30 март 2011

Абсурди: данъци върху доходите на физически лица

 

Отново в НАП…

Тази година подадохме данъчни декларации с жена ми, аз – за едни 100лв изработени миналата година, тя – трудов договор + хонорари. От трудовият ѝ договор обаче, системата на НАП я уведомява, че има да доплаща 0,02лв данък. Тоест две стотинки, които в последствие се оказаха три, защото системата не знае и на къде да закръгля точно.


Физическото лице дължи на НАП две стотинки. Тези две стотинки възникват при някакви си закръгляния или кой-знае как, но физическото лице трябва да ги изплати на НАП. Ако не ги изплати, то на тези две стотинки започва да се начислява лихва и в системата лицето ще присъства като такова с неплатени данъци! За две стотинки. При положение, че физическите лица услужливо вършат маса от работата на НАП, покрай абсурдният в този си вид плосък данък, при положение че дава в някои случаи повече пари за самото подаване, както вече писах*, отколкото за парите които дължи като данъци…. за две стотинки ние вече сме нередовни лица!

И смешното тепърва започва… Какво става, ако лицето реши да ги заплати?

НАП нямат действаща каса! Ако се обадите на служител, той ще ви потвърди – парите трябва да се преведат по банков път!! В случай, че някой не знае, таксата за превод на пари през нормална банка е около (да не кажа минимум) три лева. Тоест – за две стотинки, трябва да дадете 3 лв такса превод. И сега просто ми идва онази вече ежедневна за новините фраза „обслужване на частни интереси”… И как да не? Но преди това, нека ви кажа варианта, чрез който не плащате 3лв – той е да идете в регионалното си бюро на НАП, с надеждата там да има клон на СИБанк, и на място те не вземат такса превод. Което обаче услужливо на националната телефонна линия на НАП изпускат да споменат…

И сега отново да се върнем към превода и нека направя едни простички сметки…
Ако да речем, в България 1 000 000 души подават данъчна декларация по чл.50 на блаблабла… за физически лица, и от тях 500 000 имат да доплащат по 2 стотинки.
500К х 0,02 = 10 000 лв! Добра сума си е, няма да споря, ето защо НАП си я искат. НО! Сега нека спрем да бъдем реалисти и си представим, че едва 1/10 от хората не знаят, че могат да платят без такса, в регионалните офиси на НАП. 1/10 от 500К = 50К души. Казвам да не бъдем реалисти, защото съм убеден, че много повече са тези, които НЕ знаят за тази подробност! Особено след като по телефон им се съобщи, че НАП нямат каси и трябва да превеждат по банков път… Та, 50К души не са разбрали за това и си отиват в най-близката банка или клон на СИБанк, за да си преведат стотинките. 50К х 3 лв да е превода, да речем, прави значителните 150 000 лева за банката, благодарение на НАП. Тоест – от тези наши данъци, които довнасяме, по 2 стотинки, НАП взема 10 000 лева ОТ НАС, а СИБанк взема 150 000 лева, ПАК ОТ НАС! И това са най-оптимистичните и нереалистични догадки колко от хората не знаят за това… сметнете сами, ако 50% от подаващите не знаят за тази възможност. Сега ако ви се занимава добавете и парите, които човек хвърля за транспорт, билетчета, бензин, хартия, тонери и замажете с времето, което всичко това ви коства, само и само за да се докажете като честни граждани, с чисти сметки към държавата! Някои от сметките пак така грубо направени ги дадох в предната НАП-абсурди тема.

Не ми се мисли ако бях юридическо лице колко абсурди щях да изпиша…

Ето един кратък цикъл на живота на физическото лице изкарало стотина лева, и НАП:
- Работа. За 101лв заплата, използваща човек като за 500 лв заплата.
- Фиктивно заплащане. 101лв, въпреки изработени 600.
- Удържане на данъци. 9,98 лв от тези 101, заради признати разходи и др.
- Реално получени пари, реално заплащане: 91 лв и 2 стотинки.
- Нова година, стар късмет – подаване на данъчна декларация за физ. лица.
- Теглене на декларация с баркод, тъй като сме модерни, попълване.
- и принтиране. 12 листа х 0,05 стотинки = 60 стотинки.
- Тъй като нещата не са излезли, и дължим 0,01 лв, отиваме до районното на НАП = 2лв за билети поне, или подаваме по поща = 60 стотинки.
- Получаваме бележка/казват ни, че трябва да се заплатят тези стотинки, по банков път.
- Обаждаме се да питаме няма ли къде другаде – Нйет! По банков само!!
- Отивам и плащаме през банка. 2лв за билети до банката или ходене пеш + 3лв превод + 1 стотинка.

Чиста съвест. Следователно, Чистата съвест = 3+0,01+60+60+t = 4,21лв + t. Където “t” е изгубеното време. Нерви и други трудности по пътя дори няма да ги броя, твърде са индивидуални.

Чудите се рядко ли се случва такова нещо? Вчера в НАП имаше 3-4 човека със същият казус, някои от тях за 3-та година подред минават по този път. Случайност? Може… А може и да е просто жестоко сбъркана система на отчитане, пресмятане и начисляване на данъци на физическите лица. Та дори системата им с баркод, която е иначе доста модерна, е един малък абсурд. От примера горе, на физическото лице му трябват точно 3 страници от 12-тте разпечатани. Но автоматичната система не може да премахне излишното (за което впрочем преди малко писах писмо до НАП) . Освен това явно не може да закръгля като хората, тъй като тя изчисли на жена ми, че дължи 0,02лв, а служителите в НАП ѝ го поправиха на 0,03лв. 

Как да не си редовен данъкоплатец, при всички тези екстри? То си е цяло приключение да бъдеш гражданин с чиста съвест (и празно портмоне). 
_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

1 коментар:

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери