26 юни 2011

Различна обвивка, но еднакъв пълнеж



Вървейки си по улиците на София в последните 5 години, виждам невероятно много еднакви хора. Почти дубликати на други, които пак случайно съм виждал, или дори на познати и приятели. Виждаш случаен човек, чуваш гласа му, виждаш поведението му, начинът му на обличане и веднага в главата ти изниква друг, твой познат. Защо? Нещо ти е напомнило и е пробудило асоциативната памет, да.


Някак успявам да игнорирам много от наличните черти и да виждам дадена специфична, която да асоциирам, което ме кара да виждам още повече повтарящи се характеристики/черти на съвсем различни иначе хора. Кара ме да се замислям до колко идеята за Адам и Ева и това, че всички сме безчислени братовчеди може всъщност да има доста истина. Поглеждайки своя род, не толкова, но познавам хора, чиито чеда изглеждат 1:1,1 като родителите си, които изглеждат 1:1,1 към техните. Жестоко ДНК, силни черти, оставащи в рода независимо накъде се разклонява той. Ако изведем всички черти на даден такъв род, ще може да се получи една физиономия, която да е … лицето на рода. Всеки от тях ще прилича на нея. Обаче минава време и виждам човек, който сякаш е от техния род, в друг град, други години, други нрави… но има тези черти. Повечето, ако не и всичките. Как може да са свързани? Далечен роднина.. надали! Много далечен роднина – 100%. Но толкова далечен, че едва ли някой може да проследи кой е оставил този ген на всички тези хора за толкова поколения напред и още кой знае колко. Докато не се сблъска с друг, близък по сила… Колко ще е жалко ако един такъв род загуби чертата си с времето…

Тези черти не са само по лицата на даден род, семейство или държава. Характеристиките, които и вие трябва да сте забелязвали, са и в поведението. Нещо като „всяка групичка си има по един ХХХХ”. Един по-мълчалив, един трещящ и врещящ, един депресивен, един такъв, един онакъв. Да речем, че има 50 такива характеристики и че една групичка е обикновено от към 10 човека. В повечето от тях се намират повтарящи се образи. Да, говоря за напълно повърхностни характеристики все пак, но е така. Може в разбиранията си да се различават, може и в характеристиките си да се разминават, но имат някои ясно изявени, повтарящи се черти. Може да се поспори, че сведох твърде ниско нивото на повтаряемост, а у всеки можеш да намериш сродна черта. Но не е така, говоря за такива, които за 2 минути разговор с този човек, или просто наблюдение отстрани могат да се открият и свържат. Движите се с една компания дълго време и изведнъж се премествате в друга – в такъв случай най-лесно се забелязват тези неща. Е, има ги и сравнително еднаквите монотонни компании, но за тях не знам как се намират или търпят. Хората сме шарени и индивидуални личности и трудно търпим конкуренция. Това е и главната причина да не се намират двама ХХХХ в една и съща компания. Несъвместими са. 

Може би не след дълго ще се създаде генератор, който да емулира човешкото лице. Ако има 1000 черти на лицето и всяка от тях има 1000 пермутации, налагайки същото и за тялото на човек, лесно може да се генерира образ отговарящ на действителността. Това би изисквало доста ресурси, но генераторите на 3D аватари в игри и виртуални светове стават все по-добри с годините. Може би ако в света имаше 1 000 000 души такава разлика нямаше да направя и така тема нямаше да ми хрумне, но сега от едно отиване до центъра и обратно виждам 2-3 лица с определени характеристики. Твърде много сме! Съответно вероятността да се срещне двойник и по характер и по визия нараства също толкова много. Обвивката ни е произволна, но пълнежът се повтаря. А дори произволността си има граници. При надвишаване на броят възможни пермутации, в един момент се стига до повторения. Колкото повече хора, толкова повече повторения. И на характер и на характеристики и на нагласи. Една прическа прави близнаци двама отделни души, да, но едната прическа може и да обедини двама души с еднакво телосложение.

Неотдавна в интернет бе популярна фразата „Честито, ти си наистина уникален!! Като всички останали!”. Като прескоча играта на думи, че самата уникалност може да ни е обща характеристика, смело мога да кажа, че фразата не е истина. Никой не е уникален, от чисто физическа и психологична гледна точка. Всичко се повтаря, просто с различна честота. Уникалността ни идва от времево-пространственият континиум. Родени сме по различно време, тъй че и еднакви да сме, сме различни, колкото и себеотрицателно да звучи това. Еднаквостта не е непременно нещо лошо. По-лошото от нея са отчаяните опити на хората да бъдат уникални и единствени.

Има и хора, на които дубликати не съм срещал по никакъв критерии, има такива, които срещам на всеки 10-ти човек. Кое е по-добре не съм сигурен – едното говори за по-малка разпространеност, другото за по-силно и евентуално древно наследство.

А светът е ужасно малък, за толкова много хора. Фейсбук е един от най-ярките аргументи в тези мисли. Добавиш ли над 70 приятеля, от които 50% да нямат нищо общо помежду си, откриваш, че всъщност някои са взаимни приятели във фейсбук. Това е доказано на разни вечеринки и събирания много преди фейсбук да се появи, разбира се. Стига да се срещнат 2 семейства от съседни квартали, възможните общи интереси, черти, популярни места и личности в областта често се повтарят. Без да говоря за характер и физически черти дори.

Както казах, разделящото ни е времево-пространственият континиум, за който не знаем твърде много, но представете си, че и времето не бе фактор. Имаме всички пермутации умножени по около 70 (години) или дори повече. Ами ако се вземат лицата на всички, независимо от възрастта им, на тяхната 35-та годишнина (произволно избрано). Колко повторения ще има тогава? Поглеждайки стари снимки на роднини би изяснило значително идеята ми.

С други думи, теорията ми е следната: ние, като всяко друго растение и животно, еднакви на структура, независимо от черупката, сме ограничен брой разновидности, колкото и много да са те. Разлики винаги могат да се намират, стига да се търсят, но също толкова и прилики. 7+ милиарда… твърде много е. Поне половината са повторение…

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери