19 октомври 2010

Nickname culture или изкуството да се кръстиш сам


 Hirakata-shi Nickname road "Ginkgo street", Hirakata-shi, Osaka Japan
Автор: NISHIGUCHI,Masahiro, Wikipedia
С други думи: улица, която има ник "Гинко Улица", заради дърветата гинко билоба по нея.

   Никнеймът е име, което ни представя в интернет. Почти винаги не е реалното такова,  но не е изключено да е, или да е част от него. Използва се вместо оригинално име или пък като негово допълнение. Никът, накратко казано, е псевдоним, използван в компютърните мрежи. Но защо тогава е ник, а не псевдоним или "ейлиас(alias)" - разликата е, че никът е наименование, което човекът избира най-често сам за себе си. Да, псевдонимът също може да бъде самопоставен, но в общият случай е обратното - псевдонимите са по-скоро прякори. А прякор пък е наименование поставено от други върху личността. Като синоним на ник (кратко от никнейм) може да се каже "кратко име". По начало, никът представлява уникално название, с което човек бива идентифициран в мрежата/системата. В мрежата на интернет обаче се съдържат много и различни системи(//сайтове, форуми, блогове, мейл-адреси, месинджъри и т.н.), които се ползват от много и различни хора. Често се случва никнеймът да е зает в системата и да се наложи неговото модифициране или пълна промяна, за да се придобие идентификация в дадената система. Системите не са обединени. Това довежда до резултат, в който един човек има често повече от един ник. Разбира се, има и други причини хората да имат повече никове и това става предимно за запазване на анонимност. Използването на популярни никове в системи, където са свободни също е средство за запазване на анонимност. Всичко това прави избора на ник, който да ни представя в интернет-реалността - доста важен!


   Новост по темата е например, с глобалното разрастване на социалните мрежи, свързаността на системите и налаганата от новите технологии междуоперативност. Това е термин, символизиращ възможността на две независими една от друга системи, да сработват помежду си. Така в днешно време с една регистрация в google, вие имате gmail, blogger, books, adds, maps, videos и т.н. С една регистрация във facebook имате достъп до маса обвързани със социалната мрежа сайтове, чрез популярните напоследък бутони "connect with facebook". Така една регистрация ни служи за много неща. Сила набира и Open ID проекта: http://openid.net/

   В сферата на изкуството, а вече и ежедневния живот, може да се каже, че псевдоним или сценично име може да бъде получено чрез дългото използване на ник в системата, в резултат на което то бива пренесено в реалният живот. Тъй като компютинга (нов термин за всичко използващо компютърни технологии) е съвремието, битието на хората все повече се обвързва с компютинга съответно и с наличието на никнейм. Примери могат да бъдат запознанства през интернет, мейл-адреси, комуникация в тематични форуми и прочее. Неприятно или не за малките деца (т.е. за техните родители по-скоро), те ще имат никове от невероятно малка възраст.

   Интересни факти, който срещнах във Вики (~ както галено наричам уикипедия):
Джеймс Ърл Картър, полага клетва като президент на Съединените Американски Щати, използвайки своят ник с думите "Аз, Джими Картър~...".
В англоговорящите страни, при официално назоваване, включващо никнейм, той се поставя на мястото на второто име на човек. Например - Джон "Джи" Джуниър. Това мисля, че се превръща в тенденция за света.
Освен хората, други обекти на интерес също биха могли да имат никнейм. Пример за това е град Пловдив, често наричан "Майна Таун"; Варна - "Морската Столица"; София - "Село София" и др.
Повечето тайландци използват никнейм "чуу лен", което в превод означава "игрово име". Това име се разпрострира от дома до работата, като се използва без уважителната следставка "кун", което демострира близост. Това датира от легендата, че ако се използва истинското име на едно бебе, това ще привлече зли духове, особено ако бебето е хубаво/сладко.
В Италия използването на никове спомага за разделянето на едно семейство и съответно определяне към коя част принадлежи даден човек.
В България, престъпниците имат най-смешните никове, които човек може да срещне. Но тяхното пък са по-скоро прякори..

   И така погледнато, вървим към темата "Ника ми и защо съм го избрал?". Но последната тема вече пост-фактор, също като дискусия за "Другите ви никове", тя показва причината да сте избрали своят наличен ник. А защо сте го избрали? Ежедневно срещам поне по 10 изцепки и никове-залъгалки, регнати просто за идеята да се види някой раздел(връзки) или с по-лоши помисли като спам. Къде остава обаче културата на никнейминга, тоест - себенаименованието и има ли такава у съвременния човек?
А до колко хората могат да осъзнаят важността и тежестта на своят ник? Вие замисляли ли сте се? Има ли въобще важност и тежест един ник според вас?

   Никовете се избират в масовия случай на принцип "каквото е свободно", което е грешно, но това се осъзнава твърде късно, особено, ако регистриралият се вече в системата е решил да се игради и да се покаже като личност в последната. Регистрирането на ник изисква повече от назоваването на нещо звучащо добре, тъй като това ви поставя в неудобната позиция, ако решите да го сменяте, да започнете отначало. Предполагам появата на смешни и нелогични никове се дължи просто на факта, че не се осъзнава какво е да принадлежиш към едно комюнити/интернет общност. Уникалността се цени и забелязва, поне така смятам аз. Да, уникален е всеки, но не и никовете. А именно те + аватар + подпис, оформят интернет лицето на даден човек.

   Ето едни простички насоки, които ще скалъпя набързо за формирането на никнейм:
  • Помислете какъв жанр искате да е вашият ник. Пробвайте да си сложите името наобратно и вижте как ще ви звучи (Пешо = Oshepp). Пробвайте да прочете някоя фантастична книжка (ако предпочитате фантастики) и да си харесате нещо изчанчето. Изчанчете го още, ама задължително!! Zod_the_immortal го има навсякъде, но къде има Zheortal??! (съчинено за 10 сек. от предходното с изпускане на буква-пет...)
  • Помислете дали към вече харесания ник не желаете да добавите нещо, което да го направи уникален, без да го прави твърде сложен или нечетящ се, от сорта на малки и големи букви или препинателни знаци където не им е мястото (пример: K4le°p↓4_♣)... Въобще гледайте да направите ника си уникален без да му лепвате телефонният си номер, част от егн или полът си. И имайте предвид, че макар и в 21-ви век, не всички системи поддържат unicode, тоест знаци като ☺ може да ви правят проблеми при регистрация (и още толкова при въвеждане по-късно);
  • Помислете дали кръщавайки се NEO91_m не ви поставя в невероятното клише, в което ви поставя и да мислите и да не мислите... кръщаването на няколко героя прави никовете леко абсурдни, макар да изразява ващата искренна фенщина към тях, neo_rambo-terminator е просто смешно и няма как да бъде прието на сериозно, нито пък е удобно за използване в реалният живот, ако все пак имате намерението и се решите да се запознаете с дружки от системата, в която го използвате;
  •  Помислете дали бихте се регистрирали с този ник някъде другаде и дали той ще бъде свободен "там" другаде. Дали бихте искали познати от едната система да могат да ви идентифицират в другата или не. Дали желанията ви няма как да се променят с времето. Помислете си какви ги пишете и вършите, влизайки зад един ник, по който някой ден могат да ви разгледат.
  • Помислете най-сериозно дали вие имате сериозно отношение към този сайт, тепърва ще го установявате или се регвате под крилото на анонимността. И го помислете добре! Защото понякога временната регистрация, само за малко, остава постоянна! Комюнити/интернет личност не се гради чак толкова лесно, а поведението и личното ви мнение ви правят уникални. Е, разбира се, това не става с регване на сложен ник и пишене на уникални глупости.. 
Като цяло - Помислете! =D
_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

2 коментара:

  1. Винаги се дразня, когато neferet е заето. А мислех, че е рядко срещано и прочее. :D
    Всъщност ме изнервя фактът, че някой друг се идентифицира по този начин. Не ми пречат всичките Веселини, които съществуват, обаче всичките neferet ме влудяват, защото това е името, което АЗ си ИЗБРАХ, и не искам никой друг да се нарича така. И като ми се предложат neferet123 или neferet_naruto, съвсем ме убиват...
    Можеш да напишеш цяла мисловна тема за пристрастяването към "измислената" самоличност - аз определено страдам от такова пристрастяване. ^^'

    ОтговорИзтриване
  2. О, аз също xD
    Ама има ли как иначе. Аз всъщност съм изпатил от нуждата да се променя ника (добавката на "МК") и ми беше доста кофти, но не съжалявам на този етап. Точно това е, че Веселки и Маринки има с тонове, но Нефчета и Саянки са вече нещо по-лично. Друго е да се гуугълнеш по ник и да излезеш само ти и твоите регистрации - твоето лице в интернет.
    Нашето привързване към никове не е като ОНОВА привързване към да речем герой от World of Warcraft, или други подобни. Защото това си е нашата самоличност, просто и името ѝ си е наше. Което всъщност ни я прави по-мила. ^^b

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери