трябва да сте виждали… най-малкото в началото на темата, този който направих =D











Ако ви е станало смешно от тези и досега не сте разглеждали хилядите - направете го. Огромна доза смях е..!! Но внимавайте пред кой ползвате сланг, че едно на ръка, може да не ви разберат, и друго - за съжаление сме си самоналожили някакви граници и модели на поведение, които ограничават някои хора на дадени позиции да бъдат вечно сериозни ;0

....





_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери