09 ноември 2010

Гражданско общество ... как и защо






  Трудно е човек да си търси правата в днешно време... 


   Ето пример: наскоро бях баннат от публичния официален форум на "Център за Градска Мобилност ЕООД", към Софийска Община (бившото СКГТ + паркинги и гаражи) - ЦГМ (за кратко). При последното ми влизане там, последната седмица на Октомври 2010, повдигнах няколко стари теми, на които не съм получил отговор, което е позволено като опция и правено и преди. Е, темите ми не са една и две, но все пак... освен това пуснах още 2-3 теми с въпроси и предложения. В общите им условия на форума, никъде не фигурира "забрана за достъп, защото така е преценил администратора, или поради задаване на неудобни въпроси". Аз груб език не смятам, че съм използвал, до колкото съм наясно с понятията - а не от вчера съм в интернет средите. Това е първият път в който ме банват (термин за забрана на достъп до услуга) изобщо. Не че се гордея или рева, но все пак реших да го споделя, тъй като е доста символичен случай на търсене на права. Потребителят ми е Sayan ако някой го интересува да се рови, аз вече достъп нямам. Във форума не се изисква идентификация на гражданско ниво, за регистрация и потребление, но въпреки това ще отбележа, че съм винаги редовен пътник. Грешка трудно ще приема да е, тъй като забраната ми за достъп е не само по IP, но и по потребителско име (пробвах да вляза през прокси).

   И ето продължава историята: направих си нова регистрация, през прокси и пуснах тема-въпрос, в раздела за въпроси, в която питах на какво основание съм баннат (тъй като предпочитам да се обсъжда публично). Не бе публикувана. Нито отговорите ми по други теми във форума. Изчаках 2-3 дни и на 1.10.2010, писах мейл до администратора, чиито мейл е "crgt(at)tea.bg", не знам защо - но все тая, и пратих копие от мейла до официалния мейл за кореспонденция посочен на sumc.bg. Отговори нямаше. На третия ден пратих още един мейл, за да им напомня, в случай че са ме забравили. Също така писах и лично съобщение през прокси-акаунта ми, до администратора sumc_admin, което бе прочетено, но отговор отново нямаше. Изчаках още близо седмица и се обадих на посочения телефон за информация на сайта. От там ми казаха, че за отговор на мейл трябва да почакам един календарен месец, което изобщо не ме впечатли, тъй като това не е първата голяма фирма на която пиша, както и това, че "колежката която се занимава с тези неща е в отпуск и не може да ми бъде предоставена информация". Добре, случва се... случайности всякакви и тази също не ме впечатли. Разбрахме се, ако до месец не получа отговор - да звънна пак. Тоест, ще продължа темата най-късно около Никулден, да сме живи и здрави =D

    И това е един, един, един - ЕДИН случай. От колко? С колко фирми, компании и институции си имаме работа ежедневно. С колко доволни и недоволни се сблъскваме дневно. Как един човек да смогне на всичко, да си продължи с живота и от горе на всичко да е и съвестен гражданин? Като ни завихри живота, много ще помни човек месец по-късно, че на някоя молба не му е отговорена още или нещо от сорта. Може би на това и се разчита. Писал съм писма до миналия омбудсман, до медии, до МОН - поне два пъти... Никога не ми е било отговаряно, за сега. Но до сега и не съм писал по кой-знае колко фатални теми или по-скоро не съм се занимавал да следя и търся отговор, тъй като го имах за естествен да дойде... но не дойде. За разлика от да речем едни световни институции, на които бях писал във връзка с отвратително видео в youtube, в което се гавреха с риба опържена по "специален" китайски начин - докато е жива. Беше просто ужасно и реших, че просто да се премахне от ютюб (което стана между другото няма и ден след пращане на писмо до няколкото институции, за които говоря) не е достатъчно и трябва организациите за защита на животните да се намесят. Отговориха ми в същия ден с автоматична система, че писмото ми е пристигнало и 100% ще бъде разгледано от едната институция. След 8 дни получих отговор, въпреки, че видеото го нямаше, как и към кой да се обърна, списък от телефони и мейли ако отново стана свидетел на жестокост, както и уверение да се обърна към тях без никакво притеснение ако желая да продължа въпроса. Но вече нямаше нужда, защото друга световна организация ми отговори още на следващия ден, с уверение, че писмото е препратено на нужните институции и ще бъдат взети всички мерки по въпроса и прочее и прочее. Мечта.

   Между другото и от наши фирми/институции ми се е случвало. Това може да ви прозвучи странно - но бе от ЧЕЗ и Виваком. Поне тези фирми явно си следят мейлите. Е, или може би защото като им писах бе общо писмо + копие до общината (която така и не се намеси изобщо)... не знам, но в сроковете (които - да, бяха пак 20-30 дни) си получавах отговорите и имаше ответна реакция. Ще стане дълго да го обяснявам, за това ми го вземете на доверие.

   Като казах виваком, аз и в момента им "досаждам". Тоест - си търся правата. Не знам дали знаете, но е добре да сте информирани - има някаква нова "мода" на сключване на договори, която след разхождане из интернет изглежда, че е и законна. А това е именно сключването на договри от разстояние. Обаждат ви се от виваком, раздел БТК, и ви предлагат телефони без пари, защото сте лоялен клиент и е време да подновите договора си. Разбира се, за бедните българчета да чуеш комбинация от безплатен и доставен безплатно телефон, за услуга, която така и така ползваш = дар от небето. Някак се губи акцента на "преподписване на договора за 2 години". Много хора вече са се вързали на стръвта без да желаят, но .. това си е като телефонните измами, но законно! Баби и дядовци са първите рибки. Дойде и до моят дом това предложение. Аз обаче гледам да съм актуален и бях наясно с "промоцията", та дори щях аз да им звъня. Добре ми бе дошло. Обещаха на майка ми /на чието име е телефона/, че ще получим копие от договора ДО 5 дни, а до 7 можем да се откажем от договора без проблеми на телефон за клиента. Да, но получихме договора след 10 дни. Малко трудно за отказване вече... Но нищо, чакаме си телефона. Мина седмица - няма го. Накарах майка ми да звъни - обещаха ни го до 5-ти Ноември. Е, все още нямаме. Пак звъняхме. Обещаха ни го "в най-скоро време". Вече реших да им пиша и мейл, защото явно нещо операторите не предават много информацията... Сега ще чакам и там 20-тина дни.

   Това са САМО ДВА (и две половинки) примера! А да не са само те? Парно, вода.. ох.. сега като ги споменах.. ама хайде стига, че ако за всеки сигнал си разправям, няма и да стигна до темата. Та по същество -> това ли е да си гражданин, се чудя? Това ли е да има гражданско общество, се чудя?

   Чета си аз във вестник "Монд Дипломатик" за стачките във Франция, за бунтовете, които се вдигат и в същото време слушам по телевизията как г-н Саркози си е вдигнал пенсионната възраст, въпреки невероятно-масовите стачки, които не знам възможни ли са в България. На какво прилича това!? Един едва ли не идеал за гражданско общество (спрямо нас), се проваля под натиска на медии и правителство. Всъщност не, че се проваля - а го провалят. Но в примери няма да се впускам, само се надявам, че ще им се обърне внимание. Погледнете какво е състоянието по света като цяло! Дори в България, където основните форми на протести са между надъхани съграждани возещи се в рейса, има стачки, шествия и протести през ден! Различни обществени групи/съсловия стачкуват за собствените си интереси. И никой не им обръща внимание! Това значи ли, че няма гражданско общество?

   Повдига ми се като чуя по медиите за това колко трябва да сме граждани и да си търсим правата. В същото време ако не си дадеш личната карта, за да те настанят в квартира, всички те гледат на кръв или ти отказват, за това, че си знаеш правата. Да влезеш в някоя сграда на по-голяма компания заменяш личната карта срещу пропуск. Няма да я дадеш = няма да влезеш. Търсим си правата, питаме, стачкуваме... накрая какво се получава? НИЩО. Какво гражданско общество да има тогава? Колко петиции има само в този небезизвестен сайт "бгпетишън.com"... ? Колко от тях са успешни?! Колко протести има за спасяване на природата в България?!! Колко от тях са успешни?! Само когато хората нападат директно по багерите има успех! Нещо, което във Франция явно хората са разбрали вече отдавна! Събираме се граждани в центъра за градска мобилност и искаме поправка на някакви абсурди и неточности в наредбата за превозване на пътници - свършваме с перманентно изгонване?! Искаме велоалеи, чертаят ни ги през бордюри, кофи, билбордове, стълби и както казаха в "господари на ефира" - ги правят със "златна боя", че да може някой и друг лев да се прибере покрай инициативата. Но проблема на гражданското общество е и проблем на самото общество. Правя забележка на пушещ в тунела на метрото на СУ и аз изглеждам странния и скандалджията, че си търся правата!? Карам си колело и пресичам с предимство, при което отнасям псувни, че не съм пуснал колата, сякаш тя е от по-висок приоритет. Карам кола по правилника и отнасям клаксони и ругатни, че бавя някой разбързал се. И като цяло тази комплексирана народопсихология, че да прецакаш институцията те прави герой, спъва доста обществото ни като цяло. Камоли правата ни. Не става да хитруваш и да се правиш и на онеправдан. А като в общество от А,Б,В,Г, първите 2-ма хитруват, другите също го отнасят. Лошото е, че дори всички да са честни, като В и Г са граждани търсещи си правата, на никой не му пука за тях.

   И въпреки, че ми се повдига от медийното позьорство, действително има защо да сме граждани, аз лично съм доволен, че съм такъв и действително има полза, колкото и да е трудно да се смогва и в конфликтни ситуации да попадам - няма да се откажа от това да съм гражданин на света. В интерес на истината едно добре информирано, културно и с добра ценностна система общество е предостатъчна сама по себе си, за управление на даден район. Но това е доста трудно за постигане, разбира се. Няма невъзможни неща, само не трябва да се предаваме под натиска на неприятната система, че тогава никога няма да се промени нищо... така, че... файто*! Стига сте разчитали на неволята или някой друг да ви търси правата - действайте вие! За себе си! И като всеки започне да действа за себе си, спазвайки правилата, за да не пречи на другия - ще имаме не гражданско, а перфектно общество! =D

* - сладък начин да кажеш "fight"/"бори се" на японглийски.

_______________
We All are some kind of Family :!:
www.SayanMk.info
Изображение

1 коментар:

  1. Може да ти прозвучи безумно, но съм на мнение, че само една мощна гражданска война ще ни оправи. Най-вече заради редуциращият ефект върху количеството на населението...

    ОтговорИзтриване

Помисли и Tи!
Можете да използвате някои HTML маркери