понеделник, 17 септември 2012 г.

Vip Brother 2012 / Големият Брат - Вип 2012


Излъчвано по NOVA / Diema Family

  Не намирам за нормално да започвам темата с отговор на въпроса "защо", но на 99% това се очаква предполагам. Жалко е, че във времена на уж-свободен избор и воля, от пропаганда къде подкрепяна от близки къде не, хората влизат в една от 2-те крайни роли - мразиш или гледаш да си правиш намусени физиономии и после гледаш въпреки това..

 Защо?

  Да обясниш защо Х-брадър е нещо интересно е като да обясняваш защо един социален експеримент е интересен. Защо 1984-та е интересна книга. Няма как да не е. Тъй нареченото "сеирджийство" също е форма на изследване на собствената, човешка натура, но неосъзнато иии не-после-служещо. Всеки човек е сеирджия до определен праг и социолог до някакъв процент. Това дали ще гледаме филми и ще се асоциираме с даден герой, дали ще гледаме от трибуните как диви животни гонят обречени души или ще гледаме обикновени/известни личности събрани накуп в една къща, ръчкани отстрани от разни продуценти --- ВСЕ е едно и също. Все ние сме зрители на поставена отвън ситуация върху човешко същество, на чието място ние можем да се поставим, да помислим как бихме действали, да се разтоварим, ядосаме или оправдаем с поведението на дадена личност. В това аз не намирам абсолютно нищо лошо. Лошо би могло да се приеме гледането само на избраното от продуцентите вместо гладене на цялостните поведенчески модели, характери и ситуации, фокусиране върху задаваното от ВипБрадър, вместо фокусиране върху това как дадена персона/личност се справя с дадена задача, оплюване на всичко живо, вместо замисляне над причините нещо да е такова каквото е и прочее и прочее. Да, сляпото гледане винаги е лошо. Но сляпото гледане не е симптом, който тъй наречените "реалита" пораждат, то си е до мислене. Когато човек не мисли, нищо не може да му помогне. Тогава не ВипБрадър, а всяко нещо по телевизията ще му влиза като модел на поведение, достоверна истина и прочее. Не виждам как с анти-реалити-кампании може "масата" да си отвори очите ИЛИ да го закъса още повече.

Х-брадър?
  Биг Брадър концепцията ми харесва, но при ВИП-брадър, разбирам че е чисто маркетингова бръмка да е по-кратко, но защо се задрасква "биг". Идеята е, че някой по-голям, по-мощен, по-авторитетен от нас, дава наставления, които да влияят на живота в обстановката. С премахването на БИГ, остава само ВИП, с което човек като види заглавието какво може да му хрумне? Брадър за випове, тоест - с преференции, нагласен, неестествен, съответно и безинтересен. Брадър който няма реален авторитет над обитателите на къщата. Брадър чиято концепция като социален експеримент се изпарява, за да остане само жълтината на шоуто (което си е факт в известен смисъл, тъй като ВИП ще има доста повече успех от БИГ, поне в България).

ВИП?
  VIP е абревиатура от very important person = много важен човек. Дали ще е важен защото е постигнал много в операта, защото е станал известен от прогнозата за времето, защото е "певачица" или "шоумен" или нещо подобно, все е ВИП. Защото е постигнал нещо, което малцина (на фона на всички) са постигнали. В България малко ВИП се ограничава до "даден по телевизията" но не е това концепцията. Аз например съм ВИП за форума на AnimeS-bg.com, защото съм си оставил голяма част от живота в този сайт и имаше време в което повечето активни потребители ме знаеха. Това е достатъчно. Но в средите на телевизията аз съм никой. Всеки от вас може да е ВИП в нещо - например на концерт на М-тел, служтелите на М-тел бяха "випове". Това е ВИП. Не е нужно да си световна звезда, че да си известен, или за да си ВИП. Много хора се дразнят на концепцията "звезда", в тази връзка. Звезда естествено е твърде силна дума/класификация, която може би е трябвало да се поставя на личности като М. Джексън и Елвис, но от overuse* (преизползване) вече си е размило значението и за повечето хора не носи таква тежест. Звезда е просто синоним на ВИП, но с тази разлика, че може да си ВИП без никой да те познава, но може да си звезда единствено ако си ВИП, който повечето в сферата познават. Иначе си просто ВИП (организатор, създател, спонсор - все випове, все зад сцената).

2012
 Може да се получи и интересено, защото вкараха не-кичести хора, някои дори нормални, които живеят нормални животи извън роли и няма какво толкова да поддържат като изкуствен имидж, каквото имаха в предния випбрадър. Тук няма да се нагледаме на актьорска игра като преди, а на нормални човешки отношения в обстановка на известни личности.

Бони
  За първи път я виждам/чувам и не ми направи някакво особено впчатление. Супер се смях на  ситуацията "Яви се в изповедалнята" => "Добре, КЪДЕ Е" =D След тайната мисия която я накара да изглежда като пълна глупачка, ми се качи много в очите, защото се постара за хора, които не познава. Ден2: В момента гледам продължението и все повече ме радва. Евала, че все пак разкриха за какво ставаше дума, тя го заслужи.

Владимир
  Е добро момче с много добри идеи, с много чисти намерения, с много грешен и насилствен начин да ги предава. По-скоро дава вид на наркоман, отколкото природен човек... Твърде насила.

Благой е твърде сериозен тип за това шоу или нещо му е скапало настроението преди да влезе.

Мацките (модела, певицата и от прогнозата) са си момичета за които нямам какво да кажа на този етап. Гледал съм едната в черешката на Тортата и там се падна срещу много неприятен.. актьор ли беше, нз.. все тая.

Къци ми е идол и съм за него за сега =D Защото всички (ще) го подиграват най-вероятно, а той си изглежда като най-нормалния и земен човек в къщата в момента. Днес всички го подиграват, но преди всички го гледахме. Смятам че има нужда от някакъв респект, който не му се отдава.
Ден2: Къци нещо обърка английския, трябваше да пратят любящия младеж, да си я пренесе.

Обичащият-България е много умен човек, определено с лидерски наклонности и вероятно звезда в операта (искрено съжалявам, че не заделям достатъчно време и ресурси за опера, но се надявам и това да се промени в близко бъдеще), но на мен лично този тип големци изобщо не ми се нравят. Изобщо. Хора, които знаят как да си пробият път, и въпреки че летят да са достатъчно умни да заблудят всички останали че ходят. Да го кажа така - ако беше лош герой в някой филм, щях да съм му фен, определено. И не, това не значи че е лош човек. Даже напротив, може да се окаже, че наистина е стъпил на земята и да си обърна мнението за него.

Хитрата журналистка, която влезе, за да си напише перфектната статия отвътре на "чудовището", се върза грубо на първата игра, която ѝ бе поднесена. Това ми хареса. Много. Всъщност никой не очакваше, че играта е започнала още преди да влязат.. а трябваше. Пропуск.
Ден2: Позитивно обаче се отрази начинът по който говори английски, подходът ѝ и първите разговори.

"Сървайвъра" не го бях чувал, но явно се има за звезда. Може и да е. Ето ви един перфектен пример към обяснението ми за ВИП по-горе.

От другите отзиви за сега нямам, то всъщност някои тепърва има да влизат докато пиша тази тема. Ще редактирам по-късно.

Освен Фънки, не се сещам за никой от другите новодошли на ден втори. Фънки е пич, всички го знаят от предни предавания. Тогава не знаех кой е, вече знам.

Пам?
  Щях да си умра от кеф, ако я нямаше. Ако беше просто една яка медийна гавра с публиката. Тогава щяха да ме спечелят за постоянен зрител, но все пак не могат да си го позволят. А щеше да е страхотен експеримент. Впечатления нямам. За протокола: когато бях 5ти клас и всички приятели си умираха по нея, аз харесвах момичета от класа си и ги намирах за милион пъти по-атрактивни от някаква лелка ... но както и да е.

Отивам да гледам втората част ; )
  Ден2:  Пам е явно интелигентно момиче, което за тези 3 дни ще направи шоуто каквото е, защото после всички ще я споменават докрай. Много добро впечатление - явно е работяга, няма време, а издържа на малоумщините които Кънчев ѝ сипеше покрай техническата грешка.  Интересно ми е като си тръгне кой ще ѝ заеме мястото/спалнята. Пред нея всички изглеждат като патета, честно. Влезе и всички подвиха опашки като сплашени котки.

Ден2: Ники Кънчев, принципно уважаван от мен водещ, се изложи брутално. Можех да понеса просташките намеци, които зрителите сами можеха да си създават/са си създавали, но като стана техническата грешка/че не ѝ бе включен предавателя/ вече простащината удари тавана. Това е върха на простотията и излагацията и от НОВА трябва да са благодарни на Памела, че му спести последващи помии. Много, много голям провал. Едно е да си глътнеш езика, друго е да се извиниш за грешка, трето е да ръсиш простотии и да принизяваш цялото ниво на предаването на ниво "вкарваме мацки, че иначе сме за никъде".

Експерименталната/социална/ гледна точка

Всички се вързаха на първата мисия на Биг Брадър, това просто ми напълни душата. Брадърът не трябва да се гледа с очите на "какво ще стане като тоя направи това", не трябва да се гледа скандала, жълтината, куриоза, изцепката - това е лесният и ламерски начин да се гледа. Идеята на шоуто е да се гледа как тези неща ще въздействат на обществото. Независимо колко и по какъв начин Биг Брадър ще ръчка с шокова палка съквартирантитиии...

Ден2:  Излагацията на Ники Кънчев бе един много показен пример за това защо толкова много хора ненавиждат това предаване и го класифицират като "помия отразяваща упадъка". Другото интересно бе как всички ЗВЕЗДИ събрани от НОВА, изведнъж замряха и затихнаха пред личността на Памела, а имам чувството и че много хора ще се изненадат от това, че да се събличаш пред списание не значи че си идиот. Ще видим...

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери