05 ноември 2010

Прахосването на страници в университетското обучение


   Твърде много хартия се хаби в (псевдо-) разработки и официални документации наследени от стари времена. От големите фирми ни спестяват касови бележки, насърчавайки ни да проверяваме през интернет сметките си, което е по-скоро за тяхна изгода, отколкото за околната среда. От друга страна няма нормиране на касовите бележки и една касова бележка може да е половин А4 лист... За това реших да пиша до няколко институции, които да помислят с мен над въпроса, защото някои неща приемани за даденост в повечето случаи минава доста време, докато се забележат. Да, реално става дума за дреболия. Но нека припомня за старата поговорка "Капка по капка - язовир прави". Ако не им обръщаме внимание на дреболиите, няма как да се оправим с големите проблеми. Всичко е свързано в тази еко-човешка система.




Моите специални благодарности на жена ми - Поли, както и на моят добър приятел - MorriyaMurya (това е негов псевдоним, разбира се), за отделеното време, за коригиране на това писмо.

Ето и копие от писмото:
Версия на английски*
  _________________________________________________
 
Изпратено до
УНИБИТ, София
Директор дирекция „Висше образование” към МОМН 
Европейски комисар по образование, култура, многоезичие и младеж
БИС, България (member of ISO)

Здравейте,

Аз съм Марин Колев, студент в УНИБИТ (София, България), 4-ти курс. Пиша Ви във връзка с проблем, който ме тревожи отдавна, а именно – преразхода на страници и хартия в университетското обучение. Ще опитам да съм максимално ясен и конкретен.

Живеем във времена на борба с човешкото его и на принципи, възникващи в старанието да опазим природата около себе си. И въпреки многобройните екоинициативи, разточителни практики свързани с употребата на хартиени носители не просто остават, но и никой не мисли как да се заменят (или поне аз не съм разбрал за подобни дискусии). Може би това не е голям проблем, но глобално погледнато – може да се окаже такъв.

1. Двустранният печат е недопустим. Защо? Принтерите в днешно време ползват лазерна технология и дори за 80 g/m2 хартия не е проблем да понесе двустранен печат. Но дори да имаше по-добра хартия или техника за принтиране, не мисля, че някой щеше да обърне внимание. Принтира ли се двустранно, една студентска работа се намалява на половина. Тук искам да похваля практиката на някои мои преподаватели да използват гърба на стари работи за принтиране на задачи/тестове за упражнения.

2. В моя университет има стандарт за писане на реферати, курсови и дипломни работи. Това е чудесно, разбира се! Но не мога да се съглася с всички негови точки. Разбирам, че трябва да има отстъпи за подвързване и еднакъв изглед за лесно ориентиране, но в този стандарт се посочват като задължителни и размер на текста: 14 точки и междуредие от 1,5 реда. Смятам, че е прекалено! 12 точки е предостатъчно за четим текст. Една моя работа от 10 страници на 12 точки и един ред междуредие се равнява на 18-21 страници по стандарта! Това е двойно повече разход на хартия и мастило от нужното!

Нямам наблюдения и не мога да кажа как е във всеки университет в Европейския съюз или света, за това вземам само собствения си университет за пример. Ако се съчетаят т. 1 и 2, получаваме една четвърт от сегашния разход! Но в повечето случаи едно от основните изисквания при писане на самостоятелни работи е обемът. Когато се предаде работа от 30 страници, изглежда, че е положен достатъчен труд. Сравнение с 15 или 7 страници е несъразмерно, но нима обемът определя качеството? Всички знаем, че не е така. Тоест, в случай че обърнете внимание на молбата ми, надявам се ще вземете предвид и пропорционалното намаляване на изисквания обем или промяната на концепцията за разглеждане на обема като толкова важна характеристика. Ставал съм свидетел, когато се пише работа не по стандарт, как колеги пишат с огромни дупки в работите си. Например – цяла страница се пропилява за един ред от миналата чрез огромни разстояния между параграфи и т.н., само заради обема страници.

Въвеждането на стандарт донякъде премахва възможните трикове с обема на работата, за което мога да похваля университета си, но от друга страна е в преразход. А там където няма стандарти – остават възможностите за трикове, както и за преразход. Разбира се, много зависи и от формата на обучение, но все пак смятам, че този проблем засяга голяма част от университетското обучение.  Затова се надявам, че ще се съгласувате и създадете общ стандарт, който ще доведе до по-екологично и регламентирано образование!
Благодаря за отделеното внимание!

П.П. Възнамерявам да публикувам молбата си в своя блог.


_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

5 коментара:

  1. Евала ти, Саяне, за тая непримиримост и активност. И аз се възмущавах оня ден покрай наредбата за писмените работи и тия малоумни изисквания. Колегите ми, от друга страна, бяха много доволни, защото писанията им излизат двойно по-големи - така пишеш 20-30 страници "дипломна" и като я форматираш по изискванията става над 50. Много малко преподаватели (всъщност май е само един) досега не са ни искали разпечатки, а са казвали "Само ми пратете на пощата". Не разбирам защо искат хартиени копия, при положение че ни задължават все по-често да си предаваме писмените работи на дигитален носител. Да не говорим, че наблюдавам масовата практика работите ни изобщо да не се четат - просто се поставят някакви фиктивни оценки на база на това кой студент е писал или какъв обем е "написал". Хартията си престоява известно време някъде из университета, след което отива на боклука - пълна идиотщина. Така че ако мога някак и аз да съдействам и да се включа в тази твоя молба-забележка, казвай и ще си сложа подписа навсякъде. xD

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти Нефче ^_^
    В интерес на истината и МорияМурия каза, че общо взето не е зле да събера една подписка от 1ХХХХХХХ души, примерно, за да има някакъв по-сериозен ефект и тежест искането ми. Но лошото е, че някои неща обществото сами си ги прави криви, защото е по-удобно. Реално може някой да ме намрази, ако вземе да се прокара такъв стандарт (макар, че това не става от днес за утре), отколкото да им хареса инициативата =D И дано да греша като обобщавам така хората, ама... съмнявам се.

    А за дигиталните носители глава ме боли, като трябва цял диск да си иде, за една курсова работа >.< Все едно копие пратено на мейл не е достатъчно. А тези дискове после дори и за фризбита не се използват най-вероятно . . .

    ОтговорИзтриване
  3. И все пак един диск ми се струва по-малкото зло, дето се вика - не изисква много пространство за съхранение и не е твърде скъп (принтирането на 20+ страници би ти излязло по-скъпо реално погледнато). Пък сега хем хартия прахосваме, хем дикове - за какво са им притрябвали и двете заедно, не знам. Най-адекватно според мен е на един диск да се записват писмените на целия курс - така по всяка дисциплина в края на семестъра ще има по един диск - хем практично, хем да има нещо за архива на даскалото. Ама откъде организация у студентите, не знам...

    Иначе подписката е добра идея. Мисля, че все някои хора от нащо уни ще се включат, а може да се разчита и на подкрепа от други университети. На студентите в СУ и без това редовно им ври и кипи и са все по протести и подписки. :D Може и да го предложим на обсъждане в студентския съвет при нас - все пак студентите имаме някакъв процент участие в управлението на ВУЗ-а. Съмнявам се на кифличките в съвета да им се занимава с такива неща - те са май там само да организират някви партита - но не пречи и това да се пробва. Аз лично имам някои предложения (например места за "паркиране" на велосипеди на територията на университета), които се чудя към кого точно да адресирам и тия дни се замислих за студентския съвет, защото тяхната дума би имала малко по-голяма тежест от моето единично писмо до ректора.

    ОтговорИзтриване
  4. Няма да е лошо да се работи в такава посока не само в университетите, ами и като цяло в обществото. В предишната ми работа колежките непрекъснато принтираха съвсем идиотски - например й трябва рецепта от интернет. За такова нещо аз взимам едно от малките листчета за бележки - стига перфектно, но те директно принтираха цялата страница в сайта, което най-често вадеше 4-5 стр. картинки и реклами и 1 с рецептата... Да не говоря как принтираха сканирани документи... Скенерът ги е сканирал от двете страни, а текст има само на едната, но няма който да си направи труда да разпечата само страниците с текст. Не ми позволяваха да изхвърлям употребената хартия разделно, защото сме нямали машина за рязане на хартиите. Все едно в останалия боклук ще е различно... За бой за тия хора...

    ОтговорИзтриване
  5. Така е, определено. Но за сега засегнах само въпроса от гледна точка на студент, че ако разширя параметрите не знам до колко ще ми обърнат внимание. Всъщност проблема е доста по-голям, именно с това което ти споменаваш, Руми. Множество пъти ми се е случвало я от банка, я от някоя друга администрация, при принтиране на даден документ Х, който е в табличен вид, или подобен, при въвеждане на символ отгоре, автоматично се формира нова страница, за да го побере. При положение, че на тази нова страница примерно е останала САМО датата или нещо такова. Но никой не си прави труда да махне един излишен ентър от първата - принтват 2-та листа А4, на които има само 2 страници, от които реално само на една е нужното, а другото е точно като неуко принтиране от интернет - екстра информацията, която никой не си прави труда да махне. И получавам два листа щракнати, вместо половин или един двустранно принтиран. Копирната хартия е евтина просто и на никой не му пука. Малко са тия дето отиват на разходка в по-забутано крайче на гората и по пътя се разминават с 2-3 ТИРА натоварени със свежи дърва/борчета, тепърва израстнали, които просто не виждам причина да са били отрязани, но.... хартията е евтина...

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери