27 януари 2011

Третото...

Нека пробваме да намерим светлината в края на тунела...



Ще започна оттам, че това НЕ Е игра на АСОЦИАЦИИ! Но все пак може да се каже, че е игра – игра на мислене. Накратко – трябва да добавите 3-тото, към вече изброените едно или две понятия. По каква логика – вие сами си решете и преценете, но преди всичко, ПОМИСЛЕТЕ.


Нашироко обяснено: нали знаете, че човешкото ухо възприема звуковите трептения между 20Hz и 20kHz, което ни различава от други животни например. За това има ултразвуци, с които гоним кучета, гълъби, мишки, комари дори. За това и не можем да чуем вълните на телефонните апарати, безжичния интернет и т.н. Това е колкото добре, толкова и зле. Добре е, защото поне знаем, че има и други вълни. Но можеше и да не разберем, ако нямаше кой и какво да се влияе от тях! С други думи, извън познатият ни спектър на звуково трептене, може да има и друг, недоловим за нас и нашата апаратура. Кое е третото? Ами ето как ще задам въпроса си: звук, който чуваме – звук, който не чуваме – кое е третото??

Същия пример може да се даде с цветовете! Но за да не навлизам в спектри и да пиша пак дълги обяснения, просто ще погледнем това, което виждаме – бяла светлина (цветно) – безцветно (черно, бяло и сивата гама) – и третото кое е? Не е изключено, да има цвят, който никой никога да не е виждал, защото очите ни не могат да го възприемат, поне според мен. И тази „игра на мислене” е нещо като опит за налучкване и замисляне – кое е третото. Но повтарям, това не са асоциации!

Нещата, които ще изброя, имат все някаква връзка помежду си, зависими са едни от други, обясняват се взаимно, но не се включват едно в друго! Например думата „пространство”, включва цялата материя на вселената, мястото, обема, телата в нея и т.н. Тоест, ако ми изтъкнете „материя” като „третото”, в поредица съдържаща „пространство”, това ще грешно, тъй като едното е частно на другото. НО, разбира се, това ще е грешно според мен. Не е казано, че è. Ще се радвам ако намерите време и да се аргументирате, защото иначе хората имат навика да четат отговорите и директно да отговарят без да му мислят, при което се получава малко излишна игра на асоциации. Която също може да доведе до резултат, да, но не такъв, какъвто търся.

А аз търся -> кое е Третото?
време - пространство - ?
цветно - безцветно - ?
живот - смърт - ?
видимо - невидимо - ?
Супер Марио - танкчетата - ?
добро - зло - ?
храна(ядене) - пиво(пиене) - ?

Аналогичен и вече решен пример, макар и малко куцащ, е „Света троица”: Отец, Син и Светият Дух. Друг пример, който обикновено хората дават: мъж-жена-дете, теоретично може и да е верен, но не съвсем. Не е, защото детето, явяващо се Третото, е продукт на първите две! И макар и независим организъм в един момент, той се явява тяхно частно, тъй че не би трябвало то да е Третото. По-скоро безполов организъм се вписва като Трето в тази поредица. И като казвам поредица, имам предвид ред/думи, а не продължение. Със сигурност не е целта да се навържат нещата по последователен или паралелен начин, не правим ел. схеми тук!

Аз съм дал отговори на горните, които смятам за правилни, но няма да ги давам все още, защото това или ще повлияе, или ще завърши темата, в един психологически аспект. А на мен ми се ще и ВИЕ да се включите тук. Последният път, в който я пуснах, темата имаше задоволителен ефект. Примерите, които съм изброил, не са единствените, които си нямат установено „Трето”, тъй че не се притеснявайте да давате свой такива, за мислене и да дискутирате ; )

Естествено, Третото не е граница. То е просто продължение. Не всичко има три измерения, може дори да няма трето, в някои случаи. В други може да има безброй, но да сме твърде далеч, че да ги осъзнаем. Лесно могат да се дадат и средните положения за отговор, но не мисля, че това удовлетворява мисленето ми. Например високо-ниско-средно. Ако високо и ниско са ни отправните и също така крайни точки, то средното се явява отново тяхно производно. Махалото за високо и ниско не може да не мине през средното, тъй че то не може да се яви „Трето”, колкото и да си пасва. Не защото е грешно, но защото вече се включва в първите две, по един или друг начин. Търсете нещата извън разбиранията ни и първата асоциативна логика, все пак се стремим към истини отвъд познатото и установеното. Логика, която да свързва поредиците на доста по описателно и .. вселенско ниво…


_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери