23 май 2011

Ергенско и моминско парти

Преди да кажа колко точно безсмислена и глупава идея ми се виждат, питам и вас – бракувани или не – смятате ли тези партита за нужни, приятни и идейни? Нещо светът си е отпуснал гащите…


Смятате ли ергенските/момински партита за удачни?



Да започнем от там, че тази „традиция” звучи малко чуждоземно… но да речем че и при нас я е имало, в близка форма. Доколкото аз я разбирам, става дума за парти (празненство, забава, вечеринка), на което мъжът/жената… тоест момчето/момата, отбелязват за последен път младостта си и края на един период от техния живот – съответно преминаването в друг: този на бракувани. Това всъщност въобще не звучи лошо, ако го разбирам правилно. Но ако го разбирам правилно, то май много хора го разбират погрешно.. Какво е първото нещо, за което се сеща млад човек, като чуе за ергенско парти? Напиване, жени/стриптийз. Последните са станали еталон на този вид партита. И жените, за да не остават по-назад, вече имат същите етикети. Хора, готови да се врекат за цял живот, избират да празнуват едни от последните си самостоятелни дни като необвързани …. хора …. ? Не разбирам логиката. Обичаш някой, смяташ да се посветиш на него, решил си го и… отиваш да се забавляваш с друг/и. Недоумявам. 

Очакваш да прекараш цял живот с един човек, каква разлика ще направи едната вечер? И то аз говоря за някаква нормално прекарана вечер в еднополова компания, без изобщо да стигам до идеята да се „забиват” непознати или да има стриптийз или още по-абсурдно/просташко/нелогично. На много хора всъщност им изглежда нормално.. „лично пространство”, „има право преди да се обвърже”… Що за безпочвени извинения? Какво лично пространство се търси при воля да се посвети то някому! Ако ще има „един последен път” преди да се обвържат двама души, защо да няма и един път след това? Въобще партитата, каквито се разбират и правят днес, обезсмислят идеята за брак, обвързване и прочее. „Вечер по женски” или „вечер по мъжки” … за чии? Ще изгубиш една вечер в позьорско забавление, защото така е модерно, вместо да я прекараш с човека, кого обичаш. Ако сериозно никой няма нищо против, то защо ще се женят тогава?

По принцип не си падам по еднополови партита, но тези ги ненавиждам и дано никой познат не се сърди, ако реши да прави някой ден и аз не ида. Демонстрация на „пълно доверие” и „той/тя няма да ме изложи”... защо? Пред кого? Какво се опитват да докажат хората пред себе си с тези партита? Аз лично не мога да си се представя на парти без жена си, а не се имам за чувствителен или любящ (лигав) мъж… Нали съм си я избрал именно, за да е до мен по такива събития?! Дори въпросното да е просто едно събиране на приказка/салата/тенис на маса/все тая.

Партито е за сватбата и за след това! Аз бих си празнувал сватбата по-дълго, отколкото да празнувам „загубена свобода” или някакви такива недомислени фрази. Хора разни, но не ги разбирам тези традиции. Естествено, ако нещата са несериозни, или човек наистина се чувства, че си губи свободата и все пак ще продължи със сватбата, то няма нужда от коментар.. нужна е само съжалителна физиономия. Но ако нещата са сериозни не виждам защо човек може да се навие, ако не е заради модата или мнението на другите (… което е пак модата?). Всъщност, ако има наплашени не-бракувани, четящи това – нямате повод да се притеснявате за нищо относно „след това”. Сериозно, един от най-досадните и лесни въпроси за отговаряне след сватбения ден е „и.. как е сега???” и вариациите му, предполагащи, че след женитбата жената си реже косата, надебелява, ражда 4 деца, докато мъжът се пропива, почва да ходи по уличници и т.н. и всичко това в рамките на седмица след сватбата. Нее, определено не става така. Всъщност нищо не става. Отговорът, който между впрочем ми бе в клипборда (паметта в която се държи копипастата, кой разбрал - разбрал) дълго време бе „Нищо, естествено. Разликата от небракувани до бракувани е в един пръстен и един чудесен спомен за миналото празненство”. Какво повече има да се смени? Титлата и личната карта? Адресът на единия? Не е като аурите или физиономиите ни да се променят. Повечето двойки в днешно време, предстоящи да се женят, живеят заедно далеч преди да стигнат до там. Каквото, в рамките на нормалното, може да се прави преди сватбата, може и след. Извън тези рамки, както казах, не е за обсъждане. Но съдейки по безбройните нагласи, сайтове и заведения предлагащи услуги свързани с подобни партита, оставам с усещането, че доста хора се чувстват самотни в днешно време. Дано греша.

В случай, че се зажените, ползвайте времето си, за да планирате и организирате жестоката сватба, вместо да отделяте последното си организационно време за неща, които може да вършите и след това.





_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери