11 февруари 2012

Анонимните / Анон (разяснение)



Anon =/~ Hackanon
 Ех, медии, медии, медии… имат ли идея какви ги говорят или нарочно го правят – не знам. Надявам се да е просто некомпетентност или липса на разбиране, какъвто например е често случаят с „веган” и „вегетарианец”. Две близки, но различни понятия са, включват много общо, но не са едно и също! 
Причината да пиша тази тема е, че покрай ACTA/PIPA/SOPA/BLABLA, Анон набра популярност и излезе извън интернет. В следствие на това обаче, „групата на анонимните” изведнъж бе обявена за „група на хакери”. „Хакерите от Анонимните” или „хакерите Anonymous” и все подобни асоциации наскачаха из новинарските емисии и медии като цяло. ТОВА Е ГРЕШКА. Поангелите, медии, прочетете малко WIKIPEDIA преди да говорите и мисинформирате!



Какво е ANON/?
Анон, Anonymous, Anon, Анонимните, носещи маската на Гай Фоукс, е интернет меме* тръгнало от четвърти канал, като повечето мемета изобщо. Мемето се символизира с човек без глава, без идентичност, което в последствие прерастна повече (поради по-лесното използване в реалния живот) в носенето на маската на Гай Фоукс. Дефиницята, до колкото може да се дефинира, гласи:
♦Анон е съществуването на интернет потребители със самосъзнание и достатъчно интернет култура, като едно общо дигитално тяло.
Ще го кажа по още няколко начина:
♥ Анон е гражданското общество на интернет;
♣ Анон е всеки, който участва и отстоява активно собственият си живот, ценности и идеали за цивилизация, същевременно правейки го и за другите, без волята да обере публична популярност или облаги от това;
☻Или ще го кажа така, както всеки Анон може да го каже~
Ние сме Анонимни.
Ние сме Легион.
Ние не прощаваме.
Ние не забравяме.
Очаквайте ни.
☺Анон не са просто хакери. Анон са и хакери, и младежи, и възрастни, активисти, програмисти, полицаи, пожарникари, ученици, студенти, чистачи, геймъри, строители и т.н. и т.н. – ние сме навсякъде.

Защо използвах „ние” на няколко места. Защото бях там, когато Анон набираше популярност в четвърти канал (2004-5 г.) и защото се смятам от част от Анон, макар че един вид се отлъчвам, ползвайки името си. Но Анон може да разпространи тази информация и тя да стигне до вас без знаете, че аз съм я писал, тъй че … ;D
JamesHarrison, 15 March 2008, "Members of Anonymous outside the Queen Victoria Street Scientology HQ"
Original: http://en.wikipedia.org/wiki/File:London_QVS_April_12_2008_0010_Anons.jpg


Кой е Гай Фоукс/?
Guy Fawkes, Гай Фокс или Фоукс (поне според мен второто е по-правилно, но не съм лингвист) е прякор на революционер от ~16 век, участвал в проваленият от предател план за взривяване на Крал Джеймс I през 1605 г. Но кой е той няма толкова значение. Англичаните празнуват дори „Гай Фоукс Нощ” или “Bonfire Night” на 5/10, с фойерверки, отбелязвайки „какво ако беше успял този план”. Но и това няма особено значение, ако ви интересува, потърсете информация. Лицето на Гай Фоукс обаче е отличително и съответно се е превърнало в маска, популизирана от филмът „V for Vendetta” (2005) и скоро след това адаптирана като маската на революцията срещу всяко посегателство върху свободата на интернет потребителите от Анон.

Какво е четвърти канал (4chan) и какво е меме /?
4chan.org

Какво е свобода и интернет /?
няма да обяснявам D=

Какво е SOPA/PIPA, ACTA, BLABLA /?
Добре звучащи, зленаписани.. не, почакайте – ЗЛОнаписани (проекто)закони, целящи да дадат свобода на истинските управници на света – корпорациите*.

Каква е тежестта на маската?
Това вече е важен въпрос, на който искам да обърна сериозно внимание! Да се бориш срещу несправедливостите е добре, да използваш маската на Анон е въпрос на собствена воля, но позовавайки и асоциирайки се с него, се поема отговорност пред обществото, пред Анон, за следване на справедливост, за преследване на идеали, за борба срещу опитите да се контролира общественото мнение и прочее.
АНОН не бива и не трябва да бъде използван за политически нужди! А ми се струва, че откакто Поляците направиха своя протест в парламента си, и силата на Анон се демонстрира по много протести, на неколцина политици им се услади „маската на силата”. Тук трябва да поздравя българските лидери на полит. партии, които за сега се въздържат от подобни асоциации и протести. Това, което направиха Поляците бе за еднократна употреба и се надявам второто острие на този нож да не се окаже по-остро от първото. Тоест отзвукът от това действие да не се превърне в известие за леснодостъпна злоупотреба с името и позицията на Анон.

     Защо давам тези обяснения /?
Защото смятам, че от тук насетне Анон ще се появява доста по-често по протести. Благодарение на социалните мрежи и борбата срещу SOPA/ACTA, Анон набра твърде много популярност и вече е световното лице не интернет потребителите. МОЛЯ ВИ, не злоупотребявайте с него! Така ще злепоставите само себе си. За това и тази тема – с надеждата, че ще се разбере тежестта на тази маска.

Какъв проблем имам с медиите /?
Медии, не само български, представиха Анон като група зли хакери , а изкараха сайтовете на разни организации съставени оригинално да защитават хората и тяхната свобода като жертви. Единствената жертва е обикновеният интернет потребител, а Анон е единственият им адвокат. Не знам давате ли си сметка какво може да последва от такова отражение на нещата. За обикновеният интернет потребител Анон се появи преди няма и месец и вече го обявяват за злия герой на протестите. Какъв извод да си направи потребителят? -> Този с маската е зъл хакер.. ако сложа такава маска ще вземат да ме помислят за хакер, за престъпник или кой знае!? Как да ходя да протестирам заедно с хора с такива маски, ще вземат да ме завлекат за престъпник?! Да, ако човек е достатъчно информиран и мислещ това няма да се случи, но не трябва да се подценява влиятелността на медиите.

Свързани теми /?

_______________ 
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

1 коментар:

  1. Допълнително, висококачествено четиво, отново от le MONDE~
    http://bg.mondediplo.com/article850.html

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери