28 юни 2011

Боклуци. Иначе благородната акция за чистене …



Акцията на медиите /бТв, която доста ми лази по нервите, колкото и благородна да е или поне се има за такава.


Първо ще започна с егоцентричната и по принцип неправилна гледна точка – защо ми е да чистя АЗ боклуците на … някой друг?! Да, това може да звучи детско и необществено и прочее, но е факт, нали? Принципът с обръщане и на другата буза действа само ако си имаш работа със случайно съгрешили или ако си сигурен, че втори път няма да има. Не и в днешно време, тоест. За това и тази гледна точка си е правилна. Защото отиват група ентусиасти, които пазят чисто и предпочитат чисто - чистят, след което минават група вандали/безмозъчници/непукисти/дървени философи/наглеци или както и да ги наречем, каквито и да са – вредители, които с насмешка или не, просто се „изс***т на изметеното”, както се казва на чист български. Утре пак ще сте изчисти? – вдругиден отново ще се замърси. Какъв е смисълът? Добрите да служат на лошите? Явно в такъв свят живеем.

Да, в този ден видях много хора да излизат пред блоковете си и да чистят. Видях и много хора да го правят в парка. Не, почакайте.. много ли бяха? Пред един блок с 5 входа на по 5 етажа, с по 3 апартамента на етаж (вероятно), аз видях 5 човека. Пред друг такъв видях 3-ма. Пред трети нямаше. Пред четвърти 6-7 човека. Много ли е това всъщност? Ако аритметиката не ме лъже, 5х5х3 по средно 2-ма души на апартамент са 150 души… от тях – 5. СИГУРЕН съм, че другите си имат основателна причина…

- Значи първо, трябва да чакаме да ни кажат от телевизора, за да се сетим да изчистим градинката навън, където се ровят деца … и кучета. Иначе няма да стане, няма кой да му каже на стадото. По-лесно е да седнем и да обсъждаме колко е мръсно.
- Второ, трябва лицето от екрана да нарами кофите, за да се сетим и ние да го направим.
- Трето, трябва да стане в един ден, защото сме иначе много заети.
- Четвърто, трябва телевизорът да ни каже, че не трябва да си хвърляме боклуците по улицата!

Къде ти общество, къде ти разум и логика в горното…
Не, аз не казвам, че не трябва да се прави – напротив! Телевизията е мощно средство, но не това е начинът. Всеки път като видя такава инициатива и реклама и ми става зле. Защото ми напомня за множеството провали от тази гледна точка в моя собствен живот. Пишеш на институции, пазиш, протестираш… глас в пустиня. А пък да се хванеш чистиш в ден, в който няма национална кампания – гледат те като изкопаемо. Или си казват „евала”, хвърляйки поредното боклуче. Е, или най-искрено ти се изсмиват в лицето, за което вече стигам и до решението на проблема, тъй като нервите не ме сдържат: наказания. Няма друг начин. Ние сме маймуни.. гадни, епилирани, много напреднали маймуни! От дума не се разбира в днешно време. Цялото стадо е умно, знае че има права, знае, че е умно, знае, че си има мнение… и съответно си е пак маймуна. Като му кажеш „не прави така”, то разбира, но го прави, защото е „умно” и със собствено мнение. Съответно, за да му покаже, че не трябва да прави така, остава добрият стар безмозъчен и варварски начин – с наказание. Е, хайде, този път няма да говоря за физическо насилие, с него също не се възпитава. Но начини има! Начините обаче не са само по закон. Няма как по закон да сложиш глоба от 50лв и с това нещата да приключат. Трябва и контрол. Изхвърляш си фаса, идва полицай до теб – 50лв глоба или 100лв акт. Искаш да хвърляш още нещо?? ДАВАЙ! Хвърляш нещо голямо? До 500лв глоба! Организираш събитие и след теб е кочина – още по! Само да има достатъчно съвестни служители на полицията, които да следят. Мотивация може да е 50% от глобата. Така и те печелят и държавата печели – и ние печелим. Няма никой на улицата и изхвърляме нещо, за назидание ей така? Камери! Хванат ли те пък от камера, глобата е директно акт. И т.н. и т.н. и… нека мърсят тогава, но дали ще им се иска? Но като няма контролен орган обаче, обществото трябва да се самоконтролира. Един като се опъне, не да му се размине, както става сега, а всички да му се качат на главата или да го изгонят … Това може да напомни на някои от вас за едновремешните служители на държавна сигурност или разните партийни клюкари или там, каквито са били – да, жалко че ги няма вече. Хората чуха, че имат права, но не дослушаха докрай изречението, изясняващо, че имат и задължения. Като не искат да го разберат, трябва някой да им го покаже насила, няма друг начин, макар и за умните животни.
 
Та вместо един ден да чистим, да се хвалим с това, което сме изчистили, защо не вземем 1 година да глобяваме всеки, който мърси, пък да видим дали боклуците няма да намалеят „от само себе си”?

Със съжаление констатирам след всяко едно събитие и всеки един концерт, че остава една страхотна кочина, която е трудно до невъзможно да се изчисти. Ала „конфетите на м-тел”. Много ниска култура в тази област… никой се замисля как и къде си хвърля фаса, който още си гори. Вземаш флаер/брошурка от някой промоутър/раздавач и го хвърляш на земята 5 метра след това… защо го вземаш, по дяволите? Особено ми харесва плиткодушният аргумент „ама то виж каква е кочина, защо да пазя чисто” или още по-анти-логичният такъв „те щом другите си мятат боклуци навсякъде, защо аз да не хвърлям?”. Не знам как изобщо влиза това в главите на хората. По същия принцип, по който започнах темата? Не, различно е. Това е недомисляне, предубеденост и проява на тази умствена способност на маймуни, за която споменах вече.

Защо хората ги е срам да си вдигнат боклука, изпаднал от кофата, поради неуспешното му хвърляне? Ми наведете се и си го вземете, по дяволите ! Но рядко някой го прави, от чист хорски срам. Така и не разбирам обаче, от къде е породен той. Ще ни помислят за клошари? Ще признаем грешката си по този начин? Не знам, не схващам, едва ли и хората, които го правят го осъзнават. Защото осъзнаят ли го, най-вероятно ще си вдигнат боклука от земята. От моя гледна точка по-срамно и безразсъдно е да не го направиш. Тогава общо взето вече не правя разлика между изхвърленото и изхвърлящия, колкото и грубо да звучи. Чувствителен съм на тази тема… Толкова естествено е станало фасове да се хвърлят навсякъде без никаква задръжка.. защо не си изхвърляме всичко по този начин. Ако ще чакаме някой да ни чисти, защо изобщо пазим чисто вкъщи? Защо толкова малко хора се замислят -_-

Отпадъците не са проблем само за България, разбира се, те са световна напаст, която може някой ден да върне „на мода” чумата. Защото боклуците не се преработват, не се разделят, не се връщат обратно в заводите, а се бълват все нови и нови, които ни зариват. Колкото повече хора, толкова повече консумация, толкова повече боклуци. Това не оправдава никой обаче. Една телевизионна кампания няма да изчисти България, няма да вкара и разум в главите на тези, които мърсят. Тя може само да накара и без това съвестни хора да излязат отново да чистят л৹4та на наглите и незамислящи се останали, които им стъпват по главите. Жалко е, че те имат повече права от еко-мислещите и всъщност от мислещите въобще…

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери