26 януари 2011

Скритата мода



Небезизвестен факт е, че хората, както повечето видове животни, сме си стадо. Това стадо, често се влияе от не точно лидера, не точно и от мнението на масата, а от подсъзнателното въздействие. Става въпрос, за този слух, който влияе без има нужда да се осъзнава. Тази мода, която идва без да се усеща. Мода в смисъл на „модел на подражание” или „готиното за времето си”. Това аз наричам „скрита мода на обществото” и сега ще ви изброя моите наблюдения за скромните ми 15-тина години, или колкото там са, на обществото и скритите модели, които са го съпътствали през този период... Разбира се, аз едва ли ще обхвана всички тези периоди, и едва ли всички които ще изброя, ще се съгласите, че са такива, но ще добиете представа за какво говоря ...


Първият(осъзнат от мен) период, които мога да нарека 'скрита мода' е периодът на скинарите/скиновете/скин-хедс. Да, скинар и мода не се връзват като думи, знам. Това бе доста отдавна (напомням, че говоря за периода от днес до преди около 15 години все пак), когато бе внушително, страшно, влиятелно или казано по правилно модерно да си такъв. Кубинките, прическата "нула номер", грубия характер/език, бомбър-якето, носенето на бира и на бой бяха основните характеристики. Предимно скиновете бяха из футболните фенове, но футбола в държавата ни позамря, и не знам за това ли, или защото дойде следващия период, но и скинхедс отшумяха сякаш. Преди бяха сила, от която всички ги бе страх. Сега са спомен, от който се изтръпва. Основните им прояви винаги са били в биенето на цигани или фенове от отсрещния футболен отбор. Разбира се – те съществуват и днес, но вече не е толкова масово, защото не е толкова модерно . . .

След горният, като че ли имаше някаква малка пауза, поне в моите среди, след която пауза дойде ерата на смъкнатите/рапърите/хипхопърите. От същите в днешно време могат да се видят още страшно много остатъци. През този период бе цъфтежа на групите като Ъпсурд, Мишо Шамара, Ванко-1 и прочее личности от българският хип-хоп, силно афектирани от east/west-cost скандалите из гангстерските войни в Америка, които по това време пък там започваха да отшумяват, за допълнително злепоставяне на всички наши изпълнители. Основните белези на тази скрита мода са шапката с козирка, завъртяна на грешната страна; дънките свити до гънките; развързаните кецки и рапърските блузки с номер на баскетболист, за разпусната походка; разбира се и слушането на същия тип музика. В днешно време доста лесно може да се забележи как смъкнаността и кецките са основна черта из съвременната мода, дори и при дамите

След рапърската епоха, дойде и най-омразният за мен период - Гей-ера, която продължи до съвсем скоро и белезите ѝ има още бая да се влачат... Тази гнусна и извратена епоха, бе пиковият час за звезди като Азис. Да бъдеш освободен, е черта на рапърската ера, пренесла се и тук, за съжаление в по-конкретен аспект - да си освободен сексуално. Да бъдеш различен стана модерно и медиите намериха начини да печелят от това. В началото на анонимността на интернет, където е на власт Анон, и където педофилията, педерастията и прочее ненормалщини, вече можеха да бъдат спокойно обявявани, отбеляза и началото на де-анонимността в живота. Вече никой не се притесняваше, дори напротив, набиваха си мнението над това на нормалните хора. Въобще нещата изглеждаха сякаш съвсем скоро да си нормален ще стане грешно =/ Медиите го раздуха и в един момент да си гей бе нормално. Взеха отново да се появяват скинарите по новините... Заради тази последна обърквация, повлияна и в много голяма степен от западните/американски шоу-та, в които виждаме как в пикови часове болни хора, желаещи да станат известни се правят на нещо, което не са... и до ден днешен ми се опъват нервите от тъпи (за мен) гейски шегички и закачки, за щяло и нещяло. Убеден съм, че реални гейове не могат да са толкова лигави, колкото стадото опитващо се да пародира епохата, в която живее. Надявам се не сте останали с грешно впечатление – всеки избира сам какъв да е (стига да не пречи на другите), аз не съм съдник. В случая от тази ера се ядосвам не толкова на гейовете може би, колкото на лигавещите се нормални хора, които я направиха открито-модерна с безбройните си шеги и препратки. Да, тази скрита мода не остана „скрита” дълго. Просто медиите я надушиха и започнаха да печелят от нея.

Е, тук може би трябва да се радвам, защото смятам, че най-омразното за мен свърши, но... дали е така. Всъщност не е, всяка една скрита мода си оставя силни отпечатъци в хората и поддръжници и занапред. Но нататък - ЕМОционалната ера... Това е период, в който депресантската музика и поведение, готическия маниер на оценка за красота и тежкият грим бяха/са на мода. Повлиян от по-горният сбъркан период, ЕМО ерата включва в себе си ‘чувствителни момчета и момичета’, което в някои случаи ще рече хомосексуални. За съжаление тази наричана в един момент 'секта' е твърде разпространена из интернет, а интернет е в основата на живота на всеки млад човек в днешно и бъдеще време. Някои от характеристиките й са, чист мазохизъм, себенаказание, светомразие, самоубийство и подобни реално погледнато - ГЛУПОСТИ. Тази епоха, дори още по-силно се отхвърля от предната, но тук вече има имунизация. Колкото повече отхвърляш едно ЕМО, то толкова по-ЕМО става то >_<" За пръв път срещнах емо-момиче преди около 4 години. Стори ми се страхотна, защото се отличаваше с грима си и ѝ отиваше. В интерес на истината готическите мерки за красота (макар далеч да не са готически в реалния, исторически смисъл на думата) доста си отиват на момичетата, но не и другите присъщи за ЕМО черти.

И такааа, реално погледнато, от всяка епоха си има все още много остатъци. То и хипита си има още, нали така.. Въпросът е, че тези движения, както и всичко около тях, ВКЛЮЧИТЕЛНО пародирането им, отричането им и прочее – всичко това се случва в един пиков период с начало, край и време на отшумяване... И за тези периоди, аз говоря като за скрита мода. Тъй като в крайна сметка никъде не се анонсира, никъде не се признава като мода, но в действителност – навсякъде виждаме нейните ефекти, нали така?! Интересно е, че в столицата вече можеш да срещнеш от всички типове, всякакви хора.. което изобщо не е лошо. Освен тези основни,.. 4 периода, които са си доста продължителни, има и други, които вероятно съм пропуснал. Например в момента, смятам че момчетата са в някаква неглиже-мода. Готините необръснати съвсем, брадясали мъже. Всъщност момчета. Поне това виждам по улиците на София като по-масово де, но както казах, София е доста цветущ град, въпреки, че българите сме безцветен народ, по принцип.

Аз пък съм от хората, които се топлят от парно, а не от каквито и да е моди. Но има някои видове подражание/образи, които винаги остават, през всичкото това време, и за което ми се ще да ги похваля, макар да не знам до колко и те са правилни (да, горните 4 определено не смятам, че са правилни по какъвто и да е параграф) ... :]

Това са метълите да речем. Или цветните хора, ходещи по стрийт-паради. Тях винаги ги е имало и те винаги са имали начина си на обличане и поведение. Но може би защото техните занимания не влизат в конфликт с други хора, те са някак по-интелигентната скрита-мода. Те са винаги там и винаги ще са там. Евала на такива!


_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери