20 септември 2012

Велоалея Ломско Шосе - Надлез Надежда - Централна Гара - Лъвов Мост

... Или най-добрата велоалея в София/България(?)
The big start of the second part. 

Честита нова велоалея! Както някои от вас знаят, направих клип за първата част на велоалеята между бул. Бели Дунав и Хан Кубрат, когато отсечката по бул. Ломско шосе бе отркита. Ето го и него, ако не сте го видели, ви интересува~



Част Първа: Бели Дунав - Хан Кубрат, по велоалеята на Ломско шосе

С тази разлика, че втората част, която бе завършена вчера, не е толкова перфектна и не мога да карам без ръце толкова дълго, се отказах да правя клипче (макар че и това ще направя някой ден, ще намеря как) и пускам едно снимково препускане през алеята, започвайки там където по-горното клипче свършва. След пресичане на Хан Кубрат - на бившия Надежденски пазар, или най-точно казано - преди Надлез Надежда.

[[ Редакция, 28-09-2012
Пълна част: Унипек @ Централен (женски, по-скоро бабешки) пазар, Лъвов мост, М. Луиза, Ц. Гара, Надлез Надежда, Ломско шосе, Бели Дунав - Унипек. В обратната посока~ Надежда - Център може да видите снимките по-долу, които са от преди клипа.
   На х2 скорост е, че едвали на някой му се гледа 20-тина минути видео как кисна по светофари или изчаквам/избягвам пешеходци. Алеята ме изненада с изключително много дупки и капаци на канали. Нещо по което явно съм свикнал да карам, но сега тъй като гледах да не друсам заради апаратчето, просто се изумих колко не обръщам внимание. На твърде много места алеята е просто боя върху каквото-е-било. Което ще стане (и по принцип è) проблем.

Щях да закачам статив на кормилото, но какъв е шансът...

...ръждивото винтче държащо спирачките ми е същия винт като на стативите. Навих си фотоапарата за спирачката =D В днешно време не е проблем да обърнеш едно видео тъй че...
С това мисля, че завърших кръга. Много ще се радвам да пиша в близко бъдеще и за трета част - стигаща до НДК. Живот и здраве... Пък и с времето ги правят все по-добри, тъй че има надежда =)

//редакция, 28-09-2012 ]]


Плюсове:
 ♥♥♥ Вече ВСЕКИ може да излезе от квартала, дори да не е опитен колоездач. Примерно жената вече мога да я взимам по велошествия и няма да се притеснявам толкова =) Племенничето дори мога да поведа, тъй като е просто супер уредена алея. Пак трябва да се внимава, разбира се. Но е отделена от МПС-та.
♥♥♥ Има си вело-светофари и достатъчно време човек да се придвижи
♥♥♥ Най-сетне няма вече нужда човек да се спуска в кръга на ужаса - надлез надежда!
♥♥♥ За 15-20 мин. от началото до края, в каквито и да е задръствания, нормално каране (*радост*).. че и по-малко, аз се мотах.

Минуси:
♠ доста ръмбава велоалея, честно. То не че мнозинството не караме планински бегачи, а не шосейни или градски колела, ама това е друг въпрос. Все едно върху павета са боядисвали.. а то си е и така общо взето на места. Ама пък не, по паветата е по-плавно понякога, нз защо...
♠ Трябва да се качва надлеза и после да се кара по тротоар, а можеше да се измисли да си е между трамваите долу и да се минава без светофари и разни пресечки и през маса народ. Но е преживуемо.
♠ ♠ ♠   Трябва да се кара по тротоар. По централен тротоар. Около гарата е КОШМАР. Как да виня хората, че са ми нагазили велоалеята? Ще има проблеми там ако не се внимава =/ Предупреждавам и препоръчвам на колегите велосипедисти да не бързат от там защото изскачат от кафета от автобуси от спирки хорица които идея си нямат защо част от бордюра е червен, с гръб към вас, криволичещи по алеята, няма заобикаляне, няма звънец - трябва си бавно и внимателно придвижване.
♠ ♠ Хората явно си мислят че тази убито-червена маркировка е тяхната нова пешеходна пътека намираща се върху тротоара...
♠ ♠ ♠ Липса на ясно разграничение кой е с предимство около пресичането на пътищата в района на Ц.Гара. Днес всички изненадващо за мен ме пускаха абс. всеки път. Супер странно ми беше. Мега странно. Не, сериозно, още ми е странно. Толкова никога не са ми давали път..
♠ На М. Луиза 88 някъде май се пада, където се прибират трамваите, една релса има толкова грубо над асфалта, че може да изненада някой бързащ да мине колоездач доста неприятно.

Равносметка:
♥♦♣♠ ИМАМЕ СИ ВЕЛОАЛЕЯАААА =)))) Направо не ми се вярва! Свястна велоалея през Надлеза?!?! Доживях да мога да си изляза от квартала без да си залагам живота на пътя на всеки 10 метра. Метродиаметър 2 бе наистина добра новина, но на тази алея не мога да ѝ се нарадвам =) Сега вече се чувствам в Столица - имам ИЗБОР. Дано я продължат в най-близко бъдеще! По Сливница има място, по Опълченска има място, по Луиза нагоре би било доооста трудно, но щом направиха това тук, значи не е невъзможно! Браво и честито!

Част Втора (снимки): ул. Хан Кубрат - бул. Сливница/Лъвов мост, по велоалеята на Надлез Надежда и бул. Мария Луиза.

Старт!

Има достатъчно и добри маркировки + тротоар




А какъв кеф изпитвах на връщане като тук имаше едно огромно задръстване и аз просто си въртяях така бааавно и отегчително... :3



... то и на отиване бая си имаше =)

Много народ обаче срещнах, особено на прибиране. Много ме израдва това... пътищата вече са отворени!



Прясна боя =)

Вчера като минавах все още пръскаха, днес само довършителни работи имаше...

И тук-таме неща за почистване, нормално..

Светофарите не очаквах да са готови още днес, но бях приятно изненадан (вчера пак минавах)

Обичам ги тези светофари с велосипедче :3 :3 <3 td="td">
Ето една панорама на светофара на Надлеза. Внимание - спирате ПРЕДИ да направите завоя, забележете къде е светофара!


Веднага след това ни чака втори светофар.


Изчакайте го и вие =)
Пресичате, продължавате надясно и..









Велоалея около спирка? Лоша идея, по принцип, но...



















Тук хората няма как да не пресичат велоалеята















На някои хора и пешеходен булевард да им се сложи до велоалея - пак по нея ще вървят и няма да се сетят да мръдат..





Тротоар 2:1 в полза на велоалея... много се радвам, но...

Няма как да стане ... И все пак, предвид по-горната снимка с огромния тротоар до велоалеята.. все тая.


Тук идва забавната част..

На будката на ЦГМ за билети и карти първия път като минавах имаше опашка, която пресичаше и се разгръщаше доста отвъд пределите на велоалеята

Да не говорим, че хванах и един автобус млади студентки с огромни куфари вчера, които изключително много НЕбързаха за никъде и почти бяхя спрели пак в ей този участък, в който днес ми бе трудно да изпреваря само 1 човек..


Vip Brother яко реклама му удрят..

И този човечец ако се обърне нещо или тръгне назад или да си намята якето или да покаже къде е Ц. гара може да ме нокаутира съвсем случайно. Откъде да знае че идвам. А реално не си пречим един на друг. Но е рисковано, трябва да се внимава. Съобразена скорост!







И чвекът с джипа дори ме пусна, а преградата му бе вдигната доста преди да стигна.. Благодаря!












Ето ги въпросните опасни релси




Един светофар за пешеходци, един за велосипедисти, един за МПС - през 20 метра, пълна обърквация за неминаващ често от там човек.













END

Хайде ето една бонус, от другата страна на Надлеза погледнат светофара. Но само тук можех да снимам, защото на гърба си имах натоварени 10кг..
И отново важната част, като за край..

.. от тези =) 

Та, ако не сте я пробвали - пробвайте я ^_^
Аз* съм изключително доволен, че имам свястна връзка със света вече..
*Човек който дълго време е минавал през надлеза и други неудобни мостове и светофари в София
Това е от мен. Може и видео да пусна ако тези дни минава пак до Централния/Женския пазар и намеря нещо на което да закача фотото =) Приятно каране!

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

4 коментара:

  1. Спокойно, ако минават повече колела по алеята хората ще се научат да не се мотат на пътя. Честита велоалея, ние в Люлин ще си се мотаме по пътища и паркове още

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря! Дано разбързат градоустройствените планове по-скоро и направят нещо за Люлин с този неприятен избор между кофти-пътеки до/през парка, тунела или обиколка през Сливница =/ Достатъчно голям квартал е, че да се размърдат по-бързо.

    Иначе съм много доволен, с всеки изминал ден се виждат повече и повече хора към Надлеза =) Това никога не е било..

    ОтговорИзтриване
  3. Добре би било на първия мост след кръговото на надлез Надежда в посока центъра да махнат едно от оградните блокчета откъм автомобилните платна, за да могат и хората идващи от кръговото движение на надлез надежда да се качват на алеята. Иначе сега дори само за удоволствието минавам по нея, въпреки , че така пътят ми е малко по дълъг.

    ОтговорИзтриване
  4. Това определено е добра идея.. трябва да се измисли как всеки колоездач минаваш през надлеза да може да стигне до алеята и да продължи пътя си по нея. Аз скоро мисля да пиша до общината за края на алеята в Надежда, която свършва на 20м от светофар в средата на нищото, без никакви условия колоездачите да продължат..

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери