30 май 2011

Втори живот / Second Life



С навлизането на информационните технологии в живота на всеки един, клиентите стават също толкова цифровизирани, колкото дружествата работещи за тях. С това връзката между поръчител и изпълнител става значително по-лесна, бърза и достъпна без нуждата от разходи за път, допълнителен персонал, посредници и такси около комуникацията. От тук естествено следва и това, че работата ще започне често да се извършва от домашни офиси. Работата информационният специалист е по-скоро онлайн, във виртуалната реалност, и все повече там остава основното действие. Предвид до колко ИТ навлизат в живота ни, може да се каже, че работата на всеки специалист ще премине в онлайн форма рано или късно.

Това са фактите, наложили, поддържащи и издигащи сериозните игри в добра практика. Сериозните игри са си като всички други игри, но са малко по-насочени от това просто да забавляват. Сериозните игри вече са си официално средство за обучение, каквито са някои детски игри за децата. Такива игри естествено има от преди ИТ да се е появило като понятие, разбира се, но едва сега са в своят разцвет.

Много хора са намерили вече своят път именно във виртуалната среда и виртуалният живот. Виртуални среди за реализация предлагат виртуална валута и виртуални пазари, на които може да се търгува с блага придобити и отново във виртуална форма. Такива са повечето мултимедийни (обикновено) ролеви игри в интернет, игри във фейсбук и т.н. Посвещавайки се на дадена игра, позволяваща покупко-продажба, хора печелят реални пари играейки. В някои страни „геймингът” (играенето на игри) е вече официален спорт!

 “Second Life” е пример за виртуална реалност и „сериозна игра”, в която човек може да придобие една или повече виртуални личности с които да управлява свой аватар, да закупува земя, имущество, възможности да посещава семинари и прочее, с валутата създадена специално за играта, имаща свой обменен курс за реални пари. Във виртуалният свят няма разходи за път. За секунди се преполовяват континенти, създават се контакти от целият свят и като цяло, сферата за развитие във виртуалните среди тепърва се разгръща. Именно Second Life е гигантът на виртуалните светове в момента.

Играта иска регистрация, естествено, и инсталирането на приложение (viewer) за разглеждане на виртуалният свят. С този „вюър” може да се създаде виртуално алтер-его, моделирайки даден първоначален шаблон по желание на потребителят. Играта позволява телепортация, летене, свободно говорене с всеки, а срещу заплащане дори собствено място, собствен остров, собствен свят. Икономиката там е не по-различна от икономиката тук. Могат да се посещават курсове по обучение, да се организират дебати, да се провеждат фирмени презентации на всички служители по целият свят. Няма ограничение на броят места, няма ограничение на възможностите. Много от по-големите фирми, особено тези от ИТ бранша, си имат официални кантори, острови, сгради, представителства в Second Life. Дори посолства има. Всъщност по време на президентските избори Обама е водил доста активна кампания в Second Life.

В тази социална виртуална реалност има дори милионери, направили пари от покупко-продажби на имоти или обекти, посветили животите си на виртуалната вселена, но спечелили добре за реалните си животи. Естествено има и други такива приложения, но като най-мащабно, реших с две думи да поговоря за това, а дори не конкретно и за него. Просто това е едно допълнение към темата за виртуална реалност или реална виртуалност. Развитието на този тип комуникации нараства непрекъснато и ползите им спрямо реалната алтернатива, малко по малко насочват вниманието към себе си, измествайки нуждата от реалност за практикуване на някои дейности.

Колкото повече дейности се компютъризират, толкова повече нараства възможността и апетита към това да се виртуализират. С това и става толкова по-голяма нуждата да се променят някои концепции (, , ) от реалният свят, което за съжаление, никой не осъзнава.

ПП: В случай, че сте администратор, или тясно запознат с компютърна терминология човек с чувство за хумор, разбиращ английски, може да видите следната дискусия, илюстрираща един бъдещ разговор, за едни бъдещи времена -> ☺☺☺


_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери