11 ноември 2012

Абсурди: патентната война на Големите, Апъл патентова правоъгълника


pwease don't mind the shape..

Толкова е абсурдно положението с патентите в днешно време, че става за виц. АПЪЛ (APPLE, което мразя да чета с "Е" в "превод") регистрирали ПРАВОЪГЪЛНИКА с обли краища** в USPTO, докато си водели битката с иначе партньорите им от САМСУНГ(SAMSUNG), относно колко хладилниците приличат на iPad, както бе иронизирано по интернет…


До къде може да стигне този абсурд? Всичко започва от идеята когато човек измисли нещо, той да може да се възползва от него и да получи облаги от него, без да може някой плагиат или „неможач” да открадне, репродуцира и ощети истинският творец. Това е генералната идея и зад патенти и зад авторство и зад всичко и всички. Проблемът обаче е, че преди 500 години, когато им е хрумвало на хората да се защитават по такъв начин и по-късно, преди 50-60 години, когато реално се сформират големите организации за патентоване, изведнъж се оказва, че едно и също нещо може да бъде измислено от двама независими души, а също така, че в една и съща форма може да се побира различно изобретение и всеки иска да си запази правата над щяло и нещяло, за да убие конкуренцията...

Апъл лицензира правоъгълника. Тоест, ако да речем направите огледало с тази форма, вие сте вече в нарушение, въпреки че няма нищо общо. Ако направите детска играчка в тази форма, рамка за картина – вие сте в нарушение. Да, в патента пише „преносимо устройство с дисплей”, но с добри адвокати всичко е въпрос на тълкуване. И ако Апъл решат, могат да ви преследват и съдят за мноооого пари. Какво следва? Да лицензират кръга и да осъдят всички учители и ученици чертаещи с пергел, че им използват дизайнерските идеи????

Ако още не ви е станало смешно, защото на мен поне ми бе доста скапано настроенито, като го чух се скапа още повече и изведнъж след това като помислих ме напуши смях.. та ако още не ви е смешно, ето ви още смехрана:

 ЙОДА е патентован!! http://www.google.com/patents/USD265754 И както някой много разумно бе писал из нета: явно за това е единствен във вселената!!
 Замислете се само колко предшественици има този дизайн – рамки за снимки, дигитални рамки, таблети, компютри, монитори… как крадат само от бъдещите идеи на Апъл…

(!) http://www.theverge.com/2012/11/7/3614506/apple-patents-rectangle-with-rounded-corners - жестоко забавни коментари, ако не ви се четат, скролнете и разгледайте постнатите снимки, те казват всичко =)))) 


Връзки:
http://www.bloomberg.com/video/does-apple-have-a-monopoly-on-the-rectangle-oHE9dYx_Qye648hj5f~Y4g.html - едно забавно видео в което един дизайнер обяснява колко сложни са простите дизайни, защото е сложно да правиш прости неща..
http://bg.mondediplo.com/article939.html - на къде отиват нещата с патентния хаос


Помислете… как и накъде се развива технологията в днешно време, ако изобщо?
Колко е стимулиращо това да измислиш нещо ново? Ще гледаш да не те осъди някой гигант или ще се опитваш отчаяно ти него да осъдиш в свят движен от безстойностни хартий…
Кога ли някой ще лицензира/закупи слънчевите лъчи над даден район и ще накара хората да му плащат per photon? Защото скоро друго няма да остане за лицензиране..

Смешно и абсурдно.


Други абсурди*
_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери