21 март 2015

Пълно слъчево затъмнение 20.03.2015, и "защо е важно?"

As seen from South Park, Sofia, Bulgaria, 2015-03-20, 11:56 local time. 
Учудващо ми дойде днес, липсата на ентусиазъм около слънчевото затъмнение. То не просто липса, ами даже известно анти-настроение. Кой ще се занимава със слънчево затъмнение, като толкова проблеми го зариват в живота... ...  Ами - аз. За мен това е едно от топ 2-3 събитията на тази година, изобщо. По-важно от работа, от сън, от училище, от .. каквото там-се-случи да се прави през това време (все пак не е толкова малък интервал). Това е събитие на космическо ниво - съвпаденията, които се изискват, за да се случи, са свръх много за човешките понятия.. И все пак, излязох в обедна малко по-рано, отидох до парка и открих - че съм сам =/ Ако не сте тотално отхвърлящи и незаинтересовани, а по-скоро на ръба да ви е интересно, прочетете и надолу...

Опънах си обектива на максимум, гледах през дисплея, когато бе твърде ярко за визьор и направих страхотни снимки. Останах доволен и други 2 неща:

1. Хората. Все пак, от 15-16 души, с които се разминах(или по-скоро те се разминаха с мен, бях спрял на средата на пътека xD), един спря да поговорим, друг ме предупреди да внимавам как гледам, третия бе 2-3 годишно детенце, което ме пита какво снимам там горе =)) Това не би се случило в нормален ден. Всички тези хора, с изключение на детенцето може би, биха ме подминали, както направиха останалите, забързани за краткия си живот. Припряни животни сме хората, в много фентъзи книги го казват, май с право...

Човекът, който ме заговори, бе учуден, как никъде не се продават очила и как никой освен мен не е тук да снима. Той лично попитал в 2 оптики в района и му казали да си гледа спокойно с неговите си очила (с диоптер) ?!??! Не знам, отдавам го на това, че облаците са демотивирали хората дори да се опитват... ? Но хора, имайте предвид - облаците НЕ са това което виждате с очите си. Особено огромните и по-тъмните, които поглъщат много светлина. Те не са равна плоскост, която е непробиваема. И съответно, дори в най-големия облак, слънцето "пробива". За това бях със заредена батерия днес и ако не бях на работа, щях да я изхабя и да запечатам от-до затъмнението, но и мен ме гонят задължения =(

2. Лайв-стрийма на Slooh (и като цяло интернет-лайвстрийма)! Беше страхотен, изключително забавен и научно-популярен. Само може би им трябват по-яки сървъри =D Включваха обсерватории от доста места и обясниха "защо всъщност е важно да оценим какво се случва днес". Ето и простичките прични:
 а) Защото такова слънчево затъмнение няма никоя друга планета в нашата система. При Марс е само транзит на астероидното тяло, при Юпитер, слънцето е толкова далеч, че по-големите спътници като минат правят мега-тъмница. При нас е единственото затъмнение, в което спътника съвпада с такава прецизност на диаметъра на слънчевия диск видим от планетата, за да се получи ефектът "пръстен". Какъв е шанса? Още повече, да сме живи и здрави, след 500 000 години, няма вече да има и на Земята пълни слънчеви затъмнения, защото Луната се отдалечава от нас при всяко завъртане..
б) Предвид краткия човешки живот, колко точно затъмнения ще видите? И предвид това, какъв е шанса, че съществуваме във времена, в които осъзнаваме какво се случва? Само преди 1-200 години, хората са смятали, че трябва да заколят нещо, че да върнат слънцето... Всъщност сигурно някои племена още си го мислят/правят... Но ние поне имаме шанса да оценим нещо космическо.

Сериозно, като погледна звездите и се опитам да си представя колко съм нищожен се изпълвам с въодушевление и ентусиазъм. Нещо като да застанеш от по-страшната страна на Вихрен.. хем преди малко си слязъл от там, хем някак ти иде да се поклониш... но проблемите и ежедневието ти са изглеждат нищожни.

Нее знам дали бях убедителен, може би само на мен така ми действа, защото днес се опитах да убедя 2ма скептици и едвали постигнах нещо, но... не ще спра да опитвам =))

Чели-нечели, ето ви още малко от по-кофти снимките, че по-хубавите не искам да ги качвам =P
ПП: Както пише в Календар затъмнения, следващата важна дата по темата е 2015 Sep 28 = Пълно лунно затъмнение!
ПП2: Една българска обсерватория имаше livestream в интернет, БРАВО. Но не запомних коя.
ПП3: Ако все пак има хора, които не са виждали Скалата на вселената, заповядайте.








_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери