14 януари 2013

Цифровизация на телевизията в България


   От Септември 2013 г., ефирната телевизия спира. С нея и шанса на не-малко хора да гледат телевизия изобщо. Не знам да се радвам или да се притеснявам ...

   На сайта http://www.cifrovizacia.bg/ може да намерите информация и отговор на най-важните въпроси относно процеса на цифровизация или ако не, да им пишете. Аз просто си изразявам лично мнение. А то е, че на хора, които едвам свързват двата края, за да имат хляб на масата, надали биха могли някога да си позволят да гледат телевизия след тази дата. Такива хора имат по един телевизор "София" или два, които едвам хващат две от общо 3-те (и половина~) национални, нямат пари за кабелна телевизия, но ако решат да гледат - ще им излезе по-евтино да вкарат кабелна, отколкото да си купуват конвертор/приемник/set-top-box(това пък откъде дойде???)  или както искате го наричайте. Но няма да го направят и ще си останат на радио, докато/ако не се намери някой внук/внучка да им помогне...

   Аз нямам нищо против цифровизацията, но имам против недоизмислените неща, а тук те се изразяват в доста народ по села, провинция, по-малки градчета, които нямат техно{нещоси} на 10 минути с колата, а нямат и кола. Предполагам за това и кампанията започва с 9 месеца по-рано, да могат да реагират хората, но нека бъдем реалисти, докато не дойде последната седмица, повечето народ ще им се вижда твърде далеч, че да го мислят. И с право. Живеем в такъв стрес, че няма накъде. На кой му се мисли за това дали и защо ще трябва да си оправя телевизора, на който нищо му няма..?

http://www.cifrovizacia.bg/Хронология >>
Във връзка с промени в регулаторната рамка за електронни съобщения на ЕС през 2011 г., България приема Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (обн. ДВ, 29.12.2011 г.), който определя изрично крайна дата за изключване на аналоговата ефирна телевизия - 1 септември 2013 г. Законът задължава Министерския съвет да приеме План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България (План 2012), който да включва етапите, сроковете и условията за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване.
   ЕС се стреми към дигитализиране на Европа, прокарване на широколентов интернет до всички граждани, е-правителство и т.н. и т.н., непрекъснато самооцветяващи се програми. България е задължена да последва. Едно от недостатъците да се включиш в групата на големите, като си малък. Догонваш.

  Цифровите приемници ще започват от 60лв. Да речем, наистина останат толкова до тогава...     Това са парите на някои домакинства за половин месец. Домакинства, които за 3лв отгоре не влизат в графата "право на помощ за отопление" или там.. не ми е ясно точно как са определили защо трябва да си издействал помощ за отопление, че да се надяваш на ваучер. Защото "право на", не означава "ще ти се даде 100%". А "ще кандидатстваш за".

  Наистина ще ми е жал за всички стари телевизори.. въпреки, че аз ще имам как да си ги ползвам, за щастие съм израснал в такова семейство... но има хора които си нямат идея защо и откъде идва сигнала, камоли как се слага и каква букса трябва изобщо, за да се свържат "антената от едната страна, телевизора от другата". Дано поне приемниците ги продават с готови входове за аналогова антена ПЛЮС метър-два кабел с чинчове до телевизора, че в противен случай на самотек ще има бая ...... послания, докато се оправят хората. Не че иначе няма да има, но ако се осигури техническо лице, било то 1 на град, тъй като действително не е нещо сложно, което да асистира имащи нужда хора, ала "поддръжка от кабелни оператори", но БЕЗПЛАТНО, хич няма да е зле. И под безплатно, имам предвид платено от телевизиите, например. Колко му е... ТЕ са тези които ще загубят "електорат". ТЯХ трябва да ги е грижа дали хората ще могат да ги гледат, държавата си върши административните функции просто.

   Като цяло се радвам, че България ще се цифровизира. Така ефира ще се увеличи, сигнала ще се подобри, хората или ще се зомбират съвсем или ще спрат да гледат телевизия, което сигурно е най-полезното. Но не технологията е виновна, за грешките на хората...

   Хайде няма да се отплесвам. Ето и реалния документ включващ отговор на всички въпроси:
http://www.mtitc.government.bg/upload/docs/DVB_T_Plan_2012.doc

√ Ред за получаване на декодиращо устройство от подпомагани лица и семейства
1. Лицата, които нямат достъп до програми чрез кабел и сателит, подават декларация, както следва:
 – лицето притежава телевизионен приемник без възможност за приемане на цифрова телевизия;
 – лицето няма достъп до програми чрез кабел и сателит;
 – в семейството, на което е член лицето, само то от лицата, живеещи в семейството, ще получи декодиращо устройство или се отбелязва в декларацията, че лицето живее само.
++
Закона за държавния бюджет на Република България (ЗДБРБ) за 2012 г. е предвидено осигуряване на средства до 17,5 млн. лв. за крайни декодиращи устройства за подпомагани лица и семейств.

17 500 000 лв са около 29 000 устройства...
http://pomosti.oneinform.com/pom.html#MARK2 - тук ще намерите странния и сложен начин за изчисление дали можете да получавате целева помощ за отопление...
_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери